Kalau ada roti yang hampir tamat tempoh, eloklah jika buat garlic bread. Nak buat garlic bread ni sangatlah mudah. Tahu-tahu habis licin sepinggan. Lagi-lagi kalau makan panas-panas dan dicicah dengan sup cendawan, memang layan. Kalau ikut resipi yang dikongsi oleh saudari Aya Zuki, senang je. Anak-anak pun boleh makan sebab tiada perisa tambahan. Jom kita lihat resipinya. Selamat mencuba!
GARLIC BREAD
BAHAN-BAHAN:
- Roti | potong panjang-panjang
- 1 ulas bawang putih (beli online DISINI)
- Parsley flakes
- Unsalted butter (beli online DISINI)
CARA MEMASAK:
1. Tumbuk bawang putih hingga lumat.
2. Panaskan kuali, masukkan unsalted butter dan tumis bawang putih sehingga sedikit garing. Dah garing, tutup api.
3. Kemudian, masukkan tumisan bawang putih tadi dengan butter. Butter ni bergantung kepada jumlah roti yang mahu digunakan.
4. Gaul kedua-dua bahan ini hingga sekata. Masukkan daun parsley sedikit demi sedikit. Gaul hingga sebati.
5. Ambil roti dan sapukan butter tadi pada roti.
6. Seterusnya, bakar roti di dalam oven atau pemanggang ajaib.
7. Siap & sedia untuk dihidangkan.
Kredit resipi & foto: Aya Zuki
Anda sedang mencari KUALI NON STICK? Boleh klik DISINI.
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI