Kalau anda peminat tart telur, anda kini boleh cuba buat sendiri tart telur. Tidak perlu bersusah payah, boleh gunakan kulit paratha sahaja. Nak tahu resipinya? Nah, RASA kongsikan.
TART TELUR KULIT PARATHA
Bahan asas
1 peket kulit paratha
Bahan-bahan
6 biji telur ayam
1 cawan air
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan gula aising
2 sudu besar susu tepung
1 sudu besar esen vanila
1 sudu kecil garam
Cara membuat
1. Bahan-bahan di atas masukkan dalam 1 bekas dan kacau sebati.
2. Ambil 1 keping kulit paratha. Potong 4. Masukkan ke dalam acuan.
3. Kalau ada kulit yang terlebih lipatkan ke dalam loyang.
4. Tuang bahan-bahan yang dikacau tadi.
5. Bakar pada suhu 170°C dalam masa 40 minit.
Resipi oleh Siti Mariam dari Telegram KakiMakan
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Apam Berkuah Kuih Lama Negeri Terengganu Ramai Yang Tak Kenal Tapi Rasa Memang Sedap
Apam berkuah? Uishh macam mana tu? Selalu makan gitu je mana ada makan dengan kuah. Kuih apam berkuah ni asalnya dari negeri Terengganu kini dikenali sebagai kuih tradisional Terengganu kerana tak semua orang sekarang kenal kuih apam berkuah ni. Cara nak buat kuih apam berkuah ni mudah sahaja sebenarnya. Resipi asal telah dikongsikan oleh Muliadi Ramli di Facebook. Jom cuba resipi ini.
APAM BERKUAH
BAHAN-BAHAN:
APAM
Bahan A
1. Gula merah 2 sudu besar
2. Gula putih 2 sudu besar
3. Air 1 1/2 cawan
4. Nisang besar 1 keping
4. Daun pandan 3 helai( optional)
Masak semua bahan di atas hingga cair.
Bahan B
1. Yis mauripan 1 pek (11 g)
2. Gula 1 sudu besar
3. Air cawan 1/2
Masukkan yis bersama gula dan air, kacau rata tunggu dalam 10 minit hingga yis mengembang.
Bahan C
1. Tepung gandum 220g
2. Tepung beras 220g
3. Pisang 150g (dikisar halus)
KUAH
1. Bahan kisar halus
– Bawang besar 1 biji
– Bawang merah 5 biji
– Lengkuas 1 inci
– halia 1/2 inci
– kunyit 1/2 inci
2. Bahan tumbuk
– ketumbar 2 sudu kecil (disangai)
– jintan manis 1 sudu kecil ( disangai terlebih dahulu)
– lada hitam 2 sudu kecil
3. ikan selayang 3 ekor ( direbus dan diambil isi)
4. rempah masak cap ros 1 sudu kecil (optional)
5. santan 1 kotak kecil
6. kerisik 1 sudu kecil
7. kelapa parut 1 sudu besar
8. Nisang secukup rasa
8. garam gula secukup rasa
9. Minyak dan air
CARA PENYEDIAAN:
APAM
Campurkan kesemua bahan A, B dan C kacau rata sehingga tiada tepung berketul
Perap selama 1 1/2 jam. Sapukan minyak kepada acuan dan kukus selama 20 ke 25 minit bergantung kepada pengukus dan acuan.
Bila masak sejukkan dulu dalam 10 minit barulah keluarkan.
KUAH
Tumis bahan kisar halus
Bila naik bau masukkan bahan tumbuk dan rempah, tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan 1 cawan air, masukkan santan dan 1 cawan air lagi ( kepekatan terpulang pada citarasa) Masukkan ikan, kelapa parut,kerisik, nisang, garam dan gula. (Kuah hendaklah tidak terlalu cair dan terlalu pekat)
Siap untuk dihidang.
SELAMAT MENCUBA
Kredit: Muliadi Ramli
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Beriani Daging Tulang Gearbox Menu Istimewa Raya Haji
Buat Sendiri Tapai Pulut Sedap Untuk Hari Raya. Begini Caranya
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Cara Mudah Buat Tat Telur Portugis Homemade Yang Sedap
Bagi penggemar Tat Telur, resipi perkongsian saudari Siti Suhaida Mohd Sani pasti memenuhi cita rasa anda. Mudah, sedap dan tidak menggunakan banyak bahan. Sesuai sangat kalau dijadikan sajian istimewa untuk keluarga. Bila makan, pasti puas hati. Memang terbaik. Sekali buat, dapat 20-24 biji.
RESIPI TAT TELUR PORTUGIS
BAHAN-BAHAN:
1 pek kecik puff pastri segera – beli online disini
500ml susu segar
8 biji telur
300ml air
240gm gula kastor – beli online disini
Esen vanilla – beli online disini
2 sudu makan tepung jagung – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Canai nipis puff pastri tapi jangan nipis sangat. Potong kepada 2 bahagian. Jadi sekeping puff akan dapat dua biji tat telur nanti. Buat sampai habis untuk setiap keping puff.
2. Tekan puff pastri dalam loyang muffin.
3. Campur susu, air, telur, gula kastor, esen vanilla dan tepung jagung dalam mangkuk. Pukul sebati dengan pemukul.
4. Tapis adunan dan tuang sampai penuh dalam puff pastri yang sudah ditekan dalam loyang muffin tadi.
5. Bakar suhu 200C selama 40 minit atau sehingga permukaan tat jadi sedikit garing kehitaman.
6. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Siti Suhaida Mohd Sani
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Dijamin Sedap. Resipi Bendi Goreng Tumis Belacan Bersama Udang
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Kuih Lapis Talam Sri Delima Untuk Untuk Minum Petang Ni. Memang Layan Habis!
Peminat kuih muih lama kena cuba Kuih Lapis Talam Sri Delima ni. Cara nak buatnya pun tidak susah mana. Masak pun pakai periuk kukusan. Jom cuba. Bolehlah buat makan masa minum petang nanti.
BAHAN-BAHAN:
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 1/2 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tepung ubi
- 1 1/2 cawan gula pasir
- 2 cawan santan pekat
- 5 cawan santan cair
- 1 sudu kecil garam
- Pewarna merah, kuning dan coklat
CARA MEMASAK:
- Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan.
- Bahagikan adunan kepada empat bahagian.
- Masukkan pewarna ke dalam tiga bahagian dan satu kekal putih.
- Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang.
- Masukkan satu senduk adunan merah dan kukus selama lima minit.
- Lapiskan pula satu senduk adunan kuning dan kukus lagi selama 5 minit.
- Lapiskan warna coklat dan kukus selama lima minit lagi.
- Kemudian ulang sekali lagi lapisan.
INFO CHEF: Untuk lapisan terakhir, bungkus penutup kukus dengan kain agar air tidak menitis ke atas permukaan talam.