Cara Buat Ibu Sambal Kicap. Memang Sedap & Tahan Lama.

Share

Resipi Ibu Sambal Kicap perkongsian Cikgu Afy Al Habibi ni memang pelbagai guna dan sedap. Hanya satu resipi ni, anda boleh menikmatinya dengan pelbagai hidangan seperti Bihun Sup, Soto, Tauhu Bergedil, Pisang Goreng dan bermacam-macam lagi. Malah Sambal Kicap ni juga tahan lama. Sekali buat, boleh tahan berbulan-bulan. Best kan? Jom cuba. Pasti puas hati.

 

RESIPI IBU SAMBAL KICAP ALA JOHOR

BAHAN-BAHAN:

  • 2 genggam cili padi hijau
  • 8 ulas bawang putih
  • Kicap lemak manis secukupnya
  • 2 sudu makan kicap pekat
  • 2 sudu makan kicap cair
  • Sedikit gula
  • Secubit garam jika perlu

CARA MEMASAK:

1. Panaskan sedikit minyak dan goreng cili padi serta bawang putih hingga kekuningan. Angkat. ( Cili padi perlu dipatahkan terlebih dahulu bagi mengelakkan ia meletup masa menggoreng.)

2. Masukkan bahan goreng tadi ke dalam bekas pengisar.

3. Masukkan kicap. Kuantitinya sehingga menutupi paras bahan tadi.

4. Tambahkan kicap pekat dan kicap cair untuk warna sambal yang cantik.

5. Perasakan dengan sedikit gula mengikut cita rasa. Tambahkan juga secubit garam jika perlu.

6. Kisar sambal hingga lumat. Tuang ke dalam mangkuk dan kacau sebati. Boleh tambah perisa jika perlu.

7. Ibu Sambal Kicap ni sesuai dinikmati bersama pelbagai sajian makanan seperti Soto, Bihun Sup, Bergedil Tauhu dan lain-lain lagi.

 

CARA SIMPAN IBU SAMBAL KICAP SUPAYA TAHAN LAMA

1. Masukkan sambal kicap ke dalam bekas yang bertutup.

2. Guna sudu kering setiap kali mengambil sambal dari dalam bekas.

3. Sambal Kicap akan memekat bila disimpam lama dalam peti sejuk. Jadi boleh tambah air masak dan kacau sebati. Jika perlu, perasakan ikut cita rasa anda.

Istimewa buat anda yang suka beli barang secara online, RASA nak kongsi voucer FREE SHIPPING yang boleh guna hingga 30/6/2020. Boleh beli macam-macam. Tak payah susah payah ke kedai. Memang berbaloi!

Kredit resipi & foto: Afy Al Habibi

MOOD RAYA MASIH ADA?  BOLEH TRY NI:

Published by
Nur