Rindu nak makan Ayam Goreng Seringgit yang jual dekat gerai tu? Usah risau. Meh cuba buat sendiri di rumah. Resipi perkongsian Cikgu Afy Al Habibi ni memang mudah. Sesuai sangat anda cuba terutamanya bagi yang ada anak ramai.

RESIPI AYAM GORENG SERINGGIT

IKLAN

(resipi untuk 1 ekor ayam)

BAHAN A:

  • 1 ekor ayam – potong 18
  • 2 senduk tepung bestari perisa asli
  • Sedikit air
  • Minyak masak untuk menggoreng

BAHAN B:

  • 500 gm tepung bestari asli
  • 100 gm tepung gandum
  • 100 gm tepung beras

CARA MEMASAK:

1. Ayam dibasuh bersih dan toskan. Bahagian kulit jangan dibuang untuk memberikan rasa ayam goreng rangup yang sebenar.

2. Dalam bekas bersesuaian, masukkan tepung bestari. Tambah sedikit air. Pastikan kelikatannya tidak terlalu cair.

IKLAN

3. Gaulkan dengan ayam. Perap selama 5 jam.

4. Dalam bekas berasingan, satukan bahan-bahan B. Adun rata.

5. Ambil seketul ayam yang diperap tadi, lumurkan ke dalam campuran tepung. Tekap hingga mampat untuk menghasilkan salutan yang berkerak. Boleh salut 5-6 ketul sekaligus untuk sekali gorengan.

6. Panaskan minyak masak yang banyak di dalam periuk. Empunya resipi goreng guna periuk kerana ia dalam dan boleh memuatkan minyak yang banyak. Ayam pun boleh masak dengan sekata.

7. Masukkan ayam yang telah disalut tadi satu persatu. Goreng guna api sederhana kuat. Balikkan ayam sekali sekala.

8. Bila ayam telah berwarna coklat keemasan, angkat dan toskan minyaknya.

9. Sedia untuk dinikmati.

Kredit resipi & foto: Afy Al Habibi

 

ANDA JUGA BOLEH CUBA: