Makan

Cara Buat Bihun Goreng Sedap Tapi Guna Satu Rencah Saja

Share

Biasanya buat bihun kita letak banyak rencah, ayam, udang, sotong, fishcake dan sebagainya barulah rasanya sedap. Bahan sos pun jangan kedekut.

Tapi macam mana pula kalau rencah tiada namun tekak rasa nak makan bihun goreng. Apa kata goreng bihun ‘koboi’ perkongsian Hana A Razak. Bihun goreng yang ringkas sangat tapi sedap.

Rencah tak perlu macam-macam, letak satu bahan saja iaitu ikan bilis.Cara ini sesuai sangat bagi yang nak cepat masak atau bahan lauk di dapur tak berapa nak ada.

Cara buat bihun goreng guna satu rencah saja

Bahan-bahan:
2/3 paket bihun
1 mangkuk kecil ikan bilis
3 sudu cili kisar
2 biji bawang merah- hiris
2 biji bawang putih- hiris
2 biji telur
1/2 batang lobak merah- hiris
Kicap
Garam
Air

Cara membuat:

1.Cuci bersih ikan bilis, kemudian tumbuk separuh hancur

2.Panaskan minyak, goreng ikan bilis dulu bagi garing sikit. Guna satu rencah ini saja. Nak ganti udang kering pun boleh.

 

3. Dah garing, baru tumiskan bawang yang dihiris nipis. Bawang dah layu baru masukkan cili kisar, tumis hingga cili masak dan pecah minyak.

4. Dah naik minyak, masuk kicap dalam sesudu untuk beri warna sambal cantik. Kemudian bolehlah letak sayur apa yang ada, lobak merah pun dah ok.

5. Masukkan air, banyak pun boleh sebab bihun ini rendam air biasa bukan air panas. Dah mendidih, pecahkan telur 2 biji.

 

6. Kemudian baru masukkan bihun. Kacau rata dan masukkan pula garam. Gaul sebati.

 

7. Siap, bihun koboi.

 

Selamat mencuba.

Sumber: Hana A Razak

 

Published by
Rose