198733149_2913999145584032_1008986056922021715_n

Waktu ni bila anak-anak sibuk dengan kelas online dan ibu bapa pun bekerja dari rumah cepat terasa lapar. Takkan nak membeli sahaja. Kenalah rajinkan diri untuk mengisi perut seisi keluarga. Tak usah buat menu yang susah, buat yang mudah dan jimat. Bolehlah buat cakoi nanti untuk minum petang.

CAKOI
Bahan-bahan:
1 cawan air suam (jangan terlalu panas)
1.5 sudu teh yis-BELI ONLINE DI SINI
2 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh sodium bikarbonat
2.5 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
2 sudu besar minyak-BELI ONLINE DI SINI

Cara memasak:

Cakoi Lembut Dan Gebu Buat Tak Henti Makan
1.Sediakan air yis – masukkan yis dan gula dalam air suam.Biarkan 10 minit hingga berbuih.
2.Masukkan garam, sodium bicarbonate dalam tepung dan air yis.
3.Uli sebati. Masukkan minyak.
Cakoi Lembut Dan Gebu Buat Tak Henti Makan

4.Uli rata. Rehatkan 1 jam.
Cakoi Lembut Dan Gebu Buat Tak Henti Makan

5.Selepas satu jam. Canai, potong empat segi panjang. Basahkan lidi/chopstik.

6.Tekan tengah doh. Tindih 2 doh yang dah dipotong 4 segi.
7.Taburkan tepung sebelum dan semasa mencanai supaya doh tidak melekat.
Cakoi Lembut Dan Gebu Buat Tak Henti Makan

8.Goreng dengan minyak panas. Tarik sedikit doh sebelum masukkan dalam kuali. Goreng sehingga garing.
Cakoi Lembut Dan Gebu Buat Tak Henti Makan

Kredit : Ila Lala

Buat Sendiri Roti Bom Ni,  Puas Hati Dalam Lembut Luar Rangup.

2 Versi Sandwich Roll Ni, Boleh Buat Sendiri.

Menu Sahur Roti Inti Sardin, Ringkas & Mengenyangkan

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI