Kesedapan bakso terletak pada kuah. Bagi menghasilkan kuah yang sedap, bahan-bahannya perlu ditumis. Boleh belajar buat kuah bakso dari perkongsian Awwabin. Menurutnya Awwabin, dia belajar buat bakso dari tukang masak (orang Indonesia) dan telah beberapa kali membuatnya. Hidangan ini cukup untuk satu plastik bihun, atau sekilo mi. Makan panas-panas untuk hidangan makan malam, memang padu.

Kuah Bakso

Bahan A

3 labu bawang putih(kisar)-BELI ONLINE DI SINI
Halia(kisar)-BELI ONLINE DI SINI
3 bungkus sup bunjut
(Tumis semua bahan A)

Bahan B

Lada hitam
(Tumbuk,masukkan dalam kuah)

Ads

Bahan C

Bebola daging Ramly.(saya potong dua,sebab nak bagi nampak banyak)
Daging(tak nak letak pun tak apa)
Kaki, leher,kepak ayam
(Rebus semua bahan c)

Sambal Kicap

Cili merah
2 ulas bawang putih
Bawang goreng
Kicap
2 sudu teh cuka
Gula dan garam secukup rasa
Tambah air sikit
(Semua kisar)

Cara memasak:

1.Rebus semua bahan C sehingga empuk.

2.Sementara menunggu rebusan empuk, tumis semua bahan A sehingga kekuningan.

3.Kemudian masukkan bahan A yang ditumis ke dalam air rebusan.

4.Akhir sekali masukkan bahan B.

Ads

5.Masukkan garam dan gula secukup rasa.

Kredit : Awwabin Ismi

Jika anda mencari BARANGAN SEGAR, boleh klik DI SINI.

Sambal Tumis Udang Petai Dan Kuih Keria ,Menu Kombo Untuk Berbuka

Ads

Cara Buat Mi Telur Secara Homemade Guna 3 Bahan Je.

Laksa Cina Dengan Kelainan Rasa Pada Kuahnya

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI