Salah satu kuih tradisi daripada negeri Pantai Timur adalah belebat ubi. Rasanya yang lemak manis memang enak. Cuma sekarang kuih ini semakin jarang dijual atau dibuat. Supaya tak hilang ditelan zaman, elok kiranya kita belajar cara membuatnya.

Cara buat kuih belebat ubi

Cara Buat Belebat Ubi, Kuih Tradisi Yang Lama Tak Jumpa

Bahan-bahan

Ubi keledek oren/ unggu -dipotong dadu
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
4 cawan santan (1 kotak santan bersama 3 cawan air)
1 kotak santan segera
3 cawan air
2 sudu minyak
3/4 cawan gula
Secubit garam
Daun pisang

Ads
Cara memasak

1. Terlebih dahulu kukus keledek yang dipotong dadu hingga empuk. Ketepikan.

2. Kemudian di dalam periuk satukan tepung beras, santan yang dicampur dengan 3 cawan air. Masukkan sekali gula dan garam. Masak menggunakan api perlahan hingga pekat.

3. Adunan hendaklah selalu dikacau supaya tidak berketul.

4. Selepas adunan pekat, tutup api. Masukkan ubi yang dikukus tadi dan kacau sebati.

Cara Buat Belebat Ubi, Kuih Tradisi Yang Lama Tak Jumpa

Ads

5. Masukkan adunan ke dalam daun pisang dan bungkus. Kukus selama 10 minit kemudian tutup api. Sedia dihidangkan.

Cara Buat Belebat Ubi, Kuih Tradisi Yang Lama Tak Jumpa

Ads

Kredit resipi & foto: Yushailie Yusof 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI