Petang macam ni tengah fikir apa yang sedap nak makan dengan bahan-bahan yang terhad ada di rumah. Teringat pula kenikmatan bubur sum sum aduhai bila disiram dengan gula melaka memang tak terkata. Buat kemudian simpan dalam peti sejuk. Memang tak jemu makan.

Bubur Sumsum

Bahan-bahan:

1 cawan tepung beras

2 sudu tepung jagung

Ads

4 1/2 cawan santan

1sudu kecil garam

Daun pandan

Cara memasak:

1.Masukkan semua bahan dalam periuk. Kacau sebati. Api (sederhana saja ya) kacau tanpa henti supaya tidak berketul-ketul.

2.Kacau sehingga tepung masak dan pekat.

3.Padam api dan tuangkan dalam acuan atau dalam bekas. Sejukkan.

Air gula

Ads

3 ketul gula Melaka

Sedikit gula putih(ikot kemanisan masing-masing)

Air daun pandan

Cara memasak:

Ads

Campur semua dan masak atas api… Siap, Masukkan dalm peti sejuk. Bila dah sejuk, keluarkan dua-dua. Potong Bubur Sumsum siram dengan air gula.

Ngap masuk mulut… Sedapnya sejuk!!!

Selamat Mencuba

Kredit resipi &foto :Yna Sidek

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI