Kalau makan di restoren mamak atau nasi kandar, kobis goreng ini mesti ada. Warnanya agak kekuningan, berbeza daripada kobis goreng yang biasa kita masak di rumah.

Kubis goreng mamak ini memang ngam sangat makan dengan kari, jadi jika hidangan menu kari elok jika masak sekali sayur ini.

Cara buat kobis goreng mamak

Bahan-bahan

1 sdt biji sawi
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
5 tangkai cili kering
1 tangkai daun kari
1 biji (500 g) kubis
1 batang lobak merah
1 sdt serbuk kunyit
Sedikit air

Ads

Cara Buat Kobis Goreng Mamak, Wajib Ada Kalau Buat Kari

Cara memasak

1. Hiris bahan-bahan yang bertanda.

2. Panaskan sedikit minyak masak. Masukkan biji sawi, bawang yang telah dihiris, cili kering dan daun kari. Tumis sehingga layu & keperangan.

Ads

3. Masukkan pula kubis, lobak merah & serbuk kunyit. Gaul rata.

4. Tambah sedikit air jika sayur terlalu kering. Perasakan dengan garam. Gaul rata. Sedia untuk dihidangkan.

Ads

Kredit resipi & foto: Noor Ashikin Saerah

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI