Untitled design - 2021-06-21T110813.729

Bila dihidangkan dengan donut gebu tiada siapa yang menolaknya. Tidak perlu ke bakeri untuk membuat donut yang gebu, boleh saja membuatnya sendiri. Perlu tahu teknik yang betul pasti donut gebu menjadi nanti.

Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
3 sudu butter -BELI ONLINE DI SINI
2 sudu susu pekat
1 peket yis-BELI ONLINE DI SINI
1 biji telur
1 cawan air

Cara membuat:
1. Bahan basah- Masukkan yis ke dalam mangkuk, bersama air dan telur. Campur dan biarkan sehingga yis berbuih.
2. Dalam mixer/ mangkuk, campurkan bahan kering, tepung gandum, sedikit garam dan gula.
3. Campurkan bahan kering dan basah perlahan-lahan dan masukkan butter, kemudian uli doh sehingga doh seperti getah. (Menghasilkan gluten). Bulatkan doh, dan tutup selama 30 minit.

Ads

Buat Sendiri Twisted Doughnuts Gebu Ala Di  BakeriBuat Sendiri Twisted Doughnuts Gebu Ala Di  Bakeri
4. Bila doh mengembang, tekan doh untuk mengeluarkan angin. Bahagikan doh dan bentukkan seperti dalam gambar atau seperti bentuk donut biasa.
5. Biarkan donut kembang selama 5 minit , kemudian goreng guna api yang sederhana panas. Topping boleh guna apa jenis topping.
Buat Sendiri Twisted Doughnuts Gebu Ala Di  Bakeri

Buat Sendiri Twisted Doughnuts Gebu Ala Di  Bakeri

Kredit: Fz Eza

Kurma Banyak Lagi Di Rumah? Boleh Buat Kek Kurma, Barulah Tak Membazir 

Ads

Roti Dah Nak Expired? Buat Cara Ini, Pasti Tak Membazir 

Alahai, Mudahnya Nak Buat Tart Telur! Guna Air Fryer Pun Jadi

Ads

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI