Cara Buat Kari Chettinad Atau Kari Kambing Versi Vegan

Share

Sempena Deepavali yang bakal menjelma, pastinya menu istimewa mahu dihidangkan buat keluarga. Apa kata masak kari chettinad, resipi asli dari Chef Dave. Memang puas hati menikmatinya dengan rempah ratus yang terpilih. Pasti bertambah makan nanti.

Bahan-bahan:

Masa Penyediaan : 15 minit
Masa memasak : 1 jam
Hidangan : 4-6 orang

2 sudu besar Minyak Kelapa Ammani
2 daun salam India
2 labu bawang merah
1 sudu besar pes bawang putih dan halia


1 biji tomato
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu teh gula merah-BELI ONLINE DI SINI
Garam secukupnya
Daun ketumbar
2 cawan air atau stok sayuran

Serbuk masala:
1 inci batang kayu manis
1 bunga lawang
2 biji buah pelaga
3 ulas cengkih
2 sudu kecil biji jintan putih-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu kecil biji lada
1 sudu kecil jintan manis-BELI ONLINE DI SINI
10 cili kering
5 cili kering gemuk
1 sudu besar biji ketumbar
¼ cawan kelapa parut
10 buah gajus

Cara memasak:
1. Masukkan kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, cengkih, ketumbar, jintan putih, jintan manis, lada, buah gajus, cili kering, cili kering gemuk dalam kuali dan sangai.


2. Kemudian gunting cili kering dan cili merah lalu masukkan kelapa parut dan teruskan sangai.
3. Masukkan bahan yang disangai dalam satu mangkuk dan biarkan seketika.
4. Masukkan dalam balang kisar kering dan kisar bahan-bahan untuk jadikan serbuk.

5. Simpan bahan-bahan yang dikisar di tepi dahulu.
6. Masukkan minyak dalam periuk.
7. Masukkan bawang merah yang didadu dan tumis.
8. Masukkan pes bawang putih dan halia dan tumis.
9. Masukkan tomato, serbuk kunyit dan tumis.
10. Masukkan serbuk masala yang dikisar tadi dan tumis.
11. Masukkan satu cawan air dahulu lalu kacau dia.
12. Tutup periuk dengan penutupnya untuk biarkan serbuk masala kita masak.
13. Masukkan cendawan dan kacau sehingga cendawan disalut dengan kuah.
14. Masukkan selebih air yang ada dan tambah gula perang dan garam.
15. Kacau sehingga sebati dan masukkan daun ketumbar dan tutup semula periuk.
16. Siap untuk hidang.

Kredit: ChefDave VeganJourney

Published by
Putri Adila Saari