Sedapnya teh ais pekat yang ada black pearl bubble homemade ni. Teksturnya yang kenyal-kenyal apabila digigit membuatkan kita asyik sedut minuman. Bagi anda yang gemarkan minuman yang ada bebola kristal ni, tetapi kurang yakin kalau beli di kedai, boleh cuba hasilkan sendiri. Mudah je. Hanya guna 3 bahan mudah, anda boleh hasilkan dalam kuantiti yang banyak. Jom lihat resipi perkongsian saudari KuPot Amanz ni.
RESIPI BLACK BUBBLE PEARL
Ads
BAHAN-BAHAN:
Tepung ubi kayu
Serbuk kopi secukupnya – bergantung pada jumlah tepung yang anda guna
Air panas
Air gula – kena manis sebab nanti nak buat rebus pearl
CARA MEMBUAT:
Ads
Bancuh serbuk kopi dengan air panas secukupnya. Lebih gelap warna kopi, lebih gelaplah warna bubble pearl anda.
Masukkan bancuhan kopi ke dalam bekas berisi tepung sedikit demi sedikit. Uli sampai doh tidak melekat.
Bulat-bulatkan doh menjadi bebola kecil.
Panaskan air gula dan rebus bubble pearl hingga terapung. Angkat.
Bolehlah dimasukkan ke dalam minuman kegemaran anda.
Untuk menyimpan lebihan bubble pearl, masukkan ke dalam bekas bersama dengan sedikit air gula. Simpan di dalam peti sejuk
Minuman penyejuk badan yang sedap semestinya menjadi pilihan ramai terutamanya di musim panas. Rasa sangat selesa bila dapat menikmati kesegaran jus dan minuman sejuk yang enak untuk meredakan panas dan rasa dahaga. Minuman-minuman sebegini tentunya boleh dihasilkan sendiri di rumah. Boleh kurangkan jumlah gulanya juga. Jom lihat resipi-resipinya.
CARA MEMBUAT: 1.Larutkan gula dalam air. 2.Masukkan sirap dan susu cair. Kacau sebati. 3.Masukkan strawberi dan laici. 4.Tambahkan air dan ais. Sedia diminum.
INFO: Masam strawberi membantu mengurangkan muak sirap bandung
2. SODA SERAI BERMADU
BAHAN-BAHAN:
2 sudu makan madu
1 cawan soda
1 batang serai (diketuk)
CARA MEMBUAT: 1.Letakkan madu di keliling dinding gelas. 2.Masukkan soda. 3.Masukkan serai. Biarkan seketika. 4.Letakkan ais (jika suka). Sedia untuk diminum.
Info Chef: Harum serai memberikan rasa segar pada minuman.
3. AIR KATIRA
BAHAN-BAHAN:
1 sudu makan sirap hijau
2 helai daun pandan
1 liter air
1 tin susu cair
250 ml soda
Sedikit katira ] getah anggur
Sedikit sagu
1 sudu makan cendol
1 sudu makan cincau
1 sudu makan gajus
1 sudu makan badam
1 sudu makan kacang tanah ] digoreng
1 sudu makan kurma
3 biji buah kabung
1 sudu makan kismis
1 csudu teh biji selasih
Sedikit buah semangkuk
Gula batu secukupnya
CARA MEMBUAT: 1.Jerang sirap hijau, gula batu dan daun pandan dalam 1 liter air. 2.Kemudian masukkan semua bahan. Biarkan 30 minit supaya semua bahan sebati. 3.Sejukkan dalam peti sejuk atau tambah ais. Sedia diminum.
INFO CHEF: Selain gula batu, boleh juga gunakan gula pasir.
4. JUS MANGGA PUDINA
BAHAN-BAHAN:
2 biji mangga
2 sudu besar yogurt
2 gelas air
1 biji limau kasturi
Sedikit daun pudina
CARA MEMBUAT: 1.Kupas mangga dan hiris buahnya. Kisar mangga dan yogurt bersama 2 gelas air. 2.Tuangkan jus mangga ke dalam gelas. 3.Hiris limau kasturi dan masukkan ke dalam gelas. 4.Tambah air gula jika suka. 5.Masukkan ais dan letakkan daun pudina.
INFO: Mangga harumanis lebih sedap digunakan kerana rasanya yang sedap dan baunya pula harum.
5. PEPPERMINT LEMONADE
BAHAN-BAHAN:
4 sudu makan gula
Secubit garam
3 tangkai pudina
500ml air
2 biji lemon ] di perah jus dan tapis
Ais secukupnya
CARA MEMBUAT: 1.Masukkan gula, garam dan pudina ke dalam bekas. Isikan air. Kacau sehingga gula larut dan daun pudina agak hancur. 2.Masukkan jus lemon. 3.Tambahkan ais. Siap untuk diminum.
INFO CHEF: Renyuk-renyukkan daun pudina untuk lebih membangkitkan aroma mint dalam minuman.
6. JUS STRAWBERI LAICI
BAHAN-BAHAN:
5 biji strawberi
1 cawan air
4 sudu makan gula
5 biji laici
Air secukupnya
Ais secukupnya
CARA MEMBUAT: 1.Kisar halus strawberi dengan 1 cawan air dan gula. 2.Masukkan jus yang telah dikisar ke dalam cawan. 3.Tambah air jika perlu. 4.Masukkan laici dan ais. Kacau sekejap. Sedia diminum.
INFO CHEF: Selain laici, boleh gunakan buah manis lain seperti ceri, mangga atau rambutan.
7. AIR KELAUT
BAHAN-BAHAN:
2 sudu makan gula
2 gelas air
1 sudu teh pewarna biru
50gm tembikai ] potong dadu
1/2 biji epal hijau ] potong dadu
1/2 biji belimbing ] potong dadu
1/2 biji oren ] dipotong dadu
2 keping nanas dalam tin
1 sudu makan biji selasih ] direndam
Ais secukupnya
CARA MEMBUAT: 1.Masukkan gula ke dalam air dan kacau sehingga larut. Masukkan pewarna. 2.Masukkan semua buah yang dipotong dadu, nanas dan biji selasih. Kacau sebati. 3.Masukkan ais. Sedia diminum.
INFO CHEF: Boleh pelbagaikan buah-buahan mengikut kegemaran anda.
8. JUS LIMAU ASAM BOI
BAHAN-BAHAN:
2 sudu makan gula
3 biji asam boi
3 biji limau kasturi
Air secukupnya
Ais secukupnya
CARA MEMBUAT: 1.Buat air gula dalam periuk kecil. Ketepikan. 2.Rebus asam boi dalam sedikit air. Ketepikan. 3.Belah dua limau kasturi. Kisar bersama secawan air dengan kulitnya. Tapis. 4.Masukkan air yang telah ditapis dalam cawan. 5.Masukkan air gula, asam boi dan ais. Sedia diminum.
INFO: Jangan guna air rebusan asam boi dalam minum. Bimbang jika terlalu masam.
9. CINCAU MILO TABUR
BAHAN-BAHAN:
4 sudu makan serbuk Milo
3 sudu makan susu pekat manis
1/2 cawan air panas
1/2 cawan air sejuk
3 sudu makan cincau
Ais secukupnya
3 sudu makan Milo ] untuk tabur
CARA MEMBUAT: 1.Masukkan Milo, susu pekat manis dan air panas. Kacau sehingga larut. 2.Tambah air sejuk. Kacau lagi. 3.Masukkan cincau. Biarkan 30 minit supaya rasa cincau sebati dengan rasa Milo. 4.Tambahkan ais. Sedia diminum.
INFO: Tidak perlu masukkan gula kerana Milo sudah sedia manis.
10. SIRAP LONGAN MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN:
2 sudu makan gula
1 sudu makan sirap
2 gelas air
6 biji longan dalam tin
1 biji lemon
Ais secukupnya
CARA MEMBUAT: 1.Larutkan gula di dalam air. 2.Masukkan sirap. Kacau sebati. 3.Masukkan longan. 4.Belah 2 lemon. Sebelah diperahkan ke dalam sirap. Sebelah lagi hiris untuk hiasan. 5.Tambah ais. Sedia diminum.
INFO CHEF: Buat sendiri sirap menggunakan gula, pewarna merah dan daun pandan lebih menyedapkan minuman anda.
Nak perut kempis dan pada masa yang sama sihat dalaman? Boleh cuba amalkan minum air rebusan kunyit ni. Ia menggunakan bahan-bahan semulajadi dan mudah dihasilkan. Namun ia tidak sesuai diminum oleh ibu mengandung.
AIR JAMU KEMPIS PERUT
BAHAN-BAHAN:
2 cawan air
5cm kunyit hidup | hiris kasar
2 cm halia | hiris kasar
1/2 biji lemon | potong bulat
1 biji buah manjakani
2 batang serai | dititik
4 ketul gula batu
2 sudu teh madu
CARA MEMASAK:
1. Didihkan air dalam periuk. Masukkan kunyit dan halia.
2. Kemudian masukkan serai dan hirisan lemon.
3. Masukkan buah manjakani, gula batu dan madu.
4. Renehkan sehingga tinggal kira-kira 1 cawan air.
5. Tapis dan sejukkan seketikan. Sedia diminum.
TIP:
Lemon boleh digantikan dengan pes asam jawa atau limau nipis.
Boleh diminum dua kali sehari.
Boleh disimpan dalam peti sejuk tetapi pastikan tidak lebih daripada 3 hari.
Bila dah lepas makan malam, dapat pula ais krim perisa yang disukai pasti nikmat. Nak puas makan, kalau buat ais krim homemade ikut perisa yang anda suka. Sekarang musim panas. Siang malam panas.Jom kita buat ais krim Malaysia perisa jagung yang sedap gebu mantop.
Bahan-bahan:
Plastik ais krim
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
1 liter air masak
1 tin jagung krim
Kalau ada kuah kari lebih, selain buat lempeng atau cucur apa kata buat roti Arab pula. Cara membuat dan bahannya mudah saja. Jika nak hasil yang gebu lembut boleh ikut resipi yang dikongsi ini.