Cara Buat Bebola Ayam Homemade Sedap Tanpa Lemak

Share

Bebola ayam homemade perkongsian dari saudari Mummy Chomey ni memang mudah nak dihasilkan. Hanya dengan menggunakan beberapa bahan ringkas dan mudah, anda boleh hasilkan hidangan sihat dan berkhasiat buat keluarga. Tak perlulah beli lagi lepas ni. Malah jika buat banyak, anda boleh sejukbekukan dan nikmati pada bila-bila masa. Memang sangat berbaloi dicuba.

 

RESIPI BEBOLA AYAM HOMEMADE

BAHAN-BAHAN:

  • Isi ayam ( anggaran 400gm)
  • Garam secukup rasa
  • 2 sudu teh lada sulah
  • 2 sudu makan tepung jagung

PENAMBAHAN JIKA SUKA:

  • Lobak merah | disagat
  • Daun sup @ daun ketumbar | dihiris

CARA MEMASAK:

1. Masukkan isi ayam, garam, lada sulah dan teung jagung ke dalam pengisar. Kisar hingga lumat.

2. Keluarkan bahan kisar dan letak dalam mangkuk. Jika suka, boleh tambah bahan-bahan lain seperti lobak merah dan daun sup@ ketumbar. Boleh juga digantikan dengan daun bawang dan apa-apa sayuran kegemaran.

3. Ambil doh dan bulat-bulatkan.

4. Didihkan air dan rebus bebola hingga terapung.

5. Angkat dan toskan airnya. Boleh digoreng atau dinikmati mengikut citarasa anda.

Kredit resipi & gambar: Mummy Chomey

Published by
Nur