Mi wantan adalah sejenis mi yang boleh dimasak pelbagai jenis hidangan. Tapi lazimnya mi wantan hanya dicelur dan dituangkan sos. Hidangan ini sebenarnya lebih menyihatkan kerana tak guna minyak masak pun. Mi wantan ni, banyak guna kicap. Nak dapatkan rasa mi wantan sebenar, tambah minyak bijan dan sos ikan. Baru macam asli rasanya. Jom buka puasa dengan mi wantan.

Ads

 

MI WANTAN

Buka Puasa Dengan Mi Wantan Pun Sedap Jugak Kan?

BAHAN-BAHAN
1 ketul mi wantan
Sayur baby pokchoi
1 dada ayam siap gril (dihiris nipis)
Sayur baby pokchoi

BAHAN SOS
1 sudu sos soya cair
1 sudu kicap pekat
1 sudu kicap manis
1 sudu minyak bijan
1 sudu sos ikan

Ads

CARA MEMASAK
1. Rebus mi wantan dan sayur sampai masak. Angkat dan basuh dengan air bersih sehingga sejuk dan toskan.
2. Satukan semua bahan sos mi wantan dalam mangkuk. Masukkan mi wantan dan gaul sehingga bersalut semua bahagian.
3. Masukkan dalam pinggan dan letakkan ayam, sayur, telur rebus (jika suka) dan hiaskan dengan daun ketumbar dan cili merah.

Ads

Selamat mencuba!

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI