Cara Buat Bebola Ayam Homemade Yang Sedap & Mudah

Share

Bagi yang suka mencuba resipi-resipi homemade, hari ni menu yang boleh anda cuba ialah Bebola

Ayam homemade @ homemade chicken balls. Resipi yang dikongsi oleh saudara Farid Sham Qaseh Pakcik ni sememangnya menjimatkan. Malah kualiti, rasa serta kebersihannya juga lebih terjamin. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.

RESIPI BEBOLA AYAM HOMEMADE

 

BAHAN-BAHAN:

  • 1kg isi ayam (dikisar / cincang)
  • 300 gram tepung ubi
  • 5 ulas bawang putih.
  • 1 sudu teh serbuk perasa
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu baking powder
  • 1/4 sudu teh serbuk lada hitam / putih.
  • 1/4 cawan air

CARA MEMASAK:

1.  Masukkan semua bahan (kecuali tepung ubi & baking powder) di dalam bekas besar. Gaul rata.

 2. Kemudian masukkan tepung ubi dan gaul lagi. Adunan tak boleh terlalu lembik. Jika lembik, tambahkan tepung ubi.

 3. Masukkan baking powder dan gaul sehingga sebati.

 4. Sementara tu didihkan air dalam periuk. Bila air dah mendidih, boleh memulakan proses membulat-bulatkan adunan tadi.

 5. Bentukkan bebola menggunakan tangan kiri. Tangan kanan digunakan untuk memegang sudu bagi tujuan memasukkan bebola ke dalam periuk berisi air mendidih.

 6. Bila bebola dah timbul ke permukaan air bermakna iadah masak dan boleh diangkat.

7. Toskan terlebih dahulu kemudian boleh disimpan dalam bekas untuk

8. Boleh dinikmati pada bila-bila masa ikut citarasa.

Kredit resipi & foto: Farid Sham

Published by
Nur