Salah satu kuih tradisi daripada negeri Pantai Timur adalah belebat ubi. Rasanya yang lemak manis memang enak. Cuma sekarang kuih ini semakin jarang dijual atau dibuat. Supaya tak hilang ditelan zaman, elok kiranya kita belajar cara membuatnya.
Ubi keledek oren/ unggu -dipotong dadu
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
4 cawan santan (1 kotak santan bersama 3 cawan air)
1 kotak santan segera
3 cawan air
2 sudu minyak
3/4 cawan gula
Secubit garam
Daun pisang
1. Terlebih dahulu kukus keledek yang dipotong dadu hingga empuk. Ketepikan.
2. Kemudian di dalam periuk satukan tepung beras, santan yang dicampur dengan 3 cawan air. Masukkan sekali gula dan garam. Masak menggunakan api perlahan hingga pekat.
3. Adunan hendaklah selalu dikacau supaya tidak berketul.
4. Selepas adunan pekat, tutup api. Masukkan ubi yang dikukus tadi dan kacau sebati.
5. Masukkan adunan ke dalam daun pisang dan bungkus. Kukus selama 10 minit kemudian tutup api. Sedia dihidangkan.
Kredit resipi & foto: Yushailie Yusof