Sedapnya Aiskrim Kacang Merah ni. Kalau makan dikala musim panas, memang best dan boleh sejukkan badan. Andai beli aiskrim potong di kedai, haih, sekejap je dah habis lebih-lebih lagi kalau keluarga ramai kan. Jadi jom buat sendiri guna resipi perkongsian saudari Siti Zanariah Khalit. Pasti puas hati.
RESIPI AISKRIM KACANG MERAH HOMEMADE
Ads
BAHAN A:
2 liter air
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
Gula – jika perlu (empunya resipi tak letak)
2 tin kacang merah – cuci
Pewarna merah
Daun pandan – disimpul
Sedikit garam
BAHAN B:
2½ sudu besar tepung ubi
2½ sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung gandum
CARA MEMASAK: 1. Kisar kasar 1 tin kacang merah dengan sedikit air yang sudah disukat. Satukan dengan bahan A yang lain.
2. Manakala 1 tin kacang merah lagi dimasukkan dalam plastik aiskrim. Setiap satu plastik masukkan 7-8 biji kacang. Dalam plastik,tekan sedikit kacang supaya sedikit penyek.
3. Bancuh bahan B menggunakan sedikit air dari bahan A. Larutkan.
4. Satukan bahan A dan B dalam periuk. Masak dengan api sederhana sehingga pekat. Kacau selalu supaya tidak bergentel. Sejukkan.
Ads
5. Masukkan dalam plastik yang sudah berisi kacang merah tadi. Biarkan beku dalam peti ais semalaman sebelum dinikmati.
Tips :
Ads
Susu cair boleh digantikan dengan santan pekat anggaran 500gm-600gm
Kalau tak mahu guna susu pekat, gantikan dengan gula pasir.
Penggemar kacang mesti sukakan resipi ni, apa kata beralih arah pulak cuba resipi viral kacang kuda bersira ni, kalau dulu suka buat rebus kan. Nampak menarik, rangup walaupun bersira. Perkongsian dari Zana Mokhtar sangat berbaloi. Selamat mencuba!
KACANG KUDA BERSIRA
Bahan A:
Kacang Kuda rendam semalaman.
Tepung bestari.
Bahan B (kisar):
cili kering
bawang putih
serbuk kunyit
Bahan C:
serbuk jintan manis
serbuk jintan putih
serbuk ketumbar
serbuk kari
garam
gula
Cara cara:
Kacang kuda tu toskan air dia dan salutkan dengan tepung bestari tu ye. Lepas tu gorengkan dan letak tepi dulu hokey.
Tumiskan bahan B sampai wangi. Lepas tu baru masukkan bahan C.
Biarkan masak sampai wangi, garing dan kering. Baru masukkan kacang kuda yang dah goreng tadi.
Gaulkan bagi rata dan biarkan seketika betul betul kering ye.
Angkat dan sejukkan dulu. Lepas tu baru masuk dekat balang ye.
Umum tahu khasiat kacang kuda memang banyak untuk kesihatan kita. Berikut maklumat pemakanan untuk kacang kuda.
Secawan kacang kuda yang telah dimasak mengandungi
269 kalori
45 gram karbohidrat
15 gram protein
13 gram serat
4 gram lemak
0 gram kolesterol
Selain itu, seperti yang dinyatakan di atas, kacang kuda mengadungi vitamin K, folat, fosforus,zink, manganese, choline dan selenium.
Khasiat kacang kuda kepada kesihatan memang banyak. Akan tetapi anda haruslah tidak mengambilnya secara berlebihan untuk mengelak kesan sampingan kepada kesihatan. Pelbagai resepi terdapat di internet yang boleh anda amalkan bagi dimasukkan dalam diet anda. Sekiranya anda mempunyai alahan pada kekacang, anda haruslah berjumpa denga doktor anda untuk rujukan supaya tiada perkara buruk berlaku.
Baked milk cheese pudding ni memang berkrim dan sedap rasanya.Nak-nak kalau makan sejuk dikeluarkan dari peti sejuk. Ada ramuan keju, susu dan tepung jagung memang enak berkrim
Jom kita lihat resipi perkongsian Farisha Sofea dalam FBnya. Lima bahan aje tak termasuk kuning telur untuk sapuan.
3 sudu besar gula / pes kurma / madu* – beli online DI SINI
2 keping keju / 1 sudu serbuk keju fawwaz
2 biji kuning telur
Bahan Sapuan :
Kuning telur secukupnya
.
CARA MEMASAK : 1. Satukan ke semua bahan-bahan dan kacau sebati . *untuk versi baby, empunya resipi gantikan gula dengan pes kurma atau madu dan gantikan kepingan keju dengan serbuk keju fawwaz daripada @An_Babyfood . 2. Tapis dan tuangkan ke dalam periuk . 3. Masak di atas dapur menggunakan api perlahan . 4. Sentiasa kacau sehingga adunan menjadi likat . 5. Tutupkan api dan tuangkan adunan ke dalam acuan . 6. Setelah adunan sedikit suam , simpankan di dalam peti sejuk selama 2 jam . 7. Kemudian keluarkan daripada acuan dan letakkan di dalam loyang pembakar . 8. Sapukan permukaan adunan dengan bahan Sapuan . 9. Panaskan oven . 10. bakar pada suhu 230C selama 15 – 20 minit atau sehingga keperangan . 11. Untuk corak garis garis di atas tu boleh sapukan lagi kuning telur apabila adunan hampir masak .
Cara buat puding koktel ini mungkin banyak prosesnya tapi tengoklah hasilnya cantik sangat.Rasanya jangan bimbang memang sedap. Bagi memastikan puding sebegini kejadiannya pastikan ikut...