Sengkuang cina membantu menyejukkan badan. Sesuai sangatlah dicuba dikala musim panas terik ni. Cara nak buatnya pun mudah. Anda pasti sukakan rasanya.
BUBUR SENGKUANG CINA
BAHAN-BAHAN:
- 1/2kg sengkuang cina | dipotong dadu
- 250gm tepung ubi
- 150gm gula pasir
- 1/2 biji kelapa
- Beberapa helai daun pandan
- Sedikit pewarna merah, hijau dan kuning
- Secubit garam
CARA MEMASAK:
- Bahagikan sengkuang kepada tiga bahagian dan rendamkan dalam air berwarna merah, hijau dan juga kuning. Biarkan direndam seketika.
- Tos sengkuang kemudian digaulkan dalam tepung ubi sehingga rata.
- Didihkan air dan masukkan kesemua sengkuang tadi. Biarkan masak sehingga sengkuang timbul di permukaan air.
- Angkat dan masukkan ke dalam air sejuk. Tos airnya.
- Dalam periuk berasingan, didihkan santan bersama gula, garam serta daun pandan yang disimpul. Biarkan mendidih dan pekat.
- Masukkan sengkuang cina ke dalam kuah santan dan kacau sebati.
- Apabila mendidih, angkat dan hidangkan.
ANDA MUNGKIN SUKA: