Bubur jagung lemak manis. Makan sejuk-sejuk memang best. Tapi, bagi yang suka makan panas-panas pun okay saja. Cuma bila seharian berpuasa, terasa lebih segar tekak bila makan yang sejuk. Betul tak?
Ikut saja resipi yang dikongsikan oleh Nur Fadilah ini ye. Simple tapi dijamin sedap.
Buang kulit jagung, basuh, dan hiris isinya. Jangan tebal sangat dan jangan halus sangat.
Masukkan hirisan jagung tadi ke dalam periuk dan masukkan air tinggi daripada paras jagung.
Ambil lebih kurang dua senduk jagung dan sedikit air. Kisar sampai hancur. Tujuannya kita nak bagi kuah tu ada rasa jagung jugak.
Lepas tu tuang ke dalam periuk tadi.
Rebuslah semuanya sampai jagung empuk. Anggaran dalam 15 minit.
Bila jagung dah empuk, masukkan santan, nisan dan garam sedikit.
Masukkan juga susu pekat. Kacau sedikit.
Untuk sagu, rebus air sampai menggelegak kemudian baru masukkan sagu. Air lebih sikit taka pa kerana senang sagu nak kembang. Kacau sikit-sikit tapi jangan kerap sangat.
Tanda sagu dah masak elok adalah apabila biji putihnya hilang. Selagi ada biji putih maksudnya tak masak lagi. Tapis dan lalukan dengan air paip. Sejatkan.
Ads
Kemudian masukkan dalam bubur jagung tadi dan kacaukan. Siap!
Anda suka makan Puding Sagu Gula Melaka? Bagi yang tercari-cari resipi mudah, sedap dan tak guna banyak bahan, perkongsian dari Opah Mas Cotek ni boleh dicuba. Masa memasaknya pun tidak lama. Pasti puas hati. Cubalah.
CARA MASAK PUDING SAGU GULA MELAKA
BAHAN-BAHAN:
1 cawan sagu
5 cawan air
Sedikit pewarna yang disukai
Air secukupnya
Susu cair @ santan yang dimasak dengan sedikit garam
BAHAN SIRAP GULA MELAKA:
2 ketul gula melaka
1/2 cawan gula pasir
1 ½ cawan air
2 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan-bahan sirap gula melaka. Masak hingga larut. Kemudian tapis dan sejukkan.
2. Untuk memasak sagu, masukkan air ke dalam periuk dengan secukupnya. Biarkan mendidih.
3. Kemudian masukkan pewarna dan juga sagu. Kacau dan masak hingga sagu menjadi jernih.
4. Angkat, tuang sagu ke dalam penapis dan alirkan air bagi membuang kanji. Toskan.
5. Masukkan sagu ke dalam acuan yang telah disapu dengan sedikit minyak. Sejukkan.
6. Untuk menghidang, keluarkan sagu dari acuan. Tuang susu cair atau santan dengan secukupnya.
7. Tuang sirap gula melaka. Sedia untuk dinikmati.
Bila tibanya Ramadan, pasti ramai yang tercari-cari resipi biskut raya mudah yang boleh dibuat dan disajikan untuk tetamu di hari raya nanti. Salah satu yang paling berbaloi untuk dicuba ialah Cornflakes Crunchy Cookies ni. Jom cuba!
RESIPI CORNFLAKES CRUNCHY COOKIES
BAHAN-BAHAN:
1 3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung
1/2 sudu teh baking powder
2 cawan cornflakes – diramas kasar
200gm mentega – suhu bilik
3/4 cawan gula kastor
1 biji kuning telur
CARA MEMASAK:
1. Pukul gula dan mentega selama 5 minit. Kemudian masukkan telur. Boleh pukul guna whisk (pemukul tangan).
2. Kemudian masukkan campuran tepung ( gandum & jagung), cornflakes dan baking powder. Gaul sebati.
3. Panaskan ketuhar terlebih dahulu pada suhu 170C selama 10 minit.
4. Oles nipis permukaan loyang dengan menggunakan mentega.
5. Kemudian sudukan sedikit adunan pada loyang. Lakukan hingga habis adunan.
6. Bakar pada suhu 170C selama 15-20 minit menggunakan api atas bawah.
7. Bila masak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
Kuih Tako Sengkungni memang jadi kegemaran ramai. Teksturnya yang lembut, manis dan ada rasa rangup sengkuang menjadikan ia antara kuih yang mendapat permintaan tinggi terutamanya jika di bulan puasa. Nak cuba buat sendiri Kuih Tako ni? Jom cuba resipi perkongsian saudari Maria Bentalib ni. Pasti menjadi dan puas hati.
RESIPI KUIH TAKO
BAHAN BAHAGIAN BAWAH:
100gm tepung jagung
850ml air pandan – (beberapa helai daun pandan dikisar)
400gm gula pasir
5 biji sengkuang cina – dikupas dan dipotong dadu kecil
Sedikit pewarna hijau
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dalam periuk. Kacau atas api hingga pekat dan jernih.
2. Kemudian, tuangkan ke dalam acuan bersesuaian hingga separuh acuan. Sejukkan.
BAHAN BAHAGIAN ATAS:
100gm tepung jagung
2 biji kelapa putih – jadikan 1520ml santan pekat
Daun pandan
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dan kacau hingga sebati dan tidak berketul.
2. Kemudian masak atas api hingga pekat.
3. Tuang panas-panas ke atas bahagian hijau yang sudah disejukkan tadi. Buat hingga habis dan sejukkan kuih.
4. Bila kuih telah sejuk, barulah disimpan di dalam peti sejuk.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.