Cakoi Lembut Dan Gebu Buat Tak Henti Makan

Share

Waktu ni bila anak-anak sibuk dengan kelas online dan ibu bapa pun bekerja dari rumah cepat terasa lapar. Takkan nak membeli sahaja. Kenalah rajinkan diri untuk mengisi perut seisi keluarga. Tak usah buat menu yang susah, buat yang mudah dan jimat. Bolehlah buat cakoi nanti untuk minum petang.

CAKOI
Bahan-bahan:
1 cawan air suam (jangan terlalu panas)
1.5 sudu teh yis-BELI ONLINE DI SINI
2 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh sodium bikarbonat
2.5 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
2 sudu besar minyak-BELI ONLINE DI SINI

Cara memasak:


1.Sediakan air yis – masukkan yis dan gula dalam air suam.Biarkan 10 minit hingga berbuih.


2.Masukkan garam, sodium bicarbonate dalam tepung dan air yis.
3.Uli sebati. Masukkan minyak.

4.Uli rata. Rehatkan 1 jam.

5.Selepas satu jam. Canai, potong empat segi panjang. Basahkan lidi/chopstik.

6.Tekan tengah doh. Tindih 2 doh yang dah dipotong 4 segi.
7.Taburkan tepung sebelum dan semasa mencanai supaya doh tidak melekat.

8.Goreng dengan minyak panas. Tarik sedikit doh sebelum masukkan dalam kuali. Goreng sehingga garing.

Kredit : Ila Lala

Published by
Putri Adila Saari