
Jom buat kerisik homemade! Kerisik ialah sejenis penyedap masakan yang diperbuat daripada kelapa parut yang digoreng. Ia sangat penting dalam penyediaan masakan terutamanya hidangan Melayu. Antara sajian yang menggunakan bahan ini adalah rendang, kerabu, pajeri dan serunding. Malah ada sesetengah daripada kita juga memasukkan bahan ini ke dalam asam pedas, air asam, kari dan sambal. Memang sedap!
Kerisik yang bagus kualitinya adalah yang baru dibuat menggunakan kelapa parut yang baru. Orang dulu-dulu, banyak hasilkan sendiri di rumah untuk kegunaan harian. Namun kini, kerisik boleh didapati dengan mudah di kedai-kedai dan juga pasaraya. Tapi berhati-hati jika membeli kerisik yang sedia siap (ready-made) kerana khuatir ia adalah kerisik yang lama. Penggunaan kerisik yang tengik akan menjadikan masakan berbau pelik serta kurang enak.
Anda nak belajar cara-cara buat kerisik? Mudah sahaja caranya. Saudari Mahziah Ramly ada kongsikan caranya. Jom cuba. Pasti puas hati bila lihat hasilnya.
CARA-CARA HASILKAN KERISIK HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
7 biji kelapa – diparut
Kuali
Food processor / pengisar – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Letak kuali di atas dapur dan panaskan.
2. Masukkan kelapa parut. Goreng tanpa minyak hingga kelapa garing dan bertukar warna.
3. Angkat kelapa goreng dan masukkan ke dalam food processor / pengisar. Tutup penutupnya dan kisar hingga berminyak.
4. Setelah siap, simpan di dalam bekas bertutup.
5. Kerisik homemade sedia untuk digunakan dalam masakan anda!
Kredit resipi & foto: Mahziah Ramly
Anda ada banyak tip memasak yang menarik? Jom kongsi dengan kami! Mana tahu wang tunai RM500 bakal menjadi milik anda.
Nak Kongsi Tip Memasak anda? Klik DISINI untuk penyertaan
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Kerang Goreng Kunyit Berkentang Sedap. Begini Cara Masaknya
Lemak Manis, Sangat Sedap. Begini Cara Masak Ketupat Sotong Kelantan
Cheesy Wedges Homemade Paling Jimat. Sekali Buat Dapat Banyak
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
8 Resipi Spaghetti Yang Mudah, Sedap & Cepat Siap

Adakalanya jemu juga bila asyik makan nasi kan. Buat anda yang mahukan menu lain selain daripada nasi, boleh cuba koleksi resipi spaghetti ini.
Sama ada dimasak secara kering ataupun berkuah, hidangan spaghetti boleh juga mengenyangkan isi perut sekeluarga. Jom kita masak!
SPAGHETTI SEAFOOD AGLIO OLIO
BAHAN-BAHAN:
1 peket spaghetti (500 gram)
400gm udang sederhana anggaran
400gm sotong
10 biji cendawan butang (optional – boleh letak jika suka)
5 batang cili padi hijau | dihiris
5 batang cili padi merah | dihiris
1 biji bawang holland @ bawang besar | dipotong dadu
7 ulas bawang putih | dicincang
5cm mentega
5 sudu besar minyak zaitun (kalau nak letak minyak masak pun boleh)
1 sudu kecil parsley
1 sudu kecil oregano
1 sudu kecil basil
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil serbuk cili @ chili flakes
Garam & serbuk perasa
2 senduk air rebusan spaghetti
CARA REBUS SPAGHETTI:
1. Masak air sehingga mendidih, gunakan periuk yang lebih besar supaya mudah untuk spaghetti kembang dan masak dengan sempurna.
2. Apabila sudah mendidih, masukkan 2 cubit garam dan 2 sudu besar minyak masak. Kemudian, masukkan spaghetti.
3. Anggaran masak spaghetti selama 12-15 minit. Angkat dan toskan.
CARA MEMASAK:
1. Dengan menggunakan api sederhana, panaskan mentega dan minyak zaitun.
2. Masukkan bawang putih, masak sehingga sedikit kekuningan.
3. Masukkan bawang Holland atau bawang besar. Masak sehingga sedikit kekuningan.
4. Masukkan udang dan sotong. Gaul sehingga masak. Masukkan cili padi, lada hitam, parsley, basil, oregano, serbuk cilia atau chili flakes, garam dan serbuk perasa. Kacau rata.
5. masukkan spaghetti yang telah direbus dan gaul sebati. Masukkan air rebusan spaghetti serta rasakan dengan secukup rasa yang diinginkan.
Kredit: Nurul Ateekah
CREAMY SALSA SPAGHETTI PEPPERONI WITH SALMON GRILL
(untuk hidangan 4 orang)
BAHAN A:
1 bungkus spaghetti atau apa-apa jenis pasta yang disukai
2 sudu besar mentega
Minyak zaitun
Bawang putih | dipotong dadu (nak guna banyak mana, agak-agak saja)
Bawang merah | dipotong dadu (nak guna banyak mana, agak-agak saja)
½ cawan hirisan mushroom shitake (boleh letak lebih ikut citarasa)
1-2 sudu besar tepung gandum
1 cawan susu full cream
½ cawan cream cheese (saya guna jenama Tatura – kalau tak ada cream cheese, boleh guna cheese keping dalam 5-6 keping atau cooking cream)
BAHAN B:
3 sudu besar tomato puri
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar chili flakes
1 sudub besar serbuk lada hitam
1 sudu besar herba campuran (mix herbs)
Daun parsley kering (agak-agak)
1-2 sudu besar air perahan lemon
Garam & gula secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Rebus spaghetti, kemudian toskan. Gaulkan bersama olive oil. Ketepikan.
2. Panaskan kuali. Masukkan mentega dan sedikit olive oil ke dalam kuali. Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau.
3. Masukkan hirisan mushroom shitake (boleh letak lebih ikut citarasa). Masukkan tepung gandum. Kacau sebati bersama tumisan.
4. Masukkan susu full cream. Kacau sampai likat. Masukkan cream cheese.
5. Kacau sehingga sebati dan masukkan air sedikit demi sedikit untuk kawal kelikatan yang anda suka.
6. Tutup api dan kisar halus. Jadikan dia creamy sos yang sangat flavourful, licin dan cantik.
7. Kemudian dah kisar, tuang kembali ke kuali asal. Pasang api sederhana. Masukkan semua bahan B ke dalam kuali bersama creamy sauce kisar tadi.
8. Jika nak lagi sedap, boleh tambah kiub ayam atau serbuk perisa. Saya tak letak sebab jarang masak guna bahan bersumberkan msg.
9. Kacau-kacau rata. Kalau terlalu likat, masukkan air. Kawal kelikatan mengikut selera anda.
10. Panaskan pan lain. Tumiskan bawang putih cincang hingga naik bau. Masukkan cendawan shitake/ cendawan butang yang anda suka (potong slice).
11. Masukkan pepperoni, sedikit lada hitam dan sos tiram. Kacau-kacau sampai agak garing.
12. Masukkan dalam kuah kita dalam kuali, gaul-gaul dan masukkan sekali spaghetti. Kacau-kacau, tambah air jika terlalu likat, ikut citarasa anda. Hidangkan. Tabur pasley+cheese powder. Siap.
Kredit resipi: Shida Razak KC
SPAGHETTI GORENG
BAHAN-BAHAN:
1 ulas bawang holland | potong dadu
2 ulas bawang putih | potong dadu
500gm daging cincang
2 sudu cili kisar
1½ sos tiram
1 sudu sos cili
1 sudu kecil garam
1 sudu gula
1 cili merah
1 capsicum kuning
1 capsicum hijau
CARA MEMASAK:
1. Tumis bawang, kemudian masukkan daging dan masak seketika.
2. Masukkan cili boh, tumis-tumis. Masukkan sos tiram, cili. Kemudian masukkan garam dan gula.
3. Akhir sekali masukkan sayur. Gaul gaul. Dan masukkan spaghetti.
Kredit resipi: Aisyah Rahman
SPAGHETTI GORENG TELUR MASIN
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus spaghetti
Udang/ayam/sotong (kupas/potong & bersihkan)
4-5 biji telur masin (rebus, ambil kuning sahaja & lenyek hancurkan dengan garfu)
3-4 ulas bawang putih | ketuk
2-3 sudu besar mentega (salted)
Daun kari
2-3 biji cili padi | potong (ikut kepedasan masing-masing)
Garam & gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Panaskan kuali, tumiskan mentega dan bawang putih. Masukkan cili padi, daun kari, kuning telur. Goreng sehingga berbuih.
2. Masukkan udang/ayam/sotong. Masukkan garam dan gula. Gaul rata.
3. Masukkan spaghetti dan 5 sudu besar air rebusan spaghetti. Gaul hingga sebati. Tutup api setelah sedikit kering. Sedia dihidang.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
VARIASI:
1. Boleh tambah sedikit susu segar (1/2 hingga 1 cawan) jika mahu versi basah
2. Boleh tambah sedikit susu sejat jika mahu lebih lemak. Tak boleh banyak nanti muak.
3. Boleh guna resipi sama untuk udang/ketam/sotong/ayam goreng telur masin. Udang/ketam/sotong/ayam diperap dengan sedikit garam, serbuk lada hitam dan tepung jagung (jangan tambah air, nanti keras) dan digoreng terlebih dahulu. Selebihnya ikut resipi di atas.
Kredit resipi: Hani Mohamed
SPAGHETTI BUTTERMILK TOMYAM
BAHAN-BAHAN:
Mentega
1 labu bawang putih
1 sudu besar perencah tomyam
Daun Kari
Daun limau purut
Susu sejat
1 kiub pati ayam knorr
½ bungkus spaghetti
Chili flakes
1 sudu besar tepung jagung
CARA MEMBUAT:
1. Rebus spaghetti. Sementara tunggu spaghetti masak, panaskan kuali/pan. Masukkan mentega (ikut suka nak banyak mana).
2. Goreng bawang putih sampai naik bau (bawang putih tu dihiris dulu). Masukkan daun kari, daun limau purut, kiub pati ayam dan susu sejat. Kacau rata.
3. Masuk perencah tomyam. Kacau. Masukkan chili flakes. Kacau sehingga mendidih.
4. Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air. Masukkan spaghetti yang telah ditoskan. Gaulkan dan matikan api Sedia untuk dimakan.
5. Tak perlu letak garam sebab kiub ayam dan perencah tomyam dah masin. Kalau nak letak udang atau sotong, boleh je.
Kredit resipi: Jauhari zazul
SPAGHETTI CARBONARA
BAHAN-BAHAN:
1 peket spageti (boleh belaka jenama apa dan jenis pasta pun boleh)
2 ½ tin susu sejat atau susu kotak (kalau nak guna 2 tin susu, ½ lagi tu air pun boleh)
Marjerin + minyak (untuk menumis)
Daging cincang
Bawang merah | potong dadu
1 sudu besar tepung gandum
Cendawan & sosej
3 keping cheese slice
Lada hitam | kisar @ tumbuk
Perisa maggi cukup rasa
Garam & gula
Parsley & oregano (kalau tak ada tak apa)
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
CARA MEMASAK:
1. Rebus spaghetti terlebih dahulu, sampai lembut dan letak 2 sudu besar minyak masak, untuk elakkan dari melekat masa sejuk.
2. Panaskan majerin + minyak. Tumis bawang hingga masak dan naik bau. Biarkan sedikit garing.
3. Masukkan tepung gandum, kacau lagi sekejap dan masukkan lada hitam serta daging. Kacau lagi sampai naik minyak.
4. Masukkan cendawan dan sosej, kalau tak nak letak pun tak apa. Masukkan susu.
5. Bila nampak susu dah naik wap menggelegak, masukkan cheese dan perasakan dengan gula, garam serta perisa. Kacau rata.
6. Akhir sekali, kalau ada herba kering, boleh masukkan. Lagi umpph rasa dia. Parsley atau oregano, boleh belaka, nak letak dua-dua pun beres.
7. Bila sejuk, kuah tu akan jadi lebih pekat ya, sebab ada gandum dan cheese. Jangan bimbang kalau dah masak nampak cair je, tunggu sejuk sikit, boleh makan.
Kredit resipi: Nurul Husna Mohamed Daud
SPAGHETTI AGLIO OLIO
BAHAN-BAHAN:
1 biji bawang holland | potong dadu
6 ulas bawang putih | potong dadu
1 tin cendawan butang | hiris nipis
Capsicum hijau & merah | potong dadu
Udang | dibuang kulit
2 sudu besar mix herbs
3 sudu besar chili flakes
1 kiub pati ayam (optional)
2 sudu besar serbuk lada hitam
500gm @ 1 peket spaghetti
Garam & olive oil
Parmesan Cheese
CARA MEMASAK:
1. Rebus spaghetti dahulu. Apabila dah masak, toskan.
2. Panaskan olive oil. Tumis bawang holland dan bawang putih sampai layu. Masukkan udang, goreng sekejap.
3. Masukkan mix herbs, chili flakes, serbuk black pepper dan kiub ayam. Goreng sekejap. Masukkan cendawan dan capsicum. Kacau.
4. Masukkan garam secukup rasa. Kacau lagi. Masukkan spaghetti yang telah direbus, kacau sebati.
5. Taburkan sedikit chili flakes dan parmesan cheese. Sedia untuk dihidang.
Kredit resipi: Adilah Jaafar
SPAGHETTI BOLOGNESE MEATBALL
BAHAN-BAHAN:
1 paket spaghetti | direbus
1 biji bawang holland | potong dadu
½ peket isi daging cincang
1 botol sos pasta mushroom (adabi)
1 botol sos pasta asli (adabi)
3 sudu sos cili
2 sudu cili kisar
2 ulas bawang putih | potong dadu
1 biji tomato | potong dadu
Bebola daging atau bebola ayam (pilihan)
Sedikit cili padi dihiris (ikut nak pedas mana)
Sedikit blackpapper ajishio
Garam jika perlu & perasa tambahan (ajinomoto)
CARA MEMASAK:
1. Tumiskan bawang putih, cili kisar, bawang holland dan cili padi. Masuk daging cincang, sosej dan bebola daging atau ayam. Masukkan sedikit air, tunggu hingga masak.
2. Kemudian masukkan sos pasta, sos cili dan sedikit air, masukkan tomato yang dipotong dadu tadi.
3. Tunggu sehingga sos menggelegak. Letak sedikit blackpapper ajishio. Boleh tambah air jika nak kuah lebih dan boleh tambah garam jika perlu.
4. Tutup api dan hidangkan bersama mee spaghetti. Taburkan oregano ke dalam kuah bolognese sebelum dihidang.
*Spaghetti direbus hingga lembut, toskan airnya. Letak sedikit minyak.
Kredit resipi: Eniza M. Salim
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
10 Resipi Mudah Ikan Masin & Bilis, Sedap Buat Lauk Tengahari
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official:
Cara Masak Pasta Udang Berkrim Paling Sedap & Ringkas.

Anda dan keluarga suka makan pasta? Ini ada resipi Pasta Udang Berkrim yang sangat mudah, sedap dan sesuai cuba masak di rumah. Malah penggunaan bahan-bahannya juga tidak banyak dan mudah diperolehi. Jom cuba. Tentu kena dengan selera anda sekeluarga.
RESIPI PASTA UDANG BERKRIM
BAHAN-BAHAN:
- 100gm udang | buang kulit
- 200gm pasta rebus
- 250gm susu cair | 1 kotak kecil susu rendah lemak
- ½ biji bawang Holland | dadu kecil
- 2 ulas bawang putih | cincang halus
- 150gm mentega
- Garam, paprika, lada sulah dan lada hitam secukupnya
- Sedikit daun parsli | cincang halus
CARA MEMASAK:
1. Masukkan isi udang bersama serbuk lada hitam, lada sulah, serbuk cili dan garam secukupnya, Gaul rata dan ketepikan.
2. Panaskan sedikit mentega dalam kuali, tumiskan udang hingga kemerahan. Angkat dan ketepikan.
3. Dalam kuali lain, panaskan mentega, tumis bawang Holland diikuti bawang putih, kacau rata hingga wangi. Kemudian masukkan susu cair dan kacau lagi.
4. Perasakan dengan garam, lada sulah dan lada hitam, kacau rata.
5. Masukkan pasta dan udang yang telah digoreng tadi, kacau rata.
6. Setelah digaul rata, taburkan daun parsli dan sedia dihidangkan.
INFO CHEF: Jika mahu lebih berkrim dan pedas, boleh tambah parutan keju dan sebelum dihidangkan.
Tujuh Sajian Kampung 20 Laman Café, Ubat Kerinduan Desa Tercinta

Peluang menikmati keenakan sajian kampung yang asli, pastinya meggamit kenangan di desa tercinta. Bahan ramuan yang ringkas, jika cukup asam garam dan kena gaya masaknya pasti mengubat rindu sajian ibunda.
Pemilik 20 laman cafe, Bariyah Abd Aziz berkongsi resepi yang mempunyai pengaruh kuat sajian dari kampung halamannya Rembau. Negeri Sembilan.
- MASAK LEMAK CILI API ITIK SALAI
BAHAN-BAHAN :
- 1 ekor itik salai
- 4 sudu makan cili api/ yang telah ditumbuk lumat
- 2 sudu makan kunyit hidup/yang telah ditumbuk lumat
- 2 biji kelapa /ambil santan pekat sahaja
- 4 keping asam keping
- 4 batang serai /diketuk
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
- Masukkan daging salai, cili api dan kunyit ke dalam periuk dan masak atas api sederhana.
- Biarkan seketika sehingga air dari itik dan cili telah sejat dan agak kering.
- Apabila airnya telah sejat, masukkan santan pekat dan biarkan mendidih hingga itik empuk sambil dikacau agar tidak pecah minyak.
- Masukkan asam keping, serai dan garam secukup rasa.
- Kecilkan api dan biarkan ia merenih hingga naik minyak.Kacau sekali sekala.
- Masakan sudah sedia untuk dihidangkan
Saiz hidangan : 8 orang
Masa memasak : 40 minit
Cara memasak : Reneh
Jenis masakan : Lauk pauk
Keistimewaan : Rasa itik salai memberikan aroma dan kesedapan yang memikat selera
INFO CHEF : Inilah kelainan masak lemak cili api asli Negeri Sembilan, ramuannya tidak menggunakan bawang. Daging atau itik adalah yang telah siap disalai.
- SAMBAL UDANG BERSAMA TERUNG PIPIT
BAHAN-BAHAN :
- 250gm udang saiz sederhana
- 1 mangkuk kecil terung pipit
- 5 sudu makan cili kering/yang telah dikisar
- 5 biji bawang kecil/ ditumbuk lumat
- 3 ulas bawang putih/ditumbuk lumat
- 2 sudu makan asam jawa /diperah bersama setengah cawan air
- 1 biji bawang besar/dihiris nipis
- Garam dan gula secukupnya
CARA MEMASAK :
- Panaskan minyak dan udang digoreng seketika. Angkat cepat bila udang berubah warna. Boleh gunakan minyak goreng udang tadi untuk menumis bahan tetapi pastikan panas semula minyak itu hingga hilang air udang.
- Goreng terung pipit sebentar.
- Tumiskan cili kisar sehingga garing dan kemudian masukkan bawang kecil dan bawang putih hingga garing .Biarkan sampai terbit minyak.
- Masukkan air asam garam, jawa, garam dan gula secukup rasa. Biarkan ia mereneh sekejap
- Masukkan bawang besar yang dihiris nipis dan biarkan sehingga bawang besar layu.
- Masukkan udang dan dibalik-balikan sebentar.
- Angkat dan sedia untuk dimakan.
Saiz hidangan : 4 orang
Masa memasak : 20 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan : Lauk pauk
Keistimewaan : Terung pipit menambah keenakan sambal udang.
INFO CHEF : Biarkan udang meresap dalam sambal dan keluar air manisnya, baru ditutupkan api.
- AYAM MASAK KICAP
BAHAN-BAHAN :
- 1 ekor ayam
- 2 biji kentang /dipotong nipis memanjang
- 2 biji cili hijau/dihiris nipis
- 1 biji bawang besar/dihiris nipis
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 sudu makan pes cili kering
- 5 sudu makan kicap lemak manis
- 2 sudu makan sos tiram
- 2 sudu makan tepung jagung/dibancuhkan sedikit air
- 4 ulas bawang putih/dikisar atau ditumbuk
- 2 ulas bawang putih/dikisar atau ditumbuk
- 2.5 sm halia/ditumbuk
- Gula dan garam secukup rasa
- Kunyit serbuk secukupnya
CARA MEMASAK :
- Gaul ayam bersama garam dan kunyit serbuk , goreng hingga masak dan ketepikan.
- Gaulkan kentang bersama garam dan digoreng hingga masak.
- Tumiskan kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
- Masukkan pes cili kering dan digoreng hingga garing.
- Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk dan biarkan hingga naik baunya.
- Masukkan sos tiram dan kicap, masukkan air secukupnya.
- Biarkan hingga mendidih dan masukkan garam dan gula secukupnya.
- Masukkan ayam dan kentang, biarkan mereneh seketika
- Masukkan bawang besar dan cili hijau yang telah dihiris.
- Masukkan tepung jagung yang dibancuh sedikit air untuk memekatkannya.
- Masukkan asam jawa, garam, gula secukupnya dan biarkan ia mereneh seketika sebelum diangkat dan dihidangkan.
Saiz hidangan : 8 orang
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Goreng dan reneh
Jenis masakan : Lauk pauk
Keistimewaan : Ayam masak kicap tidak mudah basi dan tahan lama
INFO CHEF : Boleh juga gantikan cili kisar dengan lada hitam yang ditumbuk
- IKAN CENCARU SUMBAT
BAHAN-BAHAN:
- 2 ekor ikan cencaru
- 2 biji cili merah/ditumbuk
- 8 biji cili api/ditumbuk
- 1/2 biji bawang besar/dihiris
- Sedikit belacan/ 2 sm
- 1 biji limau kasturi
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
- Cuci ikan, belahkan belakangnya dan lumurkan sedikit garam.
- Tumbukkan cili merah, cili api dan belacan dan sedikit garam (jika suka)
- Setelah lumat masukkan bawang besar yang telah dihiris dan ditumbuk sedikit.
- Perahkan limau kasturi dan digaul rata. Kemudian sumbatkan ke dalam ikan.
- Goreng sehingga masak
Saiz hidangan : 4 orang
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan :Lauk pauk
Keistimewaan : Sedap dan cepat disediakan
- IKAN KELI GORENG BERLADA
BAHAN-BAHAN :
- 2 ekor ikan keli
- 2 biji cili merah/ditumbuk halus
- 10 biji cili api/ditumbuk halus
- 1/2 biji bawang besar/dipotong memanjang
- Garam secukup rasa
- Serbuk kunyit secukupnya
CARA MEMASAK :
- Gaulkan ikan keli bersama kunyit serbuk dan garam.
- Goreng ikan keli hingga garing, angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan cili merah dan cili api yang telah ditumbuk sehingga garing.
- Setelah cili telah garing masukkan pula bawang besar yang dihiris memanjang dan biarkan sehingga bawang agak layu.
- Masukkan garam secukup rasa.
- Akhir sekali masukkan ikan keli yang telah digoreng tadi.
- Gaul rata dan sedia untuk dimakan.
Saiz hidangan : 4 orang
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan :Lauk pauk
Keistimewaan : Masa memasak yang singkat dan kos yang murah.
INFO CHEF : Untuk menghilangkan lendir ikan keli, basuh dengan sedikit air limau nipis dan sedikit garam. Boleh juga digunakan tepung gandum untuk cuci ikan, disarankan juga untuk perap dengan tepung selama 15 minit. Ini juga mengelakkan ikan daripada meletup-letup atau melekat di kuali masa menggoreng.
- KERABU DAGING SALAI
BAHAN-BAHAN :
- 500 gm daging /yang telah dihiris nipis
- 1 biji bawang besar/dihiris membulat
- 5 biji cili api/dihiris
- 1 batang serai/dihiris nipis
- 2 biji limau kasturi
- Kicap lemak manis secukup rasa
CARA MEMASAK :
- Campurkan daging salai dan bahan-bahan yang telah dihiris tadi.
- Masukkan kicap dan perahkan limau kasturi.
- Gaul rata dan ia sedia untuk dimakan
Saiz hidangan : 5 orang
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Campur dan gaul, tanpa memasak
Jenis masakan : Sajian pembuka selera dan juga lauk
Keistimewaan : Rasa masam manis dan aroma serai menjadi pembuka selera
INFO CHEF : Sekiranya daging salai yang dibeli tidak terlalu masak, masukkan daging salai dalam kuali tanpa minyak atas api kecil ,dan biarkan seketika sehingga ia lembut.
- SAMBAL TEMPE GORENG DENGAN IKAN BILIS
BAHAN-BAHAN :
- 2 keping tempe /dipotong sederhana nipis
- 250 gm ikan bilis/ secukupnya
- 3 sudu makan pes cili kering
- 5 biji bawang kecil/ ditumbuk atau dikisar
- 1 asam keping
- Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK :
- Panaskan minyak dalam kuali, dan goreng tempe dan ikan bilis sehingga garing. Biarkan ia sejuk.
- Tumis pes cili kering hingga garing, dan masukkan bawang kecil dan biarkan seketika.
- Masukkan asam keping, garam dan gula secukupnya.
- Akhir sekali masukkan tempe dan ikan bilis dan digaul rata.
Saiz hidangan : 3 orang
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan : Sambal
Keistimewaan : Simpan dalam bekas kedap udara untuk tahan lama
INFO CHEF : Sambal ini juga boleh dijadikan sarapan ,dimakan bersama roti.
Resipi : Bariyah Abd Aziz
Terima kasih : 20 lamancafe, No 20, Jalan Damai 8, Taman Desa Damai, Bangi, Selangor