
Cucur atau jemput-jemput memang menjadi salah satu hidangan yang ‘laku’ kalau dihidang atas meja makan. Rasanya yang sedap dengan tekstur rangup membuka selera ramai orang.
Sedap sungguh cucur cheese ni. Makan panas-panas sedap sungguh. Rangup dan membuka selera. Kalau terasa nak buat cucur yang sedap selain cucur bilis, jom buat cucur cheese. Senang sangat ni. Bahan pun tak banyak nak guna. Cuma 5 bahan je untuk buat cucur cheese ni tau.
CUCUR CHEESE PANAS VIRAL

Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
2 cawan air panas
2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
Cheese
Cara membuat
1. Adunkan tepung dengan air panas, gula dan garam sampai sebati atau pejal. Jangan lembik.
2. Bulatkan dan leperkan. Letak cheese di tengah dan tutup kembali.
3. Goreng dengan api sederhana. Angkat.
Info
Boleh tambah bahan lain ikut cita rasa misalnya lobak merah dan bawang.
Selamat mencuba!
Resipi oleh Eddy Rusdi dari Telegram KakiMakan Channel
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Buat Sendiri Kuih Ang Ku Supaya Tak Waswas Makan

Kuih Ang Ku atau kuih kura-kura merah ini antara kuih tradisi Cina yang popular. Malah ia turut digemari oleh ramai rakyat Malaysia tak kira bangsa.
Cuma bagi kaum Melayu dah tentu mementingkan pembuatan dari sumber yang halal. Bagi yang teringin menikmatinya boleh cuba buat sendiri. Inti paling popular adalah kacang, biasanya dihidang dalam bentuk leper bulat di atas daun pisang memang klasik!
Resipi ini menggunakan bahan mudah seperti tepung pulut, kentang lenyek dan pewarna merah untuk doh, manakala intinya pula dibuat daripada kacang tanah goreng yang dikisar halus. Teknik kukusan dan tip supaya kuih tidak melebar juga dikongsi untuk hasil kuih Ang Ku yang cantik dan tahan lama. Jom cuba!
Resipi Kuih Ang Ku

Bahan-Bahan Inti
200g kacang tanah (digoreng tanpa minyak, kemudian dikisar halus)
3 sudu besar gula kastor
1 sudu besar minyak jagung
½ sudu teh garam
Bahan-Bahan Doh
100g kentang (direbus, ditos dan dilenyek halus)
200g tepung pulut
2 sudu besar gula kastor
1 sudu besar minyak jagung
½ sudu teh pewarna merah
135g air
Cara Penyediaan
1. Satukan semua bahan doh, gaul dan uli hingga sebati dan boleh dikepal. Timbang doh seberat 15g setiap satu untuk hasil yang sekata.
2. Gaul kacang tanah kisar bersama gula, garam dan minyak jagung hingga menjadi inti yang boleh dikepal.
3. Ambil seketul doh, leperkan dan isikan inti. Bulatkan semula dan tekan sedikit leper. Susun atas daun pisang yang telah dipotong ikut saiz dan dioles sedikit minyak.
4. Panaskan kukusan hingga air mendidih. Kukus kuih selama 10 minit dengan api sederhana. Setiap 3 minit, buka penutup kukusan untuk elak kuih melebar terlalu banyak.
5. Setelah masak, terus sapukan minyak jagung pada permukaan kuih agar kelihatan berkilat dan tidak melekat antara satu sama lain.
Tip Ekstra
- Pastikan kacang tanah disangai hingga betul-betul rangup untuk hasil inti yang wangi dan tahan lama.
- Boleh simpan kuih dalam bekas bertutup pada suhu bilik jika mahu makan dalam masa sehari. Jika lebih lama, simpan dalam peti sejuk dan panaskan semula sebelum makan.
Kredit resipi & foto: Rahel
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA
Resipi Buat Kuih Keria Gula Melaka Yang Lembut, Gebu dan Berkilat

Kali ini majalah RASA ingin kongsikan resipi membuat kuih keria gula melaka yang lembut, gebu dan berkilat. Kuih keria gula melaka ini memang menambah sedap sebab menggunakan gula melaka.
Untuk air gula nampak berkilat, masukkan sedikit minyak masak ketika memasak air gula sebelum digaul menyaluti kuih keria yang telah digoreng.
Cubalah! Jom kita lihat resipinya.
KUIH KERIA GULA MELAKA

BAHAN-BAHAN
500 gram ubi keledek
800 ml air
1/2 sudu kecil garam
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan air
1/2 cawan gula merah
1 sudu besar gula pasir
1 sudu besar gula batu
1/2 sudu besar minyak masak (supaya air gula berkilat)
Resipi ini sesuai untuk 12 biji kuih keria gula melaka.
CARA MEMBUAT
1. Ubi keledek dipotong kecil-kecil. Kemudian masukkan dalam periuk. Isikan air ke dalam periuk dan hidupkan api. Masukkan garam. Rebus sehingga ubi keledek empuk dengan api sederhana.
2. Angkat ubi keledek yang telah empuk. Toskan airnya. Masukkan ubi keledek ke dalam mangkuk dan lenyekkan. Rehatkan ketika.

3. Kemudian, masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Gaul rata menggunakan tangan.

4. Sapu tangan dengan sedikit minyak masak. Ambil sejemput adunan dan buatkan bentuk bulat berlubang ditengah. Letak atas dulang yang telah disapu sedikit minyak masak. Ulang langkah ini sehingga adunan habis dibentukkan.


5. Dalam kuali, panaskan minyak masak. Goreng kuih keria sehingga masak. Angkat dan toskan.

6. Gunakan kuali lain. Masukkan air, gula merah, gula pasir, gula batu dan minyak masak. Buka api kecil sahaja. Kacau-kacau sehingga likat.

7. Masukkan kuih keria yang telah digoreng tadi. Gaul rata sehingga semua kuih bersalut dengan gula.

8. Biarkan di atas redai sehingga sejuk.

Untuk lebih detail, boleh tonton video di bawah.
https://youtu.be/0z2wV6hk1xk
Sumber: Samsiah Hj Mat Ali
https://www.facebook.com/groups/shareresipi/permalink/6500924699934016
Terima kasih kerana berkongsi resipi di Rasa Share Resipi

Dapatkan Gula Melaka sekarang
Tambah keenakan tradisional dengan Gula Melaka asli. Pilihan terbaik untuk pencuci mulut klasik!
9 Resipi Inti Pelbagai Kuih Muih Melayu Yang Sedap!

Biasanya kita kongsikan resipi doh kuih muih yang biasa dijual di kedai. Contohnya macam kuih pau, bun, roti arab, karipap ataupun tauhu begedil.
Kali ini, kita kongsikan seleksi resipi inti-inti yang digunakan dalam adunan kuih. Memang banyak dan sangat sedap!
Resipi yang dikongsikan oleh Zainoor Aliza Ali ini, memang sesuai buat mereka yang ingin memulakan bisnes kuih muih secara kecil-kecilan.
A – INTI UNTUK PAU@BUN
PES COKLAT

(sukatan untuk 500gm tepung gandum)
BAHAN-BAHAN:
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula – beli online di sini
1 cawan susu segar
1 cawan minyak masak – beli online di sini
2 sudu besar tepung jagung – beli online di sini
CARA MENYEDIAKAN:
1. Bancuh kesemua bahan. Masak dengan api kecil. Sentiasa kacau hingga jadi pekat, ketulan lembut dan terbit minyak (macam kejadian kole kacang).
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
2. Angkat dan biarkan sejuk. Sejatkan minyak sebelum diisi inti ke dalam doh.
INTI DAGING

(sukatan untuk 500gm tepung gandum)
BAHAN-BAHAN:
1 labu bawang besar | dicincang – beli online di sini
1 cawan daging cincang
4 biji kentang | dipotong dadu – beli online di sini
½ sudu kecil serbuk lada hitam
2 sudu besar serbuk rempah kari
Garam
CARA MENYEDIAKAN:
Tumis bawang hingga terbit bau. Masukkan rempah kari. Kacau dan masukkan daging. Biarkan sekejap, masukkan kentang dan sedikit air. Bila kentang dah empuk, masukkan lada hitam dan garam.
INTI AYAM

(sukatan untuk 1kg tepung gandum)
BAHAN-BAHAN:
6 ketul ayam | diambil isi & dipotong kecil
10 biji kentang | dikupas kulit & dipotong dadu
2 labu bawang besar | dicincang halus
4 sudu besar cili kering kisar
6 sudu besar rempah kari ayam
1 kiub ayam
Garam
CARA MENYEDIAKAN:
Tumis bawang hingga terbit bau. Masukkan cili kisar, tumis hingga garing. Masukkan rempah kari, daun kari, ayam dan sedikit air. Kacau-kacau. Masukkan kentang dan kiub ayam, masak hingga sedikit kering. Perasakan garam.
INTI TUNA

(sukatan untuk 1 kg tepung gandum)
BAHAN-BAHAN:
1 labu bawang besar | dicincang halus
2 tin tuna | ditos & dihancurkan
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil garam
CARA MENYEDIAKAN:
Tumiskan bawang hingga terbit bau. Masukkan bahan-bahan lain. Kacau perlahan hingga agak kering. Bila dah masak, angkat dan ketepikan.
INTI KELAPA

(sukatan untuk 4 cawan tepung)
BAHAN-BAHAN:
1 biji kelapa parut (besar)
1 cawan gula
2 helai daun pandan
Sedikit garam & sedikit air
CARA MENYEDIAKAN:
Masukkan bahan ke dalam kuali. Gaul sekata. Buka api perlahan, masak hingga agak kering.
B – INTI KUIH CARA BERLAUK/TALAM BERLAUK/LOMPANG BERLAUK
INTI DAGING

(sukatan untuk 4 cawan tepung)
BAHAN-BAHAN:
2 labu bawang holland | dicincang
2 sudu besar rempah kari ikan (dibancuh bersama sedikit air)
2 sudu besar rempah kerutuk
400gm daging kisar (saya guna jenama Ramly)
½ sudu kecil serbuk lada hitam
Garam
CARA MENYEDIAKAN:
1. Tumis bawang. Bila dah terbit bau, masukkan rempah kerutuk. Masukkan bancuhan rempah kari ikan. Kacau rata.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi
2. Bila dah terbit minyak, masukkan daging kisar. Bila dah hampir masak, masukkan garam. Masak hingga agak kering. Siap.
INTI UDANG

BAHAN-BAHAN: (sukatan untuk 4 cawan tepung)
1 labu bawang besar | dicincang
2 ulas bawang putih | dicincang
2 sudu besar rempah kari ikan (dibancuh bersama sedikit air)
1 mangkuk udang (dibuang kulit & dipotong kecil)
1 mangkuk fish cake | dipotong kecil
2 batang lobak merah | diparut
1 kiub ayam
Garam
CARA MENYEDIAKAN:
1. Tumis bawang besar dan bawang putih. Masukkan bancuhan rempah kari ikan. Kacau rata.
2. Bila dah terbit minyak, masukkan udang, fish cake dan kiub ayam. Bila dah hampir masak, masukkan lobak merah dan garam. Kacau hingga lobak merah sedikit layu. Siap.
RENDANG BURGER
BAHAN-BAHAN:
10 keping daging burger | dipotong 6 bahagian
2 labu bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
1 inci kunyit hidup*
2 sudu kecil kunyit serbuk*
20 tangkai cili api*
1 senduk rata cili kering kisar*
2 sudu besar ketumbar | disangai & dikisar halus
1 sudu kecil jintan manis | disangai & dikisar halus
1 sudu kecil jintan putih | disangai & dikisar halus
4 batang serai | dititik
1 cawan santan kara
3 cawan air
3 sudu besar kerisik
2 helai daun kunyit | dimayang
Garam
CARA MEMASAK:
1. Bahan-bahan bertanda * dikisar halus dan ditumis hingga agak garing. Masukkan bahan-bahan bertanda . Kacau sekata.
2. Masukkan daging, kacau rata. Biarkan seketika hingga terbit airnya. Masukkan santan dan air. Masak hingga likat. Perlahankan api. Masukkan kerisik dan garam. Bila dah agak kering, masukkan daun kunyit.
C – INTI WRAP

BAHAN-BAHAN:
500gm daging cincang
2 labu bawang besar | dihiris halus
2 sudu besar cili kering kisar
1 sudu besar rempah kerutuk ayam
Serbuk lada hitam
Serbuk perencah
Garam
Sayuran campuran
CARA MEMASAK:
Tumis bawang besar dan cili. Bila dah agak garing, masukkan daging. Biarkan mendidih, kemudian masukkan rempah kerutuk. Masukkan serbuk lada hitam, serbuk perencah, garam dan mix vege. Kacau rata. Biarkan seketika, angkat dan hidangkan bersama roti roll-up wraps.
D – INTI DAGING ROTI ARAB @ NAN

BAHAN-BAHAN: (sukatan untuk 1kg tepung gandum)
1 kg daging cincang
3 labu bawang besar | dicincang
10 biji kentang | dipotong dadu
4 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil serbuk lada hitam
Garam
CARA MENYEDIAKAN:
1. Tumiskan bawang dengan sedikit minyak masak. Bila dah terbit bau, masukkan daging cincang. Kacau rata. Biarkan seketika.
2. Masukkan kentang dan sedikit air. Tutup kuali untuk lembutkan kentang. Masukkan sos tiram, serbuk lada hitam dan garam. Bila dah agak kering boleh diangkat.
3. Potong roti arab kepada dua bahagian, buatkan poket. Sapukan sedikit mayonis di bahagian dalam poket.
4. Masukkan potongan salad bulat ke dalam poket. Isikan inti daging. Tambahkan sedikit lagi mayonis serta sos cili di atas permukaan daging. Siap.
E – INTI KARIPAP KENTANG

BAHAN-BAHAN: (sukatan untuk ¼ kg tepung gandum)
5 biji kentang | dikupas & dipotong dadu
1 biji bawang holland | dicincang halus
2 sudu besar cili kering kisar
3 sudu besar rempah kari ikan
3 sudu besar udang kering
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
Tumis bawang dan cili hingga agak garing. Masukkan rempah kari.masukkan kentang dan udang kering. Masukkan sedikit air dan garam. Masak hingga kentang empuk dan sedikit kering.
INTI SARDIN:

BAHAN-BAHAN: (sukatan untuk ¼ kg tepung gandum)
1 tin sardin (saya guna ayam brand 425g)
1 labu bawang besar
3 sb cili kering kisar
Garam
Limau nipis
CARA MENYEDIAKAN:
Tumis bawang dan cili kering hingga garing. Masukkan sardin berserta sosnya. Bla dah mula likat masukkan garam dan perahan limau nipis. Masaklah hingga agak kering.
F – INTI TAUHU BERGEDIL

BAHAN-BAHAN: (sukatan utk 300-400 gram tauhu)
KENTANG
11 biji kentang (1.2kg)
DAGING:
2 labu bawang besar | dicincang halus
½ kg daging cincang
Sedikit garam
Sedikit serbuk lada putih
1 batang lobak merah | diparu
Daup sup
Daun bawang
CARA MENYEDIAKAN:
1. Kentang dikupas kulit dan dihiris, basuh kentang dan toskan. Gaul bersama sedikit garam. Goreng kentang hingga masak dalam minyak yang panas. Bila dah masak, angkat dan toskan. Kemudian dihancurkan macam mashed potato.
2. Masukkan daging dalam kuali. Bila dah mula terbit minyak, masukkan bawang.
3. Kacau dan masukkan secubit garam. Masak hingga sedikit kering. Angkat dan toskan. Gaul bersama kentang, daun sup, daun bawang, lobak merah dan serbuk lada putih.
4. Setelah itu bulatkan bancuhan menjadi bebola, masukkan ke dalam tauhu. Celup ke dalam telur dan digoreng. Siap, bergedil dihidang bersama sambal kicap.
G – INTI POPIA

BAHAN INTI DAGING (KOBIS): (hasilkan 40 biji popia)
1 labu bawang besar | dicincang halus
½ kg daging cincang
Sedikit garam
1 mangkuk kobis ungu | dihiris nipis
CARA MENYEDIAKAN:
1. Masukkan daging dalam kuali. Bila dah mula terbit minyak, masukkan bawang.
2. Kacau dan masukkan secubit garam. Masak hingga sedikit kering. Masukkan kobis ungu. Gaul sekejap, angkat dan sejukkan.
3. Masukkan inti ke dalam kulit popia. Gulung dan goreng dalam minyak yang panas dengan api yang sederhana besar.
BAHAN INTI DAGING (MIX VEGE):

400gram daging cincang
1 kg mixed vegetables
2 labu bawang besar | dicincang halus
4 sudu besar udang kering | dihancurkan
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Garam secukupnya
CARA MENYEDIAKAN:
1. Tumis bawang hingga garing. Masukkan udang kering. Bila dah terbit bau, masukkan daging. Kacau rata. Biarkan masak sekata kemudian masukkan mixed vegetables. Gaul lagi.
2. Tutupkan kuali. Masak hingga agak kering. Angkat dan biarkan sejuk. Masukkan inti ke dalam kulit popia dan gulung. Lekatkan dengan sedikit bancuhan tepung gandum dan air pada penghujung kulit popia.
3. Masukkan ke dalam bekas tertutup dan siap untuk disimpan di dalam peti sejuk beku. Bila nak masak, keluarkan popia dan biarkan seketika sebelum digoreng.
4. Saya guna saiz kulit popia 7½x7½ dan boleh dapat 100 biji popia.
H – INTI KUIH KETAYAP

BAHAN INTI KELAPA: (sukatan untuk 2 cawan tepung gandum)
1 cawan gula merah
½ cawan gula putih @ ½ ketul gula melaka
1 cawan air
1 biji kelapa putih (sederhana besar)
1 sudu kecil garam
1 sudu besar tepung gandum
CARA MENYEDIAKAN:
1. Didihkan gula merah dan gula putih bersama air. Tos ke dalam kuali yang dah ada kelapa parut putih. Masukkan garam dan daun pandan.
2. Bila dah mula berkilat dan sedikit kering, masukkan tepung gandum. Kacau sekejap dan angkat.
BAHAN INTI DAGING:
1 labu bawang holland | dicincang
2 sudu besar rempah kari ikan (dibancuh bersama sedikit air)
1 sudu besar rempah kerutuk
300gm daging kisar (saya guna jenama Ramly)
½ sudu kecil serbuk lada hitam
Garam secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Tumis bawang. Bila dah terbit bau masukkan rempah kerutuk. Masukkan bancuhan rempah kari ikan. Kacau rata.
2. Bila dah terbit minyak, masukkan daging kisar. Bila dah hampir masak masukkan garam. Masak hingga agak kering. Angkat dan ketepikan.
BAHAN INTI KENTANG & UDANG KERING:
3 biji kentang
2 biji bawang merah | dicincang
Sedikit cili kering
Udang kering secukupnya
2 sudu besar rempah kari ikan
CARA MEMASAK:
1. Ubi kentang dipotong dadu, dibasuh dan ditoskan. Tumiskan bawang merah yang telah dicincang.
2. Masukkan sedikit cili kering kisar diikuti dengan udang kering. Masukkan rempah kari ikan. Gaul sebati.
3. Masukkan kentang dan sedikit air. Bila air dah mula kurang, masukkan garam. Masak hingga kentang lembut dan agak kering.
I – INTI KUIH KENTANG BERINTI

BAHAN-BAHAN:
(½ kg kentang + 2 cawan tepung gandum)
200g daging cincang
1 labu bawang besar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar rempah kari ayam
1 mangkuk mixed vege
Serbuk lada hitam
Garam secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Potong bawang besar dan tumiskan bersama sedikit minyak. Masukkan daging cincang. Biarkan seketika.
2. Masukkan sos tiram, rempah kari dan mixed vege. Akhir sekali masukkan serbuk lada hitam dan garam. Kacau rata. Bila dah masak, angkat dan sejukkan.
(NOTA: Minyak untuk menggoreng kentang berinti tak perlu banyak. Cukup sekadar separuh tenggelam sahaja).
Kredit resipi: Zainoor Aliza Ali
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official:

