Siapa peminat kek butter? Kalau korang pernah rasa kek dulu-dulu, kek butter atau kek marjerin, teksturnya lebih kurang. Cuma kek ni lebih lembut.Lembutnya memang tak cukup sepotong. Hidang untuk minum petang pun sedap.
Butter Cheese Cake
Bahan-bahan:
5 biji telur
1 sudu besar ovalate
1 cawan gula
3 sudu besar susu tepung
2 sudu kecil esen vanila
2 cawan tepung self rising
125g cream cheese suhu bilik pastikan cheese betul-betul lembut
masuk dalam mangkuk
Cara membuat:
1.Masukkan semua bahan-bahan tadi dalam mangkuk.
2.Kemudian adun guna volume slow dulu dah sebati naik kan medium lepas dah agak gebu masuk 1/4 cawan air masak atau susu segar sikit-sikit sampai habis.
3.Adun dengan kelajuan tinggi sampai gebu.
4.Masukkan butter yang dah dicairkan sukat 1/2 cawan,kacau laju-laju.
5.Siap adunan.
6.Masuk dalam loyang 8” alas baking paper di bawah.Bakar pada suhu 160-170 masa 40-45minit.
Kredit: Azlina Ina Fans