Menu ni sangat mudah buat. Menggunakan sayuran seperti keledek, ubi kayu , terung dan pucuk ubi kayu. Bila dicampur dengan tempoyak, pergh memang kecur liur dibuatnya. Memang sesuai untuk menu berbuka puasa nanti.
Gulai Masam Jerantut
Bahan-bahan:
1 biji keledek oren saiz kecil
1 biji ubi kayu saiz kecil
sedikit pucuk ubi kayu (direbus dahulu)
3 biji terung hijau kecil
1 kuntum bunga kantan
1 tangkai daun kesum
Bahan kisar
3 ulas cili api (ikut kepedasan)
seinci kunyit hidup
2 sudu besar tempoyak
garam dan gula secukup rasa
Cara memasak:
1.Masukan bahan kisar tadi ke dalam periuk sehingga mendidih
2.Kemudian masukkan semua bahan sayuran tadi sehingga betul-betu lmasak.
Makanan berasaskan halia dan bawang putih antara yang boleh membuang angin dalam badan. Untuk makan secara mentah, rasanya kurang enak. Jadi bolehlah hasilkan menu perkongsian saudari Murni Ja’afar seperti di bawah ni. Sangat ringkas, sedap dan tahan lama. Bawang putih dekat dapur pun tak akan jadi kecut. Jom cuba.
GARLIC CRUNCHY
BAHAN-BAHAN:
Bawang putih – jumlah ikut sebanyak mana yang anda nak hasilkan
Air garam ( garam dilarutkan dalam air. Kemasinan ikut citarasa)
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
1. Kupas bawang putih dan basuh bersih. Toskan.
2. Sagat bawang tadi nipis-nipis. Boleh juga dihiris menggunakan pisau.
3. Panaskan minyak dengan banyak dalam kuali.
4. Goreng hirisan bawang putih tadi guna api sederhana. Pastikan pandai mengawal suhu supaya bawang putih tidak berwarna gelap. Nanti rasanya pahit.
5. Sebelum bawang garing, masukkan 1 sudu teh air garam ke dalam minyak gorengan berisi bawang. Gaul rata dan masak hingga garing.
6. Angkat, toskan minyak dan sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Sempena Deepavali yang bakal menjelma, pastinya menu istimewa mahu dihidangkan buat keluarga. Apa kata masak kari chettinad, resipi asli dari Chef Dave. Memang puas hati menikmatinya dengan rempah ratus yang terpilih. Pasti bertambah makan nanti.
Bahan-bahan:
Masa Penyediaan : 15 minit Masa memasak : 1 jam Hidangan : 4-6 orang
2 sudu besar Minyak Kelapa Ammani 2 daun salam India 2 labu bawang merah 1 sudu besar pes bawang putih dan halia 1 biji tomato 1/2 sudu kecil serbuk kunyit 1 sudu teh gula merah-BELI ONLINE DI SINI Garam secukupnya Daun ketumbar 2 cawan air atau stok sayuran
Serbuk masala: 1 inci batang kayu manis 1 bunga lawang 2 biji buah pelaga 3 ulas cengkih 2 sudu kecil biji jintan putih-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu kecil biji lada 1 sudu kecil jintan manis-BELI ONLINE DI SINI 10 cili kering 5 cili kering gemuk 1 sudu besar biji ketumbar ¼ cawan kelapa parut 10 buah gajus
Cara memasak: 1. Masukkan kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, cengkih, ketumbar, jintan putih, jintan manis, lada, buah gajus, cili kering, cili kering gemuk dalam kuali dan sangai. 2. Kemudian gunting cili kering dan cili merah lalu masukkan kelapa parut dan teruskan sangai. 3. Masukkan bahan yang disangai dalam satu mangkuk dan biarkan seketika. 4. Masukkan dalam balang kisar kering dan kisar bahan-bahan untuk jadikan serbuk. 5. Simpan bahan-bahan yang dikisar di tepi dahulu. 6. Masukkan minyak dalam periuk. 7. Masukkan bawang merah yang didadu dan tumis. 8. Masukkan pes bawang putih dan halia dan tumis. 9. Masukkan tomato, serbuk kunyit dan tumis. 10. Masukkan serbuk masala yang dikisar tadi dan tumis. 11. Masukkan satu cawan air dahulu lalu kacau dia. 12. Tutup periuk dengan penutupnya untuk biarkan serbuk masala kita masak. 13. Masukkan cendawan dan kacau sehingga cendawan disalut dengan kuah. 14. Masukkan selebih air yang ada dan tambah gula perang dan garam. 15. Kacau sehingga sebati dan masukkan daun ketumbar dan tutup semula periuk. 16. Siap untuk hidang.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.