Burger Malaysia merupakan antara kuih kegemaran ramai. Kegebuan roti dan kepedasan sambal ikan bilis itu pasti akan buat kita teringat-ingat. Sedap melekat! Jika anda teringin makan burger Malaysia ni, boleh cuba buat sendiri di rumah menggunakan resipi Hidayati Hana.
RESIPI DOH:
Bahan A:
Bahan B:
Bahan Lain:
CARA PENYEDIAAN:
1. Campurkan semua bahan A dan kacau sebati.
2. Biarkan sampai yis berbuih.
3. Campurkan bahan B dalam mangkuk yang lain dan masukkan bahan A sedikit demi sedikit.
4. Uli hingga lembut dan tak melekat pada tangan.
5. Perap selama 1 jam dan tekan angin doh, bentukkan bulat-bulat.
6. Bila doh dah kembang, goreng menggunakan api sederhana sekali balik saja.
7. Ambil bun tadi dan belahkan kepada dua bahagian.
8. Letakkan sambal ikan bilis dan timun.
9. Letakkn salad jika suka.
10. Sedia untuk dimakan.
Jika anda memerlukan FOOD STEAMER baru, boleh cari DISINI.
KREDIT RESIPI & FOTO: HIDAYATI HANA
CUBA RESIPI INI: RESIPI SAMBAL KETUK MUDAH & SEDAP
ANDA JUGA BOLEH CUBA RESIPI INI: