Kadang-kadang bila beli ayam, bahagian dada jarang dimasak kerana terlalu berisi. Oleh itu bagi nak elak dari membazir, ada menu sedap dan mudah yang boleh dihasilkan guna bahan ni. Sosej homemade! Ya…kalau dah diolah menjadi sosej, pasti ramai yang suka. Anak-anak pun boleh makan tanpa risau kerana ia tidak mengandungi pengawet berbahaya dan ada sayurbagi meningkatkan khasiatnya. Nampak menarik kan? Jom cuba resipi perkongsian saudari Rosmirah Yussofni. Memang terbaik!
RESIPI SOSEJ HOMEMADE SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN: 4 ketul dada ayam 1/2 batang lobak merah potong nipis (boleh masukkan sayur lain jika suka) 3 batang daun sup 1 ulas bawang besar – dihiris nipis – beli online disini 3 ulas bawang putih – beli online disini Sedikit garam 1 sudu stok ayam (boleh guna 1 ketul kiub ayam) – beli online disini Sebiji telur 3 sudu tepung jagung – beli online disini 1/2 sudu teh daun oregano – beli online disini Sedikit serbuk lada hitam – beli online disini
CARA MEMASAK: 1.Campurkan semua bahan dalam pengisar dan kisar sampai lumat.
2. Bahan yang telah siap dikisar. Kalau agak pekat sangat boleh tambah sedikit air untuk mudah dipaipkan dalam plastik.
Ads
3. Kaub balikkan adunan supaya sebati.
4. Masukkan bahan kisar ke dalam plastik atau piping bag. Masukkan separuh sahaja jangan penuh takut nanti akan terkeluar ikut belakang.
5. Gunting bahagian hujung plastik.
6. Picitkan ke dalam plastik aiskerim. Pastikan hujung lagi satu plastik aiskerim itu telah dipotong supaya tiada tekanan udara dan memudahkan adunan dimasukkan.
7. Ikat kedua-dua hujung plastik aiskrim dengan kemas.
8. Jika tidak suka guna plastik, boleh bungkus guna daun pisang atau aluminium foil.
9. Caranya mudah sahaja. Paipkan adunan memanjang ikut kesesuaian. Gulung adunan dan ikat bahagian hujung kanan kirim daun pisang atau aluminium foil.
10. Adunan yang telah siap dibungkus.
11. Masukkan gulungan sosej ke dalam pengukus dan kukus dalam15-20 minit.
12. Setelah siap boleh diangkat dan sejukkan sosej.
13. Buka pembalut sosej.
14. Panaskan minyak dan bolehlah digoreng.
Ads
15. Goreng dan balik-balikkan sampai kekuningan. Boleh juga dipanggang atau bakar dalam ketuhar.
16. Sosej yang telah siap digoreng.Jika lebih bolehlah simpan dalam bekas dan sejukbekukan.
Bila tengok di instagram My Kitchen Diary dua resipi mi yang dimasak ni, terasa alahai sedapnya. Ditambah pula dengan sotong dan sayur-sayur yang sangat sesuai dicampurkan dalam mi yang dimasak itu. My Kitchen Diary ni dikenali juga dengan Siti Kitchen. RASA mendapat izin untuk memaparkan dua resipi mi yang sangat sedap dan senang nak dibuat ni. Nanti korang bolehlah cuba.
KUETIAU LADNA
BAHAN-BAHAN
1 peket kuetiau (bersihkan dan goreng sekejap tanpa minyak bersama sedikit kicap manis. Ketepikan.)
5 ulas bawang putih (ditumbuk bersama 5 biji cili api)
Sedikit air
1 kiub ayam
Sedikit sos tiram
Bunga kobis
Lobak merah
Putik jagung
5 biji fishball
2 keping fish cake
5 ekor udang
3 ekor sotong
Sawi
Garam
Serbuk lada sulah
1 sb tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
1 biji telur
CARA MEMBUAT
1. Tumis bawang putih dan cili api sehingga naik bau.
2. Masukkan air secukupnya bersama kiub ayam dan sos tiram dan biarkan mendidih.
3. Masukkan bunga kobis, lobak merah dan putik jagung.
Biarkan sekejap.
Masukkan fish ball, fish cake, udang dan sotong.
Masukkan sawi, garam, serbuk lada sulah dan bancuhan tepung jagung.
Masukkan telur dan segera tutup api.
Curahkan ke atas kuay teow tadi.
Boleh tabur bawang goreng & daun sup.
KARI MI SEGERA
BAHAN-BAHAN
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 biji cili api
Minyak masak untuk menumis
Air secukupnya
1 peket mi segera perasa kari
3 ekor udang
2 ekor sotong
1 ikat sawi
1 biji telur
CARA MEMBUAT
1. Bawang merah, bawang putih dan cili api ditumbuk.
Panaskan minyak.
Tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
Masukkan air dan perencah.
Biarkan hingga mendidih.
Masukkan udang dan sotong.
Biarkan sekejap baru masukkan sawi.
Masukkan mi.
Akhir sekali masukkan telur.
Pelbagai jenis kuih tradisional dan salah satu yang menjadi kuih kegemaran ramai ialah kuih seri muka. Kuih ini juga boleh dihasilkan daripada bahan seperti ubi, labu ,kentang atau kacang merah. Dah biasa dengan kuih seri muka pandan, kita buat seri muka kacang merah pula. Tekstur lembut dan kenyal-kenyal dengan rasa kacang merah pasti tak jemu makan.
Seri Muka Kacang Merah (loyang 9×9) Lapisan bawah 350g pulut-basuh dan rendam antara 30 minit-1 jam.Kemudian toskan. Santan-sama paras dengan pulut kalau pulut dah masuk dalam Loyang.Kalau guna santan kotak tambahkan 1 sudu besar minyak masak 1 sudu kecil garam-masuk dalam pulut yang sudah letak santan tadi dan gaul rata. Boleh letak daun pandan,kemudian kukus dalam 20-25 minit.Sementara tunggu,boleh siapkan lapisan atas.
Lapisan atas 800 ml santan-kepekatan ikut suka.Semakin lemak semakin sedaplah santan asli lagi sedap. kacang merah dalam tin-saya guna 1/2 saja.Terpulang nak guna 1 tin pun boleh saja. Kalau nak guna airnya,kena kurangkan santan.Maknanya bahan cair jangan lebih 800 ml.Ambil sebahagian santan untuk kisar kacang merah ni, nak hancur mana terpulang. 2 biji telur 175 g tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI 25 g tepung ubi (boleh juga guna tepung jagung)-BELI ONLINE DI SINI 230 g gula 1 sudu kecil garam pewarna merah-BELI ONLINE DI SINI
Cara memasak: 1.Pukul telur dengan whisk.Masuk baki santan dan tepung semua ditapis. 2.Kemudian masukkan kacang merah yang sudah dikisar tadi. 3.Masukkan gula dan garam juga sedikit pewarna merah. 4.Masak hingga naik wap. Sebelum tuang atas pulut, pastikan pulut itu dipanaskan semula selepas dipadatkan. 5.Kemudian tuang lapisan atas.InshaAllah licin permukaannya 6.Kukus dalam 20 minit. Sudah masak jangan terus angkat turun.Biar atas pengukus terbuka 3-4 minit baru angkat turun(itu cara saya..lain orang lain caranya)
selamat mencuba. *Ni tip nak hilangkan bau hanyir telur. Saya letak air daun pandan dalam 2 sudu besar.Berkesan nak hilangkan bau hanyir telur. Kalau buat perisa apapun saya letak juga air daun pandan. Lebih berkesan dari esen vanila.
Tempoyak Kacau Daun Kayu memang sedap dimakan bersama nasi panas. Satu kuah pun sudah cukup. Tak perlu kuah-kuah yang lain. Berselera makan walau pun kuahnya ringkas sahaja. Kalau masih belum ada pilihan menu yang sesuai untuk hari ini, bolehlah cuba masak Tempoyak Kacau Daun Kayu ini. Boleh ikut resipi seperti yang dikongsikan oleh Zuraini Abd Rahman
RESIPI TEMPOYAK KACAU DAUN KAYU
BAHAN-BAHAN:
Daun kunyit Daun mengkudu Daun sambung nyawa Daun kaduk Daun cekur Pucuk ubi Terung pipit/belanda/rembang Serai Kunyit hidup (mesin/tumbuk) – BELI ONLINE Cili padi (mesin/tumbuk) – BELI ONLINE Isi durian manis 60% Tempoyak 40% 3 cawan air masak Garam – BELI ONLINE Serbuk bilis
CARA MEMBUAT:
1. Racik semua sayur-sayuran berdaun termasuklah serai. Masukkan semua bahan.
2. Kacaulah selama sejam lebih atau sampai kepekatan mengikut cita rasa masing-masing. Siap untuk dihidangkan.