Cara buat ayam percik dalam air fryer ini kena belajar memandangkan dah masuk bulan puasa. Selalunya waktu Ramadan inilah kita teringin makan hidangan ini.

Supaya tak perlu berasap satu rumah, boleh bakar ayam percik ini guna cara yang lebih mudah iaitu menggunakan air fryer. Kebanyakan rumah dah ada alat ini kan…

Cara buat ayam percik guna air fryer

Bahan-bahan

Ayam separuh ekor -dipotong dan dibersihkan
2 sudu minyak masak

Ads

Bahan perapan buat ayam percik

2 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah atau 1 biji bawang besar
3 inci halia
2 batang serai -dipotong kecil
2 sudu ciliboh -lebihkan jika mahu pedas
1/4 cawan santan pekat
Garam dan gula secukup rasa

Cara Buat Ayam Percik Paling Senang Dan Sedap

 

Cara memasak

1. Kisar semua bahan perapan hingga lumat.

2. Masukkan bahan kisar dalam mangkuk besar bersama dengan ayam. Gaul rata dan kemudian letakkan minyak masak.

Ads

3. Perap ayam selama dua jam atau lebih. Lebih lama diperap lebih sedap.

4. Alas ayam dengan aluminium foil kemudian bakar dalam air fryer menggunakan suhu 170 darjah selsius selama 15 minit.

5. Sebelah 15 minit balikkan ayam dan bakar lagi hingga 10 minit. Siap

Ads

Kredit resipi & foto: Zamaizura Nawawi

Artikel berkait: Masak Sendiri Ayam Percik Sos Sedap, Peniaga Ini Kongsi Resipi

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI