Teringin lama nak buat butir nangka ni sesuai untuk minum petang.Masak tengahari, simpan dalam peti dahulu. Nikmat bila dimakan sejuk memang puas hati makan.
BUTIR NAKO
Bahan-bahan: 1 cawan tepung pulut 2 sudu besar tepung gandum Secubit garam halus Air, dituang sedikit demi sedikit Setitik perwarna kuning
Cara membuat:
1.Campurkan semua sekali dan uli sehingga menjadi doh. 2.Cubit sedikit doh dan gentel membujur. 3.Rebus di dalam air yang sedang mendidih. 4.Sehingga butir nangka timbul, angkat dan rendam di dalam air sejuk seketika.
Cara membuat kuah:
Ads
1.Masukkan setengah cawan air, 3 sudu besar gula putih, 2 ikat daun pandan.
2.Biarkan mendidih dan gula cair.
3.Masukkan sedikit halba.
4.Masukkan 3 sudu besar bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuah.
5.Masukkan tepung butir nangka.
Ads
6.Gaul sebati. Siap. 7.Boleh simpan di dalam peti untuk dimakan sejuk-sejuk.
Di musim perayaan sebegini, pastikan di dapur anda ada makanan yang boleh dihidang terus. Mana taknya, andai kata tetamu datang mengejut, anda tak gelabah dan boleh hidang apa yang patut. Salah satu menu yang boleh dicuba ialah Puding Biskut Marie ni. Sangat senang & sedap. Malah boleh buat awal dan simpan sahaja dalam peti sejuk. Kalau tetamu datang, hanya potong dan hidang je.
PUDING BISKUT MARIE
BAHAN-BAHAN:
200gm biskut marie
10gm agar-agar serbuk
2 1/2 cawan air
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 cawan tepung kastard
1 biji telur
1/2 buku buttercup
6 sudu makan serbuk koko
8 sudu makan milo
1/4 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK:
Kisar susu cair, susu pekat, telur, esen vanilla dan tepung kastard hingga sebati. Ketepikan.
Dalam bekas berlainan, bancuh serbuk koko dan milo bersama sedikit air suam. Ketepikan.
Masak serbuk agar-agar dengan air hingga larut dan mendidih.
Kemudian masukkan buttercup dan kacau hingga cair.
Masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi dan kacau hingga sebati. Pastikan guna api perlahan kerana adunan akan menjadi pekat. Kacau sentiasa.
Seterusnya masukkan bancuhan serbuk koko dan milo. Kacau hingga sebati dan tiada ketulan.
Teruskan masak hingga berkilat dan ada sedikit meletup-letup. Ini menandakan puding telah masak. Tutup api.
Alas loyang saiz 7×7 dengan plastik. Lebihkan di bahagian kiri dan kanan supaya senang nak keluarkan puding dari loyang nanti.
Tuang sedikit adunan puding ( lapisan koko). Ratakan di keseluruhan loyang.
Susun biskut marie satu persatu di lapisan koko tadi. Boleh patahkan sedikit biskut jika ada ruang yang kosong.
Tuang adunan puding ( lapisan koko) sekali lagi. Kemudian susun biskut marie. Ulang proses yang sama hingga habis. Pastikan lapisan atas sekali adalah lapisan koko.
Sejukkan puding di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 4 jam. Barulah dikeluarkan dan dinikmati.
INFO:
Puding ni kurang manis. Jika suka rasa lebih manis, boleh tambah susu pekat atau gula.
Adunan puding cepat mengeras. Jika adunan keras sebelum siap proses melapis, panaskan kembali diatas api perlahan sebentar. Adunan akan lembut kembali.
Loyang yang diguna tidak semestinya bentuk 4 segi. Boleh juga guna loyang bulat atau apa-apa bekas yang anda ada.
Jika suka, boleh tabur kacang tanah yang ditumbuk kasar atau nestum diatas puding.
Bila sebuat pasal kopi ais, terbayang segelas kopi sejuk yang pekat, sedikit pahit, tak terlalu manis dan penuh rasa lemak. Memang nikmat dapat menikmati minuman sebegini. Andai dibeli di kafe tersohor mahupun di restoran mamak, harganya boleh tahan. Sedangkan cara membuatnya cukup mudah. Benda yang boleh jimat, kenapa tidak kan? Jom buat segelas guna resipi perkongsian saudara Ben Safwan. Pasti puas hati. Ramai yag dah cuba dan puji. Anda pun jangan lupa untuk rasa tau. Mudah sahaja cara dan bahannya.
RESIPI KOPI AIS KAW PALING SEDAP. BANCUH SENDIRI JE
1.Reneh 1/2 cawan air biar mendidih. Tutup api. 2. Masukkan 2 sudu makan serbuk kopi pilihan. Biarkan 3-4 minit. 3. Tapis dan tuang masuk air kopi tadi ke dalam jug. 4. Masukkan 1 cawan susu cair dan 1/2 tin susu pekat ke dalam jug.
5. Kacau dan tambahkan ais. Tak perlu tambah air. Biarkan air ais turun.
6. Simpan bancuhan kopi kaw dalam freezer atau boleh terus dinikmati.
Ni resipi lemak manis bingka roti jagung kurang manis. Boleh aje tambah kismis jika suka. Ni resipi mudah perkongsian Nana Ereena.
Sedap dan mudah dibuat, jadi tak delah pembaziran roti. Sukatan gula tu kurangkan sedikit jadi taklah manis sangat.
BINGKA ROTI JAGUNG KURANG MANIS
.
BAHAN-BAHAN :
6 keping roti gardenia | carik dan rendam 15minit, air paras roti je dan toskan
*Ketepikan
2 cawan susu cair @ santan
1/2 cawan gula pasir(nak manis tambah lagi)
1 biji telur gred B
1 cawan tepung gandum
Pewarna kuning
1 penutup esen vanilla
1/2 tin jagung krimer
CARA MEMASAK:
1. Satukan dan sebatikan semua bahan
2. Masukkan roti tadi.
3. Tuang dlm loyang 8″x8″yg telah dialas baking paper. Taburkan bijan dan letakkan sedikit mentega dipermukaan adunan.
4. Bakar suhu 180api atas bawah 45minit @ hingga masak. Sejukkan baru potong.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.