Terletak di Parit Yusof, Batu Pahat, Johor, kedai bahan kek dan roti, Jihah and The Baking Room Solution memberikan kemudahan bagi penduduk setempat untuk mendapatkan pelbagai produk bakeri. Tidak perlu keluar ke pekan atau bandar berdekatan, penduduk sekitar kampung itu mudah untuk membuat pelbagai jenis kuih dan kek.
Menurut empunya kedai, Nornajihah binti Mohd Noh, idea untuk membuka kedai bahan kek dan roti di dalam kampung itu timbul apabila melihat kelompongan jenis perniagaan itu di kawasan tersebut.
Ads
“Di sini memang belum ada lagi kedai bahan kek dan roti. Jika orang kampung hendak membuat kek atau roti, mereka perlu keluar ke pekan atau bandar berdekatan. Hal itu mengambil masa yang agak lama. Jadi, saya buka kedai seperti ini di sini bagi memudahkan orang ramai. Tak perlu nak keluar jauh terutama jika kita cuma perlukan seketul mentega kerana terlupa beli. Boleh datang ke kedai saya,” katanya.
Sejak 3 Januari 2021 Jihah and The Baking Room Solution mula beroperasi sepenuhnya. Alhamdulillah, kedai ini mendapat sambutan memberangsangkan daripada masyarakat setempat kerana kewujudannya amat diperlukan.
“Kedai kami mula beroperasi ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Ketika ini muncul ramai baker baru kerana masing-masing ingin membuat kuih dan mencari pendapatan sampingan ketika PKP. Namun, cabaran kami adalah dari segi harga kerana ketika itu barang-barang naik harga,” katanya lagi.
Pun begitu, Nornajihah cuba memberikan yang terbaik buat semua pelanggannya.
Ads
Jihah and The Baking Room Solution
Lokasi: Parit Yusof, Batu Pahat, Johor
Waktu Operasi: 9 pagi hingga 6 petang setiap hari
Salah satu cara menjadikan sesi minum petang lebih indah adalah dengan menikmati puding roti. Walaupun puding roti sedap dimakan begitu sahaja, tapi dengan adanya sos kastard, puding roti anda pasti menjadi lebih menyelerakan.
Apa kata kita lihat puding roti dan sos kastard yang dikongsikan resipinya oleh blogger Nina Mirza.
Jom!
PUDING ROTI
BAHAN-BAHAN
8 keping roti gandum
Sedikit mentega
Sedikit kismis
2 biji telur ayam
2 cawan susu segar
½ cawan gula halus + gula perang
Sedikit garam
Sedikit esen vanila
CARA MEMBUAT PUDING ROTI
1. Panaskan oven pada suhu 170 darjah selsius. Bakar roti gandum sebentar untuk mendapatkan tekstur roti yang lebih padat dan sedap.
2. Ambil loyang dan lenserkan dengan mentega. Roti dipotong-potong kecil. Roti boleh dipotong empat, segitiga ataupun sekadar dikoyak-koyakkan.
3. Susun roti di dalam loyang. Taburkan kismis sehingga roti habis. Sapukan mentega di atas lapisan yang atas sekali. Ketepikan.
4. Dalam mangkuk lain, pukul telur ayam kemudian masukkan susu segar diikuti gula, garam dan esen vanila. Kacau gunakan whisk sehingga sebati.
5. Tuangkan adunan susu segar ini ke atas roti dan tekan-tekan perlahan supaya adunan tadi meresap ke dalam roti. Biarkan seketika dalam tempoh 15 minit
6. Masukkan roti tadi ke dalam oven dan bakar pada suhu 170 darjah selsius selama 40 minit atau sehingga roti masak. Bergantung pada oven masing-masing dan juga ketebalan/ketinggian adunan.
7. Selepas siap dibakar, tunggu sejuk barulah dipotong. Sedap dimakan begitu sahaja atau bersama sos kastard.
SOS KASTARD
BAHAN-BAHAN
1 cawan susu segar (atau 1/2 cawan susu sejat + 1/2 cawan air)
1 sudu besar penuh gula kastor
1 sudu besar penuh tepung kastard
½ sudu kecil esen vanila
CARA MEMBUAT SOS KASTARD
1. Satukan semua bahan untuk sos kastard kecuali esen vanila. Kacau rata dan tapis ke dalam periuk.
2. Masak dengan api kecil sambil dikacau sehingga mendidih. Masukkan esen vanila.
3. Kacau sekejap dan matikan api. Biar sehingga sos kastard hilang wap panas dan simpan dalam peti sejuk. Nanti nak makan tuangkan sos kastard ini di atas puding roti tadi.
Ramai yang suka makan piza namun masih ramai yang tidak tahu buat piza sendiri. Ada yang anggap buat piza sendiri susah kerana tiada kelengkapan. RASA berikan cara buat piza dengan mudah. Taka perlu uli pun. Hanya tekan-tekan dengan tangan saja.
DOH PIZA TANPA ULI
Bahan-bahan
500 gram bread flour (tepung gandum pun boleh).
350 – 370 gram air
1 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak zaitun
2 sudu besar gula
1 sudu besar yis
2 gram pelembut roti
Bahan topping
Sedikit keju mozarella
Peppercorn
Cara membuat:
1. Satukan semua bahan. Masukkan dalam bekas bertutup yang dah disapu minyak. Tutup dan setiap 30 minit tarik dan lipat doh (stretch and fold). Buat 4 set. Tangan basahkan dengan air terlebih dahulu.
2. Sapu piza pan dengan mentega atau minyak masak. Tekan-tekan doh guna tangan sehingga memenuhi pan.
3. Cucuk bahagian tengah piza dengan garpu. Doh memang lembik (high hydration).
4. Sapukan sos piza dan tabur keju mozarella. Boleh tabur sikit pappercorns.
5. Perap setengah jam. Bakar suhu 180°C sehingga masak.
Nampak mudah nak buat pizza roti burger ni, amat sesuai untuk dijadikan bekal anak ke sekolah, bekal nak ke pejabat atau buat jamuan hari jadi. Boleh berjimat, mudah nak buat dan cepat disediakan. Boleh cuba untuk menu makan malam atau hujung minggu. Selamat mencuba!
RESIPI PIZZA ROTI BURGER Bahan-Bahan:
Roti burger rm4.50 (10biji belah 2)
Bahan sos:
Tomato puree (kecil) jenama Tesco rm2.80
Lobak merah 2btg potong dadu rm1.50
Bawang besar potong dadu
Bawang putih 3 ulas dadu
3 sudu sos cili
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Daun sup 3btg hiris
Garam secukup rasa
Sosej ayamas sebungkos kecil potong nipis boleh letak byk2 rm3
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira