
Bagi penggemar Kentang Putar, resipi homemade ini antara yang boleh dicuba. Tidak menggunakan banyak bahan namun hasilnya sangat menyelerakan. Malah kosnya juga tentulah lebih berbaloi. Sekali buat, satu keluarga boleh makan. Jika beli, dah berapa kan? Nak cuba? Berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI KENTANG PUTAR @ MASH POTATO

BAHAN KENTANG PUTAR:
- 8 biji ubi kentang
- 1 kotak kecil susu segar
- 2-3 sudu makan mentega
- 2 sudu teh MAGGI® CukupRasa
- Serbuk lada hitam secukupnya
- Serbuk lada sulah secukupnya
CARA MEMASAK:
- 1.Kupas kulit ubi kentang dan belah dua.
- Masukkan ke dalam periuk dan masukkan air hingga meneggelamkan kentang.
- Rebus ubi kentang selama 10-15 minit menggunakan api sederhana.
- Bila ubi kentang telah empuk, angkat dan toskan airnya.
- Masukkan mentega ke dalam bekas ubi kentang dan lenyek hingga halus.
- Tambahkan MAGGI® CukupRasa, serbuk lada hitam dan serbuk lada sulah secukupnya mengikut cita rasa masing-masing. Jika suka rasa kentang yang pedas, lebihkan.
- Tuang susu sedikit demi sedikit sehingga mendapat tekstur yang anda suka. Fungsi susu adalah untuk membuatkan kentang putar rasa lebih berlemak dan gebu.
- Lenyek lagi kentang sehingga semua bahan sekata. (lebih mudah jika menggunakan hand blender kerana tekstur akan jadi halus)
BAHAN SOS (GRAVY):
- 1 biji bawang besar – dadu
- 2 ulas bawang putih – dadu
- 4 sudu makan mentega
- 2 sudu makan tepung gandum@ jagung
- 2 kiub pati ayam
- MAGGI® Pes Lada Hitam secukupnya
- 2 1/2 cawan air
CARA MEMASAK:
1. Cairkan mentega dalam kuali dan tumiskan bawang menggunakan api sederhana. Biarkan sehingga bawang bertukar warna sedikit keperangan.
2. Masukkan tepung gandum/ jagung. Kacau terus sehingga tepung jadi warna coklat atau sehingga bertukar jadi warna sos yang anda suka.
3. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau. Bila sudah sebati, padamkan api dan masukkan sos tadi ke dalam pengisar. Kisar hingga semua bahan hancur dan halus.
4. Tuang kembali sos yang dikisar tadi ke dalam periuk dan masak guna api sederhana.
5. Masukkan kiub ayam dan juga MAGGI® Pes Lada Hitam dengan secukupnya.
5. Jika kuah terlalu pekat, tambahkan sedikit air. Sebatikan.
6. Kacau sehingga rata dan tutup api. Jika sos kentang putar berketul, masukkan sos ke dalam blender dan kisar hingga tidak berketul.
7. Angkat dan hidangkan bersama kentang putar yang telah dimasak tadi.
PETUA: Jika mahukan rasa kentang yang lebih berlemak dan halus, boleh lebihkan mentega dan juga susu.
Kredit foto: Shutterstock
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Olahan Rasa Enak Menggunakan Anchor Cheese Slices Oleh Chef Abang Brian & Chef Zam

Dah bosan dengan menu biasa untuk dihidangkan buat keluarga? Apa kata masak sesuatu yang istimewa untuk minum petang atau makan malam nanti. Resipi yang dikongsi oleh Chef Abang Brian dan Chef Zam Akmal boleh dijadikan ilham menu untuk anda hidangkan buat keluarga.
Jom kita masak-masak dengan Chef Abang Brian dan Chef Zam Akmal dengan tema 1,2,3 Cheese #SusuNewZealand! Hero kita tidak lain tidak bukan, Anchor Cheese Slices.

Kedua-dua chef ini menghasilkan menu yang buat anda tak sabar nak cuba. Chef Abang Brian dengan menu Mac & Cheese Sambal Tempe dan Bebola Salmon Keju Anchor. Manakala Chef Zam pula menyediakan Murtabak Keju Cream Crackers dan Apam Balik Anchor Cheese Special. Keempat-empat menu ni memang menyelerakan. Tambah gamat suasana di dapur bila kedua-dua chef ini dibantu oleh host yang tidak asing, Fiza Frizzy.

Yang penting, gunakan Anchor Cheese Slices kerana keju ini diperbuat daripada susu segar lembu dari New Zealand yang dijaga rapi dan diberi makan rumput yang segar. Tidak dapat dinafikan bawa keju ini merupakan keju yang berkualiti tinggi dan sedap dimakan. Jadi, dapatkan produk Anchor Cheese Slices yang kaya dengan kalsium dan protein yang baik untuk kanak-kanak dan juga dewasa.
Anchor Cheese Slices ini boleh dijadikan sebagai bahan tambahan dalam masakan yang mudah malah boleh dimakan begitu sahaja pada bila-bila masa. Bukan saja berkhasiat, masakan juga pastinya menjadi lebih sedap dan berkrim!


Kami kongsikan empat resipi menggunakan Anchor Cheese Slices yang boleh anda cuba di rumah. 1,2,3 Cheese #SusuNewZealand

BEBOLA SALMON KEJU ANCHOR
Bahan-bahan:
Bahan A :
- 2 cawan beras sushi
- 2 cawan air
- 1 sudu besar kecil gula kaster
- 1 sudu kecil cuka putih
Bahan B :
- 12 keping Anchor Cheese Slices
- 2 sudu besar Anchor Butter (Unsalted)
- 1/2 cawan bawang kuning, dicincang
- 1/2 cawan lada benggala, dicincang
- 2 helai daun bawang, dihiris nipis
- 150g salmon, dibakar dan dicarik-carik
- 6 kepingan seaweed
Untuk sos:
- 2 sudu besar mayo + 1 sudu besar wasabi
Untuk hiasan:
- Daun bawang, bijan dan radish
Cara Memasak:
- Tanak bahan A seperti nasi biasa dalam periuk nasi elektrik. Biarkan menyejuk sebelum digunakan.
- Dalam kuali leper, tumiskan bahan B sehingga cukup lembut. Biarkan menyejuk.
- Dalam mangkuk besar gaulkan nasi bersama bahan tumis B, salmon dan seaweed yang dihancurkan.
- Gunakan 6 kepingan Anchor Cheese Slices untuk dijadikan bentuk bebola. Salutkan dengan campuran nasi dan ikan salmon. Padatkan dan bentukkan bebola besar.
- Letakkan bebola nasi atas loyang pembakar dan letakkan sekeping Anchor Cheese Slices atas setiap satu bebola. Bakarkan dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 200C atau sehingga keju cair dan keperangan.
- Hidangkan dengan sos mayo wasabi dan hiaskan dengan daun bawang, bijan dan radish.

MAC AND CHEESE SAMBAL TEMPE
BAHAN-BAHAN:
- 200gm Anchor Cheese Slices
- 200gm Anchor Cheese Slices | dihiris kasar
- 2 ½ cawan Anchor Cooking Cream
- 1 ½ cawan Anchor Susu UHT
- ½ cawan Anchor Butter (Unsalted)
- 450g pasta elbow, dimasak ikut arahan paket
- ½ cawan tepung gandum
- Secubit garam
- Lada hitam
Sambal Tempe
Bahan tumbuk:
- 1 tomato, dipotong dadu
- 3 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah kecil
- 2 biji cili api
- 1 paket tempeh, dipotong dadu dan digoreng garing
- Gula dan garam secukup rasa
Untuk hiasan:
- Cili merah, ketumbar

CARA MEMASAK:
- Dalam kuali tumiskan bahan tumbuk dengan minyak secukupnya sehingga lembut. Kisarkan dan gaulkan bersama tempeh dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Dalam periuk, cairkan Anchor Butter (Unsalted). Masukkan tepung gandum sekali gus dan masak sambil mengacau sehingga bau tepung menghilang. Masukkan Anchor Susu UHT sambil mengacau. Masukkan Anchor Cooking Cream dan reneh sehingga memekat. Tutupkan api. Gaulkan bersama sambal tempeh yang disediakan di langkah 1 dan Anchor Cheese Slices yang dihiris kasar.
- Gaulkan bersama pasta yang telah dicelur. Tuangkan dalam loyang tahan haba. Susunkan Anchor Cheese Slices atas permukaan. Bakarkan dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 200C untuk 15 minit atau sehingga keju cair dan mula menjadi keperangan.
- Taburkan cili merah dan daun ketumbar.

MURTABAK KEJU CREAM CRACKERS
BAHAN INTI :
- 24 keping Anchor Cheese Slices
- 400gm daging cincang
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 4 sudu serbuk kari
- Sedikit lada sulah
- Garam secukup rasa
BAHAN LAIN :
- 3 sudu Anchor Butter (Salted)
- 1 cawan Anchor Cooking Cream
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan air
- 1 pek biskut cracker
- 10 biju telur
- 1 biji bawang Holland (untuk menumis nanti)
- Sedikit daun bawang/ daun sup
- Hirisan cili
CARA MEMASAK:
- Campurkan semua bahan kecuali butter, cheese dan bawang. Perap selama 5 minit.
- Cairkan Anchor Butter (Salted) dan tumiskan bawang Holland.
- Masukkan bahan perap tadi dan tumis hingga daging masak.
- Tabur daun bawang/sup.
- Untuk bahan lapisan; campurkan susu cair, Anchor Cooking Cream dan air.
- Celupkan biskut cracker dalam bahan di atas sebelum dilapis bersama inti yang dimasak tadi.
- Tuangkan telur.
- Letakkan Anchor Cheese Slices di setiap lapisan yang dibuat.
- Ulang hingga dapat 5 lapis.
- Bakar selama 40 minit pada suhu 140c.
- Hiaskan dengan daun bawang/daun sup serta hirisan cili.

APAM BALIK ANCHOR CHEESE SPECIAL
BAHAN-BAHAN :
- 1 ½ cawan Anchor Full Cream Milk
- Anchor Butter (Unsalted) untuk mengoles
- 2 cawan tepung gandum
- ½ cawan gula
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder
- Sedikit pewarna kuning
- 1 biji telur
BAHAN INTI :
- 6 keping Anchor Cheese Slices
- Anchor Butter (Unsalted)
- Nestum
- Jagung manis dalam tin
- Gula halus
CARA MEMASAK:
- Gunakan pengisar, masukkan semua bahan iaitu tepung gandum, gula, telur, baking powder, soda bikarbonat, Anchor Full Cream dan pewarna kuning.
- Perap 30 minit sebelum digunakan.
- Oleskan Anchor Butter (Unsalted) di permukaan kuali (sebaiknya gunakan kuali tak melekat (non stick pan) dan tuangkan 1 senduk (nipis) atau 2 senduk (tebal) dan ratakan.
- Biarkan seketika dan sementara masak, letakkan Anchor Cheese Slices dan taburkan semua bahan ikut cita rasa.
- Apabila dah nampak masak boleh lipat dan angkat.
- Siap untuk dihidangkan.
Rasa Kerangupan Cookies Ala Ala Famous Amos

Seperti yang dijanjikan chewah, haja nak share resipi cookies yang super duper sedap ni. Nak tahu sedap ke tak korang WAJIB la try.
Cara memasak:

1.
1. Pukul butter yang dah agak lembik( biarkan sekejap suhu bilik) . Pukul butter bersama brown sugar. Kacau adunan sehingga sebati, nampak creamy dan, bertukar warna sedikit.

2.
2. Masukkan telur kuning, esen vanilla dan susu (BAHAN A) Pukul sehingga tiada lagi ketulan gula (sikit2 tu kira halal la).

3.
3. Campurkan BAHAN B (tepung ) ke dalam aduanan tadi. Gaul sehingga sebati. Biar adunan jadi MESRA

4.
4. Last sekali boleh masukkan semua choc chip. Yumeeeh! Gaul biar sebati semuanya. Senangkan?Ok bab bakar kena kenali oven dulu. Oven jenis built in (my oven) 150 , 30 Minit (ni memang ranggup la) ranggup ye bukan hangit. Kalau oven yang lebih kecil boleh cuba dulu 140 darjah, 30 Minit .Make sure PANASKAN OVEN dulu sebelum Bakar cookies.
Katakan nak guna piping beg pun boleh.

5.
Lepas tu boleh terus piping atas Loyang. Siap!!! Tunggu sejuk sikit dah boleh makan. Yumeeeh Makan ni confirm tak makan sesikit.kredit resipi & foto: Haja Saleh
Ini 10 Sebab Mengapa Masakan Lebih Sempurna Dengan Menggunakan Susu Tepung Full Cream

Disebabkan lambakan produk susu dengan pelbagai jenama di pasaran, susu tepung penuh krim mungkin sedikit sebanyak dilupakan. Tetapi tahukah anda susu tepung penuh krim terkenal dengan khasiat dan kebaikannya sejak berzaman lagi. Ia merupakan susu lembu yang telah dikeringkan melalui proses spray drying. Proses ini mengekalkan kebanyakan nutrien semula jadi dalam susu tersebut. Kandungan protein tinggi, kalsium tinggi serta pelbagai zat yang terkandung di dalamnya adalah penting sebagai sumber nutrien yang diperlukan oleh tubuh badan.
Ramai yang beranggapan bila dewasa, sudah tidak perlu minum susu. Malah ramai juga dalam kalangan rakyat Malaysia yang kurang minum susu tepung kerana tidak menggemari rasanya. Rugi tau… bukan hanya diminum, susu tepung penuh krim sebenarnya boleh dipelbagaikan cara penggunaannya. Jika menyukai rasa susu segar, bancuh saja susu tepung penuh krim dengan air suhu bilik and simpan di dalam peti sejuk untuk 2 jam, rasanya memang setanding susu segar.
Jangan abaikan khasiat dan kebaikan ‘superstar’ ini. Ada pelbagai lagi cara yang boleh dilakukan untuk menikmati susu tepung penuh krim dan salah satunya adalah melalui masakan. Segelas susu tepung penuh krim mengandungi peratusan lemak sekitar 3.8% secara purata. Disebabkan kandungan lemaknya, susu ini memiliki rasa yang paling lazat berkrim, sesuai untuk menjadi gantian dalam banyak ramuan masakan.
SUSU TEPUNG FERNLEAF FULL CREAM PILIHAN BIJAK UNTUK SEISI KELUARGA
Sajian terbaik dihasilkan daripada sumber yang berkualiti. Maka tidak hairanlah Susu Tepung Fernleaf Full Cream menjadi jenama pilihan rakyat Malaysia.
Susu Tepung Fernleaf Full Cream diperbuat daripada 100% susu New Zealand (dipek di Malaysia) – salah satu negara penternak tenusu terbaik di dunia, di mana lembu-lembu mendapat jagaan dan diberi makan rumput segar yang sebaiknya untuk menghasilkan susu secara semulajadi. Warna kekuningan susu tepungnya berasal dari sumber diet lembu yang berkualiti, iaitu kandungan beta-karotene dari rumput segar.

Setiap hidangan Susu Tepung Fernleaf Full Cream membekalkan protein bersamaan 1.3 biji telur. Ia juga mengandungi nutrien semulajadi dari susu seperti kalsium, magnesium, vitamin A, B2 dan B12. Hidangan Susu Tepung Fernleaf Full Cream yang disyorkan adalah sebanyak 2-3 gelas setiap hari. Kemanisannya terhasil daripada laktosa yang didapati secara semula dalam Susu Tepung Fernleaf Full Cream, menjadikan jenama ini pilihan yang lebih bijak untuk setiap keluarga.
Bayangkan jika anda menggunakan Susu Tepung Fernleaf Full Cream setiap hari dalam masakan. Banyak kebaikan yang anda sekeluarga perolehi. Air tangan ibu kan sebaik-baik sajian. Inilah cara paling mudah memberikan sesuatu yang sempurna dan berkhasiat kepada suami dan anak-anak.
Setiap hari, ibu-ibu akan memasak pelbagai sajian untuk keluarga tersayang dan tentunya hidangan terbaik penuh nutrisi menjadi pilihan agar memberikan manfaat dan kebaikan buat ahli keluarga apa lagi dalam musim pandemik sekarang ini.
Kebaikan Susu Tepung Fernleaf Full Cream dalam masakan tidak dapat disangkal lagi. Inilah antara 10 sebab mengapa susu tepung penuh krim dapat menonjolkan rasa hidangan anda sekeluarga.
1. PENGGANTI SANTAN

Rakyat Malaysia memang gemar sajian bersantan seperti kari, Masak Lemak Cili Api, gulai, dalca, Ayam Masak Mentega dan pelbagai lagi. Oleh itu, guna susu tepung penuh krim sebagai salah satu bahan utama dalam masakan harian. Tidak perlu banyak. Hanya beberapa sudu sahaja sudah cukup menjadikan masakan anda jadi lebih sedap dan berkrim. Lagipun, susu tepung penuh krim ini senang dibancuh dengan air suhu bilik sahaja.
2. PELENGKAP KEPADA DIET SEIMBANG
Susu adalah makanan keperluan yang padat dengan nutrien yang bermanfaat. Ia mengandungi pelbagai jenis nutrien yang diperlukan oleh badan. Selain protein berkualiti tinggi, ia juga mengandungi karbohidrat, lemak, mikro-nutrien seperti kalsium, magnesium serta pelbagai vitamin yang penting dalam diet seimbang.
3. PILIHAN BIJAK PENGGANTI GULA

Bagi anda yang gemarkan manisan pula, cubalah guna susu tepung penuh krim bagi menggantikan pemanis dan gula. Tambahkan susu tepung dalam bancuhan lempeng, kek, kuih-muih dan puding. Selain membekalkan kebaikan susu, rasanya juga dijamin lebih enak.
4. BAHAN RAHSIA UNTUK KEK, BISKUT & BROWNIES YANG LEBIH ENAK

Susu tepung penuh krim meningkatkan rasa dalam kek, biskut dan brownies dengan memberikan rasa lebih sensasi dan tekstur yang lebih berkrim. Apabila dipanaskan, gula semula jadi daripada susu tepung berubah menjadi karamel, yang menambah rasa dan memberikan tona kek yang lebih coklat. Bukan itu sahaja, semasa dibakar, lemak susu bertindak balas dengan protein gluten menghasilkan kek, brownies atau biskut yang lebih lembap.
5. KUIH JADI LEBIH GEBU

Susu tepung penuh krim mengandungi laktosa dan juga protein yang tinggi yang mana kedua-duanya dapat memberikan kelebihan jika ditambah ke dalam kuih muih yang dohnya mengembang seperti donat. Selain memberikan rasa yang enak, susu tepung juga menjadikan warna kuih yang lebih cantik, tekstur permukaan yang garing serta lembut bila dimakan.
6. HASILKAN ROTI HOMEMADE YANG LEBIH SEDAP & LEMBUT

Jangan tak tahu, susu tepung penuh krim juga merupakan ramuan yang sangat berguna dalam penghasilan roti. Ia membantu doh roti naik lebih tinggi malah penambahan dalam adunan ‘flat bread’ seperti roti paratha, memberikan tekstur yang lebih lembut.
Susu cecair membolehkan doh beragi menahan lebih banyak gas yang menjadikannya doh lebih ringan. Tetapi ia juga menambahkan air ke dalam adunan yang mana jika terlalu banyak boleh merosakkan tekstur. Penggunaan susu tepung memberi kelebihan susu tanpa perlu menambahkan cecair yang terlalu banyak sekaligus membantu menghasilkan roti yang sempurna.
7. MUDAH DISIMPAN
Susu tepung tidak perlu disimpan di dalam peti sejuk serta tidak menggunakan ruang penyimpanan yang besar. Cukup sekadar disimpan di dalam bekas kedap udara dan diletakkan di sudut kecil di bahagian dapur. Berbanding jika anda menggunakan santan atau susu pekat manis, kedua-duanya bila sudah dibuka, lebihannya harus disimpan di ruangan dingin dan kering bagi mengekalkan keenakan rasa.
8. JANGKA HAYAT LEBIH TAHAN LAMA

Susu segar dan santan segar tidak boleh disimpan dalam jangka masa yang panjang sementara susu tepung mempunyai kelebihan ini dan boleh disimpan lebih lama kerana cara pemprosesannya yang maju dan tidak ditambah sebarang bahan pengawet. Untuk menggunakannya, hanya perlu bancuh menggunakan air suhu bilik sahaja. Malah ada resipi yang anda hanya perlu masukkan susu tepung begitu sahaja tanpa perlu bancuh. Cukup mudah.
9. LEBIH JIMAT & TIDAK MAHAL

Penggunaan susu tepung dalam masakan ternyata lebih ekonomi dan menjimatkan. Sajian barat seperti Pasta Carbonara misalnya, harga sos sedia guna yang dijual agak mahal. Jika perlu beli dalam jumlah yang banyak tentunya agak membebankan. Kini hanya dengan menggunakan susu tepung penuh krim, anda boleh menghasilkan Sos Carbonara homemade enak berkrim yang penuh kebaikan tenusu tanpa berbelanja lebih. Memang berbaloi.
10 . BAHAN RAHSIA UNTUK HASILKAN MILK SHAKE YANG SEDAP

Selain digunakan dalam masakan, pembuatan kek dan penghasilan kuih-muih, susu tepung penuh krim juga boleh digunakan untuk menghasilkan minuman yang enak! Hanya perlu campurkan dengan buah-buahan segar kegemaran anda untuk menghasilkan segelas ‘Milk Shake’ yang penuh dengan kebaikan protein dan berkhasiat!
Pengambilan susu setiap hari membantu tubuh mendapatkan sumber protein berkualiti tinggi dan nutrien penting dalam diet seimbang. Protein tenusu yang terkandung di dalam susu tepung penuh krim merupakan sumber protein yang berkualiti tinggi dan membekalkan asid amino yang penting kepada badan termasuk sistem pertahanan badan. Binalah sistem pertahanan yang kuat terutamanya di musim pandemik ini.
Dengan harga kurang RM1 segelas, anda boleh menikmati pelbagai kebaikan daripada segelas Susu Tepung Fernleaf Full Cream. Jadi, lengkapkan menu harian dengan menambah kebaikan susu tepung dalam juadah harian supaya mendapat manfaat yang optimum.
Tiada ragu lagi Susu Tepung Fernleaf Full Cream memberikan pulangan kebaikan berganda buat anda sekeluarga. Mulakan hidup yang lebih sihat dan ceria dengan menikmati dua sajian enak serta mudah yang boleh dihasilkan secara homemade di rumah menggunakan Susu Tepung Fernleaf Full Cream.
Selamat mencuba!
DAGING STROGANOFF

BAHAN-BAHAN:
500gm daging lembu muda | hiris nipis
8 biji cendawan butang segar | hiris nipis
1 biji bawang besar | cincang dadu
4 sudu makan Susu Tepung Fernleaf Full Cream + 1 cawan air | bancuh
6 sudu makan mentega
1 biji lemon | perah jusnya
1/2 sudu teh tarragon kering
Sedikit serbuk buah pala
Garam dan lada sulah secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Di dalam mangkuk, satukan Susu Tepung Fernleaf Full Cream dan jus lemon. Tutup dengan plastik cling wrap selama 15-20 minit.
2. Cairkan dua sudu makan mentega di dalam kuali. Goreng hirisan daging hingga perang di kedua-dua bahagian. Tabur dengan sedikit garam dan lada sulah. Angkat dari kuali dan ketepikan.
3. Menggunakan kuali yang sama, tambah dua sudu makan lagi mentega. Tumis bawang hingga layu. Angkat bawang dari kuali dan ketepikan.
4. Masih menggunakan kuali yang sama, tambah lebihan mentega dan tumis hirisan cendawan hingga layu. Tabur tarragon kering dan serbuk buah pala. Kacau sebati.
5. Masukkan semula daging dan bawang tadi. Tambah campuran Susu Tepung Fernleaf Full Cream dan jus lemon, garam dan lada sulah secukup rasa.
6. Masak seminit dua lagi hingga semua bahan sebati (jangan sampai kuah mendidih) dan tutup api.
7. Hidangkan Daging Stroganoff bersama Nasi Mentega atau pasta rebus.
FLAT BREAD HERBA KERING

BAHAN-BAHAN:
300gm tepung gandum | ayak
180gm Susu Tepung Fernleaf Full Cream + 1/4 cawan air | bancuh
50gm mentega
1 sudu teh herba Italy kering
1/2 sudu makan minyak
1/2 sudu teh garam halus
CARA MEMASAK:
1. Satukan mentega dan bancuhan Susu Tepung Fernleaf Full Cream di dalam periuk kecil lalu panaskan atas api sederhana hingga mentega cair. Tutup api dan biarkan sejuk sedikit (tapi masih suam).
2. Di dalam mangkuk, satukan tepung gandum, garam, herba Italy kering dan campuran susu + mentega tadi. Gaul hingga semua bahan sebati.
3. Tuang bahan-bahan yang sudah digaul tadi ke atas papan pencanai lalu uli beberapa minit hingga menjadi doh yang lembut. Jika doh terlalu lembik boleh tambah sedikit lagi tepung gandum.
4. Letak doh di dalam mangkuk lalu tutup menggunakan plastik cling wrap selama 30 minit.
5. Setelah direhatkan, bahagikan doh kepada 4 bahagian dan bentukkan bulat seperti bola.
6. Tabur sedikit tepung di atas papan pencanai, ambil sebiji doh yang dah direhatkan tadi lalu canaikan nipis.
7. Panaskan kuali non-stick dengan api yang kecil. Sapu sedikit minyak di dalam kuali. Letakkan sekeping doh lalu masak di kedua-dua bahagian hingga agak garing dan sedikit perang.
8. Flat bread ini sesuai dimakan dengan sebarang sambal atau kuah kari.
Rujukan:
- https://www.womansworld.com/posts/food-recipes/milk-powder-for-baking-172895
- https://www.myrecipes.com/cooking-method/baking-recipes/use-milk-powder-baking
- https://www.epicurious.com/ingredients/milk-powder-baking-cookies-cake-brownie-article

