Cara Buat Burger Malaysia Yang Lembut & Sedap

Share

Burger Malaysia merupakan antara kuih kegemaran ramai. Kegebuan roti dan kepedasan sambal ikan bilis itu pasti akan buat kita teringat-ingat. Sedap melekat! Jika anda teringin makan burger Malaysia ni, boleh cuba buat sendiri di rumah menggunakan resipi Hidayati Hana.

RESIPI BURGER MALAYSIA

RESIPI DOH:

Bahan A:

  • 200ml air suam
  • 1 sudu besar yis
  • 2 sudu besar gula
  • 2 sudu besar susu pekat

Bahan B:

  • 2 cawan tepung
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 2 sudu besar butter
  • Secubit garam

Bahan Lain:

  • Sambal Tumis Ikan bilis
  • Timun
  • Salad

 

 

CARA PENYEDIAAN:

1. Campurkan semua bahan A dan kacau sebati.

2. Biarkan sampai yis berbuih.

3. Campurkan bahan B dalam mangkuk yang lain dan masukkan bahan A sedikit demi sedikit.

4. Uli hingga lembut dan tak melekat pada tangan.

5. Perap selama 1 jam dan tekan angin doh, bentukkan bulat-bulat.

6. Bila doh dah kembang, goreng menggunakan api sederhana sekali balik saja.

7. Ambil bun tadi dan belahkan kepada dua bahagian.

8. Letakkan sambal ikan bilis dan timun.

9. Letakkn salad jika suka.

10. Sedia untuk dimakan.

Jika anda memerlukan FOOD STEAMER baru, boleh cari DISINI.

KREDIT RESIPI & FOTO: HIDAYATI HANA

CUBA RESIPI INI: RESIPI SAMBAL KETUK MUDAH & SEDAP

ANDA JUGA BOLEH CUBA RESIPI INI:

Published by
Naqiyatul Uzma