Pernah cuba Colek Kelantan? Negeri ini memang terkenal dengan pelbagai sajian makanan yang sedap-sedap. Bila tiba bulan Ramadan, lagi meriah. Salah satu hidangan popular bila tiba bulan puasa ialah aneka colek. Colek bermaksud pencicah.
Colek Kelantan ni ada bermacam jenis. Ada colek buah, colek kerang, colek ayam, perut, colek campur dan banyak lagi. Memang sedap! Bagi yang nak cuba, ni ada resipi Colek Air Lada yang memang serbaguna. Boleh buat cicah tauhu, paru goreng, kerang, keropok, makanan bergoreng dan sebagainya.
COLEK AIR LADA HOMEMADE
Ads
BAHAN KISAR HANCUR:
6 tangkai cili merah
2 labu bawang putih jeruk saiz kecil
Sedikit air
BAHAN LAIN:
1/2 senduk cuka
1 gelas besar air
1 senduk gula
2 sudu makan gula melaka hancur
1/2 sudu teh garam
1 sudu makan bijan sangai
CARA MEMASAK:
1. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk diikuti cuka dan air.
2. Kemudian perasakan dengan gula, gula melaka dan garam. Kacau sebati. Bahan perasa boleh diubah mengikut citarasa masing-masing. Teruskan masak menggunakan api perlahan.
Ads
3. Bila colek mendidih beberapa kali, padamkan api. Biarkan sejuk pada suhu bilik dan barulah dimasukkan bijan. Kacau rata.
4. Siap! Sedia dinikmati bersama aneka hidangan bergoreng, kerang, tauhu, paru dan sebagainya.
Air asam menyengat.Mudah dan sedap.Selalu buat cicah dengan ikan boleh berpinggan menambah.Makan ramai ramai best, berebut.Ikut suka nak kukus ikan apa, ini ikan bawal tambak. Manis isinya. Kukus ikan 20 minit sahaja.
Air asam
Bahan-bahan:
10 biji cili padi
2 biji besar cili merah
1 biji tomato, nak letak lebih pun boleh
1 biji bawang besar (potong nipis)
Asam jawa biji. Ambil separuh begini.
Belacan
1 cawan air suam
2 sudu makan gula
1 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos cili
Cara membuat:
1.Campurkan semua dalam mangkuk.
2.Letakkan sedikit garam.
3.Letakkan gula. Ada rasa manis, masam, pedas, sedap.
Selain lauk pauk , tidak lengkap rasanya hidangan tanpa sambal. Ada sambal lebih rasa nak makan. Apa jua sambal di bulan puasa ni memang buat terliur. Asyik makan sambal gesek, boleh cuba sambal pauh ikan bakar ni. Famous dekat Kelantan. Buatnya pun mudah.
SAMBAL PAUH IKAN BAKAR Bahan-bahan:
Ikan panggang tawar
Mangga
Cili
Garam
Gula
Cara membuat:
1.Potong halus mangga
2.Tumbuk cili sampai lumat
3.Tambah garam dan gula (kuatiti secukup rasa)
4.Masukkan isi ikan, tumbuk lagi
Resipi Sambal Kicap ni memang padu. Andai ke Johor, macam-macam makanan boleh dicicah dan dicampur dengan sambal kicap ni. Pisang goreng, sukun goreng, tempe goreng malah makan bersama Bihun Sup atau Soto pun padu. Nak buat tak susah pun dan bahan-bahannya pun ringkas je. Nak buat sendiri? Jom cuba resipi perkongsian saudari Ani Zam ni. Oh ya, ada petua tau supaya Sambal Kicap ni tahan lama. 2-3 bulan dalam peti sejuk pun masih elok. Nanti bolehlah buat.
CARA MEMASAK: 1. Goreng cili padi dan bawang putih menggunakan sedikit minyak, angkat kemudian masukkan ke dalam lesung batu.
2.Masukkan sekali gula. Tumbuk lumat dan masukkan pula kicap ke dalam lesung batu. Golek-golekkan anak lesung tu agar sebati.
3. Sambal Kicap Johor paling ringkas dan sedap siap disediakan.
INFO:
Sambal Kicap ini boleh buat banyak untuk stok dan simpan di dalam peti ais. Bila nak guna tinggal ambil saja.
Sesuai dimakan bersama sup, soto, pisang goreng, sukun goreng, keledek goreng dan macam-macam lagi.
Tip agar Sambal Kicap boleh tahan 2 hingga 3 bulan bila letak di dalam peti ais ialah JANGAN sesekali menambah air, hanya gunakan kicap sahaja. Guna sudu yang kering apabila mengambil sambal tersebut . Petua org tua dulu-dulu, bila masak sambal kicap, tidak perlu buang tangkai cili api tu untuk mengelakkan dari sakit perut.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira