Wow…Rupanya kita boleh buat krim keju @ cream cheese secara homemade. Guna keju cheddar dan susu je. Memang sangat mudah resipi perkongsian Mak Frida @fridajoincoffee ni. Lepas ni kalau nak buat kek atau manisan tapi kehabisan cream cheese, bolehlah cuba resipi ni. Memang memudahkan kerja.
CARA BUAT CREAM CHEESE HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- 120gm keju cheddar
- 120ml susu UHT
CARA MEMASAK:
- Parut keju cheddar dan masukkan ke dalam bekas tahan panas. Kemudian masukkan susu.
- Panaskan keju menggunakan kaedah double-boiler dan api yang kecil.
- Kacau keju supaya sekata. Bila keju mula larut dan pekat, padamkan api.
- Ketepikan bekas berisi campuran keju tadi dan biarkan sejuk seketika.
- Bila keju sudah suam, tuang ke dalam mesin pengisar (blender) dan kisar dengan lembut.
- Krim keju siap untuk digunakan. Bolehlah letak dalam bekas bertutup dan simpan dalam peti sejuk.
INFO:
- Pastikan guna susu UHT. Jangan guna susu pekat manis atau susu cair.
- Sukatan resipi diatas adalah untuk hasil 200gm cream cheese homemade.
- Simpan cream cheese dalam bekas berpenutup serta letak dalam peti sejuk.
- Cream cheese homemade ini boleh tahan selama 1-3 hari.
Kredit resipi & foto: Ig Mak Frida @fridajoincoffee