Buat Stok Sambal Udang Kering, Boleh Dimakan Terus Atau Untuk Menumis

Share

Kalau yang rajin berniaga, boleh buat sambal ni sebagai ibu duit, buat dan jual. Resipi yang dikongsi oleh Chef Sue ini salah satu ‘must have’ sambal dalam fridge di rumahnya. Biasanya dia buat banyak dan frozenkan sebahagiannya. Sambal ni versatile, boleh dimakan terus, boleh juga dibuat pes untuk menumis apa-apa atau sebagai tambahan kepada sayur yang dicelur.

SAMBAL UDANG KERING

Bahan-bahan:

20 tangkai cili kering – rebus & toskan-BELI ONLINE DI SINI

10 ulas bawang merah

8 ulas bawang putih

200grams udang kering – rendam sekejap-BELI ONLINE DI SINI

1 sudu teh serbuk ikan bilis

1 inci belacan

2 sudu makan air asam jawa-BELI ONLINE DI SINI

2 sudu makan gula perang

Garam secukup rasa

Cara memasak:

  1. Kisar cili kering bersama bawang merah dan bawang putih hingga lumat.
  2. Udang kering dikisar sederhana lumat (tak terlalu lumat).
  3. Panaskan empat sudu makan minyak dalam kuali. Goreng udang kering hingga wangi dan agak perang. Angkat.
  4. Menggunakan minyak yang sama, tumis bahan-bahan kisar serta belacan dan serbuk ikan bilis, tumis hingga semua bahan masak. Kalau perlu tambah sedikit lagi minyak.
  5. Masukkan udang kering goreng, air asam jawa, gula dan garam secukup rasa. Biarkan masak sebati dalam 2-3 minit. Sejukkan dan boleh disimpan dalam botol.

Kredit: Sue M Arukin

 

Published by
Putri Adila Saari