Baru beberapa hari berpuasa sudah buntu nak masak apa dan tak ada idea untuk masak lauk hidangan berbuka puasa. Jika tidak makan ikan ini antara lauk yang berasaskan ayam. RASA kongsikan 10 resipi makanan berbuka puasa yang sering menjadi pilihan. Kamu boleh pilih resipi dan cuba sendiri di rumah. Selamat mencuba!
BAHAN KISAR:
CARA MEMASAK:
1. Lumur ayam yang telah dibersihkan terlebih dahulu dengan jus lemon. Ketepikan.
2. Satukan bahan-bahan yang telah dikisar halus bersama serbuk kari, cili kisar, serbuk kunyit, lada sulah, garam secukup rasa. Gaul sebati.
3. Lumur rata di atas ayam dan perap selama dua jam.
4. Setelah itu, bakar ayam selama 30 minit pada suhu 200C.
5. Angkat dan sedia dihidangkan.
Info chef: Enak dimakan bersama roti atau nasi.
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bahan yang telah dihiris. Tumis sehingga terbit wangi dan layu.
2. Masukkan isi ayam dan gaul rata.
3. Kemudian masukkan sedikit air dan kacau lagi. Masak sehingga ayam masak dan lembut.
4. Masukkan bancuhan tepung jagung, garam dan sos tiram. Masukkan sedikit air, Biarkan kuahnya memekat.
5. Masukkan hirisan tomato dan daun bawang, Gaul sebati.
6. Angkat dan sedia dinikmati.
Info chef: Boleh tambah hirisan cili padi merah jika ingin rasa lebih pedas menyengat.
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan ayam, toskan. Ketepikan.
2. Gaulkan ayam dengan kesemua bahan kisar, madu, sos tiram, garam dan serbuk perasa secukupnya. Perap selama 1 jam.
3. Bakar di atas pemanggang sehingga garing.
4. Sapukan sedikit minyak masak dan bakar lagi seketika.
5. Angkat dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dihidang bersama salad
BAHAN-BAHAN:
BAHAN KISAR:
CARA MEMASAK:
1. Gaul ayam dengan semua bahan kisar dan bahan lain kecuali minyak masak. Perap selama 1 jam.
2. Panaskan minyak dalam kuantiti yang banyak di dalam kuali. Goreng ayam yang telah diperap tadi.
3. Apabila ayam Nampak garing, angkat dan toskan minyak.
4. Sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan bersama nasi atau dimakan begitu sahaja.
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Basuh ayam dan toskan.
2. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan yang telah dikisar bersama serai yang telah diketuk hingga terbit wangi dan garing.
3. Masukkan ayam dan gaul rata. Biarkan ayam lembut dan pecah minyak.
4. Masukkan daun limau purut, sos tomato dan kicap. Kacau sebati.
5. Masukkan hirisan bawang besar dan masak hingga pecah minyak,
6. Angkat dan sedia dinikmati.
Info chef: Boleh tambah cili padi untuk rasa lebih pedas.
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Masukkan kesemua bahan kecuali santan pekat dan garam ke dalam periuk. Masak sehingga ayam yang disalai dan kentang menjadi lembut.
2. Masukkan santan pekat dan sentiasa kacau sehingga ia mendidih semula.
3. Perasakan dengan garam secukup rasa dan kacau sebati. Tutup api.
4. Angkat dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan bersama nasi putih panas.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN KISAR:
CARA MEMASAK:
1. Ayam dicuci bersih, toskan dan lumur dengan garam.
2. Panaskan minyak di dalam kuali, goreng ayam 2/3 masak dan ketepikan.
3. Di dalam minyak yang sama, masukkan rempah 4 sekawan, bahan kisar, serai dan daun pandan. Tumis hingga terbit wangi.
4. Masukkan cili kisar dan gula Melaka, tumis hingga ia pecah minyak.
5. Masukkan tomato puri dan kacau sebentar.
6. Masukkan ayam dan gaul sebati.
7. Masukkan santan, garam secukup rasa, biji gajus, tomato yang dibelah empat dan hirisan bawang besar.
8. Angkat dan sedia dinikmati.
Info chef: Tomato puri boleh diganti dengan sos tomato.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN KISAR:
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan yang telah dikisar sehingga garing.
2. Masukkan rempah kerutup kemudian kacau sehingga sebati.
3. Masukkan ayam, kerisik, garam secukup rasa, gula merah dan santan. Biarkan ia mendidih.
4. Pastikan kacau sekali sekala. Apabila kuah sudah memekat dan ayam menjadi lembit, tutup api dan angkat.
5. Sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan bersama roti atau nasi.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN KISAR:
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan kisar sehingga kekuningan dan terbit wangi.
2. Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pegaga, jintan manis dan ketumbar.
3. Masukkan ayan dan pastikan ayam sebati dengan rempah sebelum masukkan santan.
4. Kemudian masukkan kerisik, daun kunyit dan kacau sebati.
5. Perasakan dengan garam secukup rasa. Biarkan ia mereneh seketika hingga kuah agak pekat.
6. Tutup api, angkat dan sedia dihidangkan.
Info chef: Sesuai bagi mereka yang gemarkan rendang yang pedas.
Kongsi resipi: Terima kasih Chef Fairaz Fakhri bin Shaharudin, Padang Jawa, Selangor