Sedapnya Kuih Tepung Gomak Pandan ni lebih-lebih lagi kalau makan di waktu petang.Lembut, sedikit kenyal dan manis inti kelapanya buat rasa tidak jemu menikmati kuih tradisional ni. Makan sekeping pun rasa tak puas. Berbeza dari resipi yang lain, resipi perkongsian saudari Rozita Daud ini menggunakan keledek oren dalam adunan dohnya. Biasanya resipi lain menggunakan tepoung beras sahaja. Patutlah lebih enak. Jom cuba resipi mudah ni. Anda pasti sukakan rasanya.
RESIPI KUIH TEPUNG GOMAK PANDAN
BAHAH INTI: 1 biji kelapa muda – ambik bahagian putih sahaja 2 senduk gula merah (*) – beli online disini Sedikit gula pasir (*) – beli online disini
BAHAN DOH: 1 biji keledek oren – buang kulit dan rebus 1 sudu teh garam 1/2 bungkus tepung pulut – beli online disini Sedikit perasa pandan – beli online disini
CARA MEMASAK: 1.Untuk membuat inti kelapa, masukkan bahan yang bertanda (*) ke dalam kuali dan letak sedikit air. Masak sehingga gula merah cair barulah masukkan kelapa putih. Kacau sampai kering sedikit kemduian tutup api. Biar sejuk
2.Untuk doh pula, rebus keledek hingga empuk kemudian kisar seketika. Tuang dalam bekas bersesuaian. 3. Dalam bekas berisi keledek tadi masukkan perasa pandan dan juga tepung pulut sedikit demi sedikit. Uli hingga doh tidak melekat di tangan.
4. Untuk salutan pula, sangai sekejap tepung beras di dalam kuali. Sejukkan.
5. Ambil sedikit doh tadi, bulatkan dan tekan ke dalam. Letak inti kelapa yang telah disejukkan dengan secukupnya kemudian bulatkan kembali.
6. Masukkan ke dalam periuk berisi air panas. Ulang hingga doh habis. 7. Masak doh seperti memasak Buah Melaka. Biar hingga ia terapung sendiri.
8. Angkat dan tokan sekejap kemudian barulah letak dalam kuali berisi tepung beras. Gaul rata dan biar kuih sejuk sedikit.
9. Bila sudah sejuk, baru tekan kuih supaya jadi leper sebegini.
10. Kuih Tepung Gomak Pandan sedia untuk dinikmati.
Kalau buat tauhuhomemade ni nmemang seronok. Jika dibeli, sekeping tauhu anggaran harganya ialah 50sen sekeping. Jika anda hasilkan sendiri di rumah, dengan kos yang sedikit, anda boleh hasilkan banyak tauhu. Boleh kongsi dengan jiran tetangga ataupun dijadikan sumber pendapatan sampingan. Berminat nak buat? Jom lihat cara-cara pembuatan tauhu perkongsian dari saudari Mimi Ly.
CARA BUAT TAUHU HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1kg kacang soya – direndam semalaman
10 sudu besar cuka makan – cuka boleh diganti dengan GDL. Fungsinya sama iaitu untuk membekukan soya
2 helai kain bersih – boleh guna kain lampin baru atau kain lain yang bersesuaian
2 buah bekas penapis – sama besar
CARA MEMASAK:
Kisar kacang soya dengan air dengan nisbah 1 cawan kacang soya bersamaan 2 cawan air biasa. Kisar sekali sahaja.
2. Tuang soya yang dikisar ke dalam bekas yang telah dialas menggunakan kain. Perah air soya. Lakukan hingga habis. Hampas soya perlu dibuang.
3. Masukkan air tapisan soya ke dalam periuk besar. Kacau sentiasa hingga keluar bau soya dan berasap-asap. Semasa proses ini, teruskan kacau kerana tak nak bagi soya pecah. Setelah 5 minit, baru padamkan api. Tunggu 5 minit lagi supaya suam sedikit.
4. Tapis soya sekali lagi. Ia bertujuan untuk membuang sisa hampas yang ada serta menjadikan tauhu cantik dan lembut.
5. Masukkan air soya ke dalam bekas bersesuaian. Biarkan 5 minit dan masukkan cuka makan. Kacau seketika dan biarkan soya menjadi ketulan-ketulan. Anggaran masa dalam 15-20 minit.
6. Selain cuka, boleh juga menggunakan GDL ( serbuk tao fa). Ia boleh dibeli di kedai bakeri. Nisbahnya ialah 30gm GDL dilarutkan dengan 60gm air suam. Kemudian campurkan ke dalam air soya tadi. Tunggu sehingga berketul sama seperti proses menggunakan cuka tadi.
Sediakan bekas tapis. Alas kain lampin. Di bawah tapis beralas diletakkan satu lagi bekas supaya air lebihan tauhu mudah menitis ke bawah.
7. Tuang bancuhan soya berketul tadi dengan berhati-hati. Tutup kain dengan elok.
8. Letakkan satu lagi tapis dan juga pemberat. Biar sehingga tauhu sejuk dan bila dibuka, tauhu tidak melekat pada kain.
9. Potong tauhu, simpan dalam bekas berair dan letak dalam peti sejuk.
Nota:
Jika guna kain lampin, pilih kain lampin yang belum digunakan lagi (baru).
Untuk agen pembeku, pilih salah satu sahaja sama ada mahu guna cuka atau GDL. Jangan guna kedua-duanya sekaligus.
Untuk tauhu lebih tahan lama, masukkan 2 sudu makan cuka ke dalam air rendaman tauhu.
Tengah usha BLENDER baru ke tu? Meh pilih dekat SINI. RASA senaraikan pilihan blender terbaik buat anda. Ada banyak pilihan & pastinya pada harga mampu milik.
Jom cuba resipi guna TAUHU di bawah ni. Macam-macam boleh masak. Memang mudah, sedap & gerenti jadi.
5. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian. 6. Taburkan sedikit tepung pada papan pencanai. Canai doh ikut tebal mana yang kita nak (saya buat nipis je).
7. Panaskan pan. Sapu sedikit minyak masak. 8. Masakkan doh selama 3-4 minit. Tutupkan pan. Terbalikkan dan biarkan sekejap baru diangkat.
1. Tumiskan bawang dengan sedikit minyak masak. Bila dah terbit bau, masukkan daging cincang. Kacau rata dan biarkan seketika. 2. Masukkan kentang dan sedikit air. Tutup kuali untuk lembutkan kentang. 3. Masukkan sos tiram, serbuk lada hitam dan garam. Bila dah agak kering boleh diangkat.
Ada bermacam jenis resipi rendang tapi yang mana satu pilihan hati. Min dah rasa semua rendang ni, memang betul-betul umpph. Bila dah terhidang rendang di meja, aroma berempah wangi boleh ‘terkecur’ air liur. Lauk rendang ni memang terbaiklah kalau dihidang di hari Lebaran nanti.
Bila dah ngadap ni dah tak pandang kiri kanan lagi dah. Cubalah…
1.RENDANG TULANG RUSUK RUSA
BAHAN-BAHAN :
1 kg tulang rusuk rusa `
Bahan dikisar :
1.5 sm halia
2 batang serai /dihiris sebelum dikisar
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
300 gm lengkuas
5 helai daun limau purut
200 gm cili kering/direbus terlebih dahulu
1 biji santan kelapa
100 gm kerisik
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Air secukupnya (menutupi tulang)
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan-bahan dikisar. Tumis hingga naik bau. 2. Masukkan tulang rusuk rusa dan air secukupnya. 3. Gaul sebati dan biarkan mendidih, biarkan daging lembut. 4 .Masukkan santan dan kerisik. 5. Masukkan gula dn garam secukup rasa 6. Masak hingga kuah menjadi pekat 7. Sedia untuk dihidang
Saiz hidangan : 7- 8 orang Masa memasak : 50 minit – 1 jam Cara memasak : Tumis dan reneh Jenis masakan : Lauk utama Keistimewaan : Hidangan eksotik yang kurang lemak, kalori dan kaya zat besi Anggaran kos : RM 50
INFO CHEF :Jika anda ingin memakan daging yang amat kurang lemak dan kalori, daging rusa adalah pilihan terbaik cuma harganya agak mahal sedikit.
CARA MEMASAK : 1. Pijarkan minyak dalam kuali. Tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga naik bau dan garing. 2. Setelah itu masukkan serbuk jintan manis, jintan putih,cili padi, serai dan sedikit air untuk mengelakkan dari kering. 3. Kemudian masukkan bahu kambing, kacau rata biarkan rencah sebati dengan daging, masukkan air rebusan kambing secukupnya. Apabila air daging hampir kering masukkan santan. 4. Seterusnya masukkan daun kunyit dan kerisik. Masukkan garam dan gula secukup rasa apabila daging sudah empuk. 5. Makanan sedia untuk dihidang
Saiz hidangan : 10 orang makan Waktu memasak : 1jam Cara memasak : Tumis dan reneh Jenis hidangan : Lauk utama Keistimewaan : Rendang sedap dimakan bersama ketupat, nasi impit dan leman Anggaran kos : RM 45
INFO CHEF: Biarkan daging mereneh lama, agar ia benar-benar
3.RENDANG DAGING KERBAU
BAHAN-BAHAN:
1kg daging kerbau | dihiris lebar
1liter santan pekat
500ml santan cair
4 sudu makan kerisik
3 batang serai | dititik
3cm lengkuas | dititik
1 sudu makan air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis secukupnya
Bahan Kisar:
10 biji bawang merah
10 tangkai cili kering
6 ulas bawang putih
2cm halia
3cm kunyit hidup
3 batang serai
CARA MEMASAK: 1. Bersihkan daging dan toskan. 2. Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak. 3. Masukkan daging, kacau rata, dan biarkan air daging keluar. 4. Setelah air daging kering masukkan santan cair, biarkan mereneh hingga daging empuk. 5. Masukkan pula santan pekat, air asam, garam dan gula secukupnya. 6. Apabila timbul minyak, kecilkan api dan masukkan kerisik. 7. Teruskan kacau hingga kuah rendang pekat atau kering. Bergantung kepada citarasa anda.
