Bubur Sengkuang Cina. Manisan Untuk Sejukkan Badan Di Musim Panas.

Share

Sengkuang cina membantu menyejukkan badan. Sesuai sangatlah dicuba dikala musim panas terik ni. Cara nak buatnya pun mudah. Anda pasti sukakan rasanya. 

BUBUR SENGKUANG CINA

BAHAN-BAHAN:
  • 1/2kg sengkuang cina | dipotong dadu
  • 250gm tepung ubi
  • 150gm gula pasir
  • 1/2 biji kelapa
  • Beberapa helai daun pandan
  • Sedikit pewarna merah, hijau dan kuning
  • Secubit garam
CARA MEMASAK:
  1. Bahagikan sengkuang kepada tiga bahagian dan rendamkan dalam air berwarna merah, hijau dan juga kuning. Biarkan direndam seketika.
  2. Tos sengkuang kemudian digaulkan dalam tepung ubi sehingga rata.
  3. Didihkan air dan masukkan kesemua sengkuang tadi. Biarkan masak sehingga sengkuang timbul di permukaan air.
  4. Angkat dan masukkan ke dalam air sejuk. Tos airnya.
  5. Dalam periuk berasingan, didihkan santan bersama gula, garam serta daun pandan yang disimpul. Biarkan mendidih dan pekat.
  6. Masukkan sengkuang cina ke dalam kuah santan dan kacau sebati.
  7. Apabila mendidih, angkat dan hidangkan.

 

ANDA MUNGKIN SUKA:

Published by
Nur