Rindu nak makan Ayam Goreng Seringgit yang jual dekat gerai tu? Usah risau. Meh cuba buat sendiri di rumah. Resipi perkongsian Cikgu Afy Al Habibi ni memang mudah. Sesuai sangat anda cuba terutamanya bagi yang ada anak ramai.
RESIPI AYAM GORENG SERINGGIT
(resipi untuk 1 ekor ayam)
BAHAN A:
BAHAN B:
CARA MEMASAK:
1. Ayam dibasuh bersih dan toskan. Bahagian kulit jangan dibuang untuk memberikan rasa ayam goreng rangup yang sebenar.
2. Dalam bekas bersesuaian, masukkan tepung bestari. Tambah sedikit air. Pastikan kelikatannya tidak terlalu cair.
3. Gaulkan dengan ayam. Perap selama 5 jam.
4. Dalam bekas berasingan, satukan bahan-bahan B. Adun rata.
5. Ambil seketul ayam yang diperap tadi, lumurkan ke dalam campuran tepung. Tekap hingga mampat untuk menghasilkan salutan yang berkerak. Boleh salut 5-6 ketul sekaligus untuk sekali gorengan.
6. Panaskan minyak masak yang banyak di dalam periuk. Empunya resipi goreng guna periuk kerana ia dalam dan boleh memuatkan minyak yang banyak. Ayam pun boleh masak dengan sekata.
7. Masukkan ayam yang telah disalut tadi satu persatu. Goreng guna api sederhana kuat. Balikkan ayam sekali sekala.
8. Bila ayam telah berwarna coklat keemasan, angkat dan toskan minyaknya.
9. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Afy Al Habibi
ANDA JUGA BOLEH CUBA: