Cara Buat Kek Coklat Karamel Lembut Hanya Ikut Sukatan Cawan

Share

Selesai makan, teringin pula yang manis-manis. Hah apa lagi kek coklat karamel memang jadi idaman. Buat untuk makan sendiri atau boleh juga dihidangkan untuk tetamu yang berkunjung ke rumah nanti. Min kongsi cara buatnya.

KEK COKLAT KARAMEL

2 sudu besar gula- dicairkan dalam loyang atas api yang perlahan.Ratakan di permukaan loyang. Sejukkan.

Karamel
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
3 biji kuning telur
Sedikit esen vanila-BELI ONLINE DI SINI
*pukul hingga sebati. Kemudian tuang dalam loyang tadi.Kukus dalam 20-25 minit. Sejukkan.

*lapisan kek coklat
1 cawan susu pekat-BELI ONLINE DI SINI
1 cawan susu cair -BELI ONLINE DI SINI
1 cawan minyak masak
1 cawan gula
1 cawan serbuk koko-BELI ONLINE DI SINI


*masukkan dalam periuk.Kacau hingga sebati di atas api yang perlahan 3-4 minit.

4 biji telur dikisar

1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
*bahan-bahan ini kena ayak

Cara memasak:

1.Masukkan bahan yang diayak ke dalam adunan coklat.

2.Selang seli dengan telur.

3.Kacau hingga sebati.

4.Tuang atas karamel (guna senduk).

5.Kukus 45 hingga 60 minit. Nak tahu dah masak, cucuk dengan lidi. Kalau tak melekat dah masak.

Resipi : Ilham Resepi

INGIN MEMBELI PERIUK KUKUS BARU, BOLEH LIHAT DI SINI

https://www.rasa.my/blueberry-cheesecake-cair-di-mulut/

Published by
Putri