INFO CHEF: Daging kerbau popular di negeri Pahang dijadikan hidangan lauk utama di Hari Raya dan juga kenduri kahwin.
Saiz hidangan: 12-15 orang. Jenis hidangan: Lauk pauk. Waktu memasak: 1 jam. Cara masak: Tumis dan reneh. Keistimewaan: Rasa daging lebih kenyal dan enak dihidangkan bersama lemang. Anggaran kos: RM30.
4. RENDANG PEDAS UDANG
BAHAN-BAHAN:
1kg udang saiz XL |dibersihkan dan tos
1liter santan pekat
2 helai daun kunyit | dicarik-carik
3 batang serai | dititik
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar:
10 tangkai cili kering
3 tangkai cili kering
8 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2cm halia
3cm lengkuas
3cm kunyit hidup
CARA MEMASAK: 1. Masukkan santan dalam kuali bersama bahan kisar. 2. Masak sehingga kuah hampir pekat. 3. Seterusnya, masukkan udang, daun kunyit, serai, asam gelugor, garam dan gula secukupnya. 4. Kecilkan api dan kacau selalu sehingga rendang kering. 5. Sedia dihidangkan.
INFO CHEF: Untuk rasa udang yang lebih manis, goreng udang seketika dan ketepikan. Masukkan bila kuah rendang hampir kering.
Saiz hidangan: 10 orang. Jenis hidangan: Lauk pauk…. Waktu memasak: 35 minit. Cara masak: Reneh. Keistimewaan: Enak dan pedas sesuai dimakan bersama lemang atau ketupat. Anggaran kos: RM40.
5.RENDANG DAGING TOK PERAK
BAHAN-BAHAN :
1 1/2 kg daging/dipotong ikut saiz dikehendaki
3 liter santan kelapa
1 biji kelapa parut/disangai jadi kerisik
Sedikit isi kelapa / dihiris kecil jadikan kepingan dan disangai
2 helai daun kunyit /dicarik
3-4 helai daun salam/dicarik
3 batang serai /dititik
1 batang kulit kayu manis
4 biji bunga lawang
10 biji bunga cengkih
1 1/2 keping gula nipah/kabung atau melaka
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
Bahan disangai/goreng tanpa minyak :
1 1/2 sudu makan jintan manis
1/2 sudu makan jintan putih
2 sudu makan biji ketumbar
Bahan dikisar :
20 biji cili kering/rendam dahulu
1 sudu teh lada hitam
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
3 sm lengkuas
5 sm halia
3 sm kunyit hidup
Bahan yang disangai tadi/dikisar sekali
CARA MEMASAK : 1. Perapkan daging dengan sedikit bahan kisar. 2 .Panaskan minyak dan tumiskan serai, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan baki bahan kisar. Tumiskan rempah hingga wangi. 3. Masukkan daging yang diperap beberapa jam tadi. Kacau. 4. Masukkan santan, gula Melaka/kabung, separuh dari kerisik, daun salam dan daun kunyit yang telah dicarik. Kacau sedikit dan biarkan ia masak, tambah air jika perlu. 5. Bila daging empuk masukkan semua baki kerisik dan kepingan kecil kelapa yang disangai tadi, kacaukan. Masakkan rendang tok ini biar betul-betul kering. 6. Hidangkan panas-panas
Saiz hidangan : 10 orang Masa memasak : Satu jam Cara memasak : Tumis dan reneh Jenis masakan : Lauk utama Keistimewaan : Rendang Tok popular di negeri-negeri utara Anggaran kos : RM 40
INFO CHEF: Rempah yang disangai menerbitkan rasa wangi dan aroma rempah yang lazat. Pilih daging batang pinang, jika mahu rendang yang cepat empuk dan sedap.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira