Sedapnya Agar-Agar Kering. Dulu-dulu, bila tiba musim nak raya je, ni lah antara kudapan yang nenek serta mak-mak kita duk buat. Cantik je bila disusun dalam balang kuih. Anda nak belajar buat? Jom cuba resipi perkongsian dari saudari Auni Azalia ini. Pasti puas hati.
RESIPI AGAR-AGAR KERING TRADISI
BAHAN-BAHAN:
- 200gm agar-agar tali
- 1kg gula batu
- 3kg gula pasir
- 5 liter air ( sukat dengan botol mineral 1liter )
- Pewarna makanan
CARA-CARA:
1. Rendam agar-agar tali sekejap di dalam air supaya lembut.
2. Masukkan air ke dalam periuk dan masukkan agar-agar tali yang sudah dibasuh tadi.
3. Didihkan dan masukkan gula batu dan gula pasir.
4. Masak guna api sederhana hingga agar-agar dan gula larut sepenuhnya.
5. Bahagikan cecair agar-agar kepada beberapa bahagian dan warnakan dengan pewarna makanan.
6. Tuang ke dalam loyang yang sesuai dan sejukkan hingga beku.
7. Setelah agar-agar beku, potong guna pemotong agar-agar dengan ketebalan sederhana.
8. Susun atas dulang dan jemur hingga kering.
Kredit resipi & foto: Auni Azalia
ANDA JUGA BOLEH CUBA:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara-Cara Hasilkan Tauhu Dengan Menggunakan Cuka Makan.
Tauhu kaya dengan sumber protein malah ia boleh dimasak dengan pelbagai gaya masakan. Jika dibeli, sekeping tauhu anggaran harganya ialah 50sen sekeping. Jika anda hasilkan sendiri di rumah, dengan kos yang sedikit, anda boleh hasilkan banyak tauhu. Boleh kongsi dengan jiran tetangga ataupun dijadikan sumber pendapatan sampingan. Berminat nak buat? Jom lihat cara-cara pembuatan tauhu perkongsian dari saudari Mimi Ly.
CARA BUAT TAUHU HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- 1kg kacang soya – direndam semalaman
- 10 sudu besar cuka makan – cuka boleh diganti dengan GDL. Fungsinya sama iaitu untuk membekukan soya
- 2 helai kain bersih – boleh guna kain lampin baru atau kain lain yang bersesuaian
- 2 buah bekas penapis – sama besar
CARA MEMASAK:
- Kisar kacang soya dengan air dengan nisbah 1 cawan kacang soya bersamaan 2 cawan air biasa. Kisar sekali sahaja.
2. Tuang soya yang dikisar ke dalam bekas yang telah dialas menggunakan kain. Perah air soya. Lakukan hingga habis. Hampas soya perlu dibuang.
3. Masukkan air tapisan soya ke dalam periuk besar. Kacau sentiasa hingga keluar bau soya dan berasap-asap. Semasa proses ini, teruskan kacau kerana tak nak bagi soya pecah. Setelah 5 minit, baru padamkan api. Tunggu 5 minit lagi supaya suam sedikit.
4. Tapis soya sekali lagi. Ia bertujuan untuk membuang sisa hampas yang ada serta menjadikan tauhu cantik dan lembut.
5. Masukkan air soya ke dalam bekas bersesuaian. Biarkan 5 minit dan masukkan cuka makan. Kacau seketika dan biarkan soya menjadi ketulan-ketulan. Anggaran masa dalam 15-20 minit.
6. Selain cuka, boleh juga menggunakan GDL ( serbuk tao fa). Ia boleh dibeli di kedai bakeri. Nisbahnya ialah 30gm GDL dilarutkan dengan 60gm air suam. Kemudian campurkan ke dalam air soya tadi. Tunggu sehingga berketul sama seperti proses menggunakan cuka tadi.
Sediakan bekas tapis. Alas kain lampin. Di bawah tapis beralas diletakkan satu lagi bekas supaya air lebihan tauhu mudah menitis ke bawah.
7. Tuang bancuhan soya berketul tadi dengan berhati-hati. Tutup kain dengan elok.
8. Letakkan satu lagi tapis dan juga pemberat. Biar sehingga tauhu sejuk dan bila dibuka, tauhu tidak melekat pada kain.
9. Potong tauhu, simpan dalam bekas berair dan letak dalam peti sejuk.
Nota:
- Jika guna kain lampin, pilih kain lampin yang belum digunakan lagi (baru).
- Untuk agen pembeku, pilih salah satu sahaja sama ada mahu guna cuka atau GDL. Jangan guna kedua-duanya sekaligus.
- Untuk tauhu lebih tahan lama, masukkan 2 sudu makan cuka ke dalam air rendaman tauhu.
Kredit resipi & gambar: Mimi Ly
Kuetiau Theng Memang Layan, Boleh Berpinggan Menikmatinya
Korang pernah makan kuetiau theng tak? Rasa sup yang pedas digabungkan dengan rasa masam memang kaw kaw sedap. Bagi menyediakan sup, bahan-bahan seperti bawang merah, bawang putih ,bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan biji ketumbar hendaklah ditumis untuk memberikan aroma rasa yang lazat.Jom kita buat untuk makan tengah hari nanti
Bahan-bahan kuah:
Bahan tumisan : Bawang merah,bawang putih,bunga lawang,bunga cengkih,buah pelaga,biji ketumbar
Ayam
Kicap
Garam
Gula
Ajinamoto/serbuk perasa
Akar ketumbaq / akar daun sup
1 sudu makan cuka makan
3 sudu makan sos ikan
1 kiub pati ayam
Serai (diketuk)
Air secukupnya
Cara memasak:
1.Mula-mula tumis bahan tumisan tadi.
2.Dah wangi masukkan serai,air,kiub pati ayam berserta ayam.
3.Bila dah mendidih masuk ajinomoto,garam,gula,cuka,kicap,sos ikan secukup rasa.
Bahan-bahan hiasan :
sayur kangkung
taugeh
daun sup / daun bawang kalau nak
bebola ikan / bebola daging
cili flake serbuk (kalau tak ada cili kering tu goreng blend bersama dengan minyak dan masak atas kuali goreng sampai garing) dan masukkan sedikit garam
kacang tumbuk
limau nipis
fishcat / tauhu
cebisan isi ayam dicarik2
bawang putih goreng kalau nak
bihun /kuetiaw/maggi
celur bahan-bahan yang perlu dicelur kemudian hiaskan. siap untuk dihidang
Kredit: Cik Merpati Putih
ANDA SEDANG MENCARI PERALATAN DAPUR YANG MEMUDAHKAN KERJA RUMAH, JOM LAYARINYA DI SINI.
Resipi Mi Calong @ Mi Lidi , Bebola Ikan Segar Jadi Tambah Sedap.
4 Menu Manisan Thai Yang Super Sedap & Puas Makan.
Kata orang Thailand syurga makanan, terutamanya manisan . Ternyata orang Thai memang kreatif dalam mempelbagaikan manisan. Ini RASA kongsikan empat menu manisan yang kalau korang ke sana wajib cuba. Sedap, sejuk dan memang puas makan.
RED RUBY
BAHAN-BAHAN:
- 1 mangkuk sengkuang cina | dipotong dadu
- 20 titis warna merah
- 1 mangkuk tepung ubi
- 1 mangkuk santan |kelapa putih
- 100gm nangka | hiris panjang direbus dengan air gula
- Air secukupnyan untuk merebus
- Ais secukupnya
CARA MEMASAK:
- Rendam sengkuang cina di dalam air yang bercampur dengan warna merah. Biarkan sejam.
- Kemudian buangkan air dan tapiskan.
- Masukkan ketulan sengkuang ke dalam tepung ubi hingga semua ketulan sengkuang bersalut dengan tepung ubi.
- Buangkan tepung ubi yang berlebihan dengan bakul jarang.
- Semburkan dengansedikit, kemudian ulangi proses mengaul dengan tepung ubi sekali lagi.
- Setelah selesai langkah gaul tepung ubi, ketepikan.
- Panaskan air dalam periuk hingga mendidih, kemudian masukkan sengkuang yang telah disalut dengan tepung ubi tadi sehingga timbul.
- Keluarkan dan rehatkan dalam bekas air sejuk.
- Untuk menghidangkannya , masukkan sengkuang cina ke dalam mangkuk tambahkan di atasnya
- Akhir sekali tambahkan dengan dua sudu makan air gula dan tiga sudu makan santan.
- Masukkan air sebelum dihidangkan.
CENDOL THAI
BAHAN-BAHAN:
- 500gm tepung beras
- 200gm tepung
- 12 mangkuk air pandan
BAHAN-BAHAN KUAH:
- 500gm gula Thai (Palm Sugar)
- 300gm gula pasir
- 1 kg santan
- Ais secukupnya
CARA MEMASAK:
- Bancuh tepung beras dan tepung ubi dalam air pandan yang disediakan, tuang dalam periuk kacau atas api perlahan sampai pekat.
- Kemudian masukkan ke dalam acuan cendol.
- Sediakan bekas berisi air berasingan.
- Picit sedikit demi sedikit untuk membentuk Lodchong atu cendol.
- Untuk menyediakan kuahnya, campurkan santan dan gula Thai dalam periuk.
- Panaskan dengan api sederhana dan sentiasa kacau agar tidak pecah minyak.
- Masukkan gula pasir secukup rasa dan biarkan kepada suhu bilik,
- Untuk menghidangkannya, masukkan kepalan ais dalam mangkuk, diikuti cendol.
- Akhir sekali tuangkan kuah santan dan sedia dinikmati.
SIRA UBI KAYU THAI
BAHAN-BAHAN:
- 1500 gm ubi kayu
- 500 gm gula
BAHAN KUAH SANTAN:
- 250 gm santan
- 1/2 sudu teh garam
- 1 sudu makan tepung beras1 sudu teh gula
- 1 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
- Masukan tepung beras, gula, garam dan santan ke dalam periuk kecil.
- Panaskan dengan api sederhana dan sentiasa kacau agar tidak berketul.
- Setelah sebati rehatkan sebentar sambil sediakan ubi kayu.
- Kopek ubi kayu dan potong size sederhana 4-5cm masukkan ke dalam periuk bersama gula dan masukkan air hinggga meliputi ubi kayu.
- Masak dengan api sederhana selama 1-2 jam atau sehingga ia empuk.
- Biarkan pada suhu bilik.
- Setela sejuk hidangkan bersama kuah santan.
KOPI AIS THAI
BAHAN-BAHAN:
- 50gm serbuk kopi thai
- 250ml air
- 25ml susu pekat
- 10ml susu cair
CARA MEMASAK:
- Rebus serbuk kopi Thai selama 15 minit
- Kemudian tapis ke dalam gelas.
- Masukkan susu pekat dan susu cair, Kacau rata.
- Hidangkan bersama ais.