Kesedapan bakso terletak pada kuah. Bagi menghasilkan kuah yang sedap, bahan-bahannya perlu ditumis. Boleh belajar buat kuah bakso dari perkongsian Awwabin. Menurutnya Awwabin, dia belajar buat bakso dari tukang masak (orang Indonesia) dan telah beberapa kali membuatnya. Hidangan ini cukup untuk satu plastik bihun, atau sekilo mi. Makan panas-panas untuk hidangan makan malam, memang padu.
Kuah Bakso
Bahan A
3 labu bawang putih(kisar)-BELI ONLINE DI SINI
Halia(kisar)-BELI ONLINE DI SINI
3 bungkus sup bunjut
(Tumis semua bahan A)
Bahan B
Lada hitam
(Tumbuk,masukkan dalam kuah)
Bahan C
Bebola daging Ramly.(saya potong dua,sebab nak bagi nampak banyak)
Daging(tak nak letak pun tak apa)
Kaki, leher,kepak ayam
(Rebus semua bahan c)
Ads
Sambal Kicap
Cili merah
2 ulas bawang putih
Bawang goreng
Kicap
2 sudu teh cuka
Gula dan garam secukup rasa
Tambah air sikit
(Semua kisar)
Cara memasak:
1.Rebus semua bahan C sehingga empuk.
2.Sementara menunggu rebusan empuk, tumis semua bahan A sehingga kekuningan.
Ads
3.Kemudian masukkan bahan A yang ditumis ke dalam air rebusan.
4.Akhir sekali masukkan bahan B.
5.Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Kredit : Awwabin Ismi
Ads
Jika anda mencari BARANGAN SEGAR, boleh klik DI SINI.
Sedapnya Soto. Makan pula dengan Sambal Kicap, fuh…Memang terangkat! Resipi yang dikongsi Afy AL Habibi ini, antara yang mudah dan sedap. Memang rugilah kalau tak cuba. Resipi soto ini memang boleh makan berulang kali tau kalau dah siap di dapur tu.
SOTO & SAMBAL KICAP LETOPS
BAHAN-BAHAN:
Minyak untuk menumis 3 sekawan 1 batang serai | diketuk – beli online di sini ½ biji bawang besar holland – beli online di sini 3 sudu rempah sup Baba’s Air secukupnya Beberapa ketul ayam (seeloknya campurkan bahagian ayam yang bertulang & isi dada) 1 kiub ayam Knorr Garam secukup rasa Bebola daging (optional)
1. Panaskan sedikit minyak. Masukkan 3 sekawan, serai yang diketuk dan bawang besar kuning. Kacau rata. 2. Diikuti bahan kisar. Kacau lagi. 3. Kemudian, masukkan 3 sudu rempah sup Baba’s. Tumis sehingga garing.
4. Masukkan secawan air terlebih dahulu. Kacau bahan tumis dan air menjadi sebati. 5. Kemudian, masukkan beberapa ketul ayam. Seeloknya campurkan bahagian ayam yang bertulang dan isi dada. Biarkan seketika.
6. Barulah masukkan air sebanyak 1 jag besar. Selepas kuah sup mula mendidih, masukkan 1 kiub ayam Knorr dan garam secukup rasa. Guna api perlahan sahaja.
7. Nak masukkan bebola daging pun boleh. Tutup api selepas kuah mendidih beberapa kali. Siap untuk kuah soto yang super sedap!
8. Keluarkan ayam. Tinggalkan bahagian ayam yang bertulang sahaja. (saya suka tapis kuah suah sup. Tak suka ada hirisan bawang semua).
9. Ayam yang dikeluarkan tadi, bolehlah digoreng seketika. Carikkan.
BAHAN SAMBAL KICAP LETOPS
2 genggam cili padi hijau dan merah 3 ulas bawang putih ½ genggam cili padi Kicap lemak (saya guna jenama Jalen) 1 biji limau kasturi
CARA MENYEDIAKAN:
1. Rahsia nak sambal sedap, goreng seketika bahan di atas. Tapi kena hati-hati. Meletup-letup cilinya. Jadi, masa goreng tu kena tutup kualinya. 2. Lepas goreng, cikgu tambah lagi 1/2 genggam cili padi. Masukkan kicap lemak Jalen + sedikit lemak Jalen pekat takat paras cili. Perahkan sebiji asam limau kasturi tanpa biji.
3. Kemudian cikgu tambah secubit gula dan sedikit perasa. Kisar hingga lumat.
4. Dah siap. Masa lepas kisar, memang sambal ni berbuih ye. Dah biar lama sikit, hilanglah buih kat sambal tu.
5. Biasa soto memang sinonim makan dengan nasi impit kan? Sesiapa yang suka, rebuslah paket nasi impit seperti biasa. Lepas nasi impit masak, sejukkan. Baru potong 4.
6. Saya suka sangat makan dengan bihun. Sedap sangat!
7. Kemudian, taburkan dengan bahan hiasan lain; isi ayam yang sudah dicarik, daun sup, tauge, kacang tanah goreng, bawang goreng, bebola daging dan asam limau kasturi.
8. Haa jangan lupa begedil sekali. Suhun goreng pun jangan lupa tau. Yang paling penting, lengkapkan dengan sambal kicap letopsss!
Nikmatnya jika dapat makan makanan bersup yang panas-panas, lebih-lebih lagi ketika hujan. Mi Champa merupakan antara resipi mi berkuah yang wajib anda cuba masak sendiri di rumah. Rasa sendiri, anda pasti akan jatuh cinta. Jom kami kongsikan resipi Mi Champa oleh Puan Tahrunnisah Jali.
RESIPI MI CHAMPA
BAHAN KUAH:
1 1/2 – 2 kg daging lembu serta tulang untuk dibuat bone broth
3 liter air
4 biji bawang holand* – dipotong 4
3 biji bawang besar* – dipotong 4
2 inci lengkuas dipotong nipis* – dihiris nipis
Seekor sotong kering sebesar tapak tangan
Daun ketumbar seikat
Daun bawang
2 batang kulit kayu manis*
4 biji bunga lawang*
1/2 cawan sos ikan
Gula
Garam
Perasa jika suka
Serbuk lada sulah atau serbuk lada hitam
3 kiub stok perisa daging
CARA PENYEDIAAN:
1. Rebus daging dan tulang dalam 30 minit hingga 1 jam. Kemudian, buang air rebusan daging serta kotoran. Kemudian, masukkan air, tulang, daging dan rebus kembali dalam 30 minit. Jika air rebusan masih berbuih-buih atau keruh, buang lagi airnya. Masukkan lagi air baru dalam 3 liter dan rebus sehingga daging empuk. Bila daging dah empuk, keluarkan daging dan rebus tulang sehingga 5 hingga 6 jam.
2. Sementara tunggu daging empuk, anda boleh bakar dulu bawang holand, bawang merah besar, lengkuas, kayu manis, bunga cengkih dan sotong kering.
3. Kemudian, masukkan rebusan tulang ke dalam bahan-bahan yang sudah dibakar tadi.
4. Masukkan sos ikan, seikat daun ketumbar, serbuk lada hitam/lada sulah, kiub stok perisa daging, garam dan perisa serta daun bawang. Rebus dengan api perlahan.
BAHAN SAMBAL LADA:
4 biji cili besar merah*
20 – 30 biji cili api*
2 sudu besar cuka
Sedikit garam
CARA PENYEDIAAN:
1. Rebus bahan-bahan bertanda * sehingga layu.
2. Kemudian, toskan dan kisar bahan-bahan tadi bersama cuka dan garam sehingga hancur.
3. Siap.
BAHAN MINYAK BAWANG PUTIH:
3 labu bawang putih
1 cawan minyak jagung
CARA PENYEDIAAN:
1. Potong halus bawang putih.
2. Panaskan minyak dan masukkan bawang putih yang telah dipotong halus.
3. Goreng sehingga kekuningan.
4. Siap.
BAHAN TAMBAHAN:
Kuey teow, mihun, mi champa
Daun ketumbar, daun sup, daun bawang
Limau nipis
Hirisan daging
Minyak bawang putih
Lobak asin yang dipotong halus
Sambal lada
Taugeh
Kicap
Serbuk lada sulah atau lada hitam
Gula (tambahan jika anda suka manis)
Sos ikan jika perlu
INFO TAMBAHAN:
Sewaktu nak ambil kuah untuk dituang ke dalam mangkuk mi, pastikan anda tapis menggunakan penapis supaya bawang-bawang dan segala rempah tidak masuk ke dalam mangkuk mi tersebut.
Sebelum makan, anda boleh letak kicap, perah limau, sambal lada, minyak bawang putih, serbuk lada hitam atau lada sulah, sos ikan jika suka dan juga gula kalau anda suka manis. Bahan tambahan adalah penyedap mi sup anda.
Wow..Sedapnya Pasta Goreng mudah ni. Biasanya ramai memilih untuk masak bersama sos citarasa Itali seperti Bolognese, Carbonara dan sebagainya. Bagi anda kurang gemar, boleh je nak guna pasta ni untuk masak hidangan yang kena dengan Melayu seperti goreng dan juga sup. Sedap! Walaupun ringkas, tapi bila dah tambah macam-macam bahan enak seperti sayur, daging, cendawan dan macam-macam lagi, hasilnya pasti anda kagum. Jom cuba resipi saudari Wan EmyRa ni. Pasti puas hati.
PASTA SPIRAL GORENG MUDAH
BAHAN A:
1 paket pasta spiral
Sedikit mentega dan minyak zaitun
Serbuk lada hitam
Serbuk oregano
Sedikit cili kisar atau chili flakes (salah satu)
4 ulas bawang putih
1 ulas bawang besar – dihiris dadu
Sedikit sos tiram
Sos tomato
Sos cili
Nampla
Garam secukup rasa
Sedikit kiub pati ayam (pilihan)
BAHAN B:
Aneka makanan laut ( sotong / udang dll )
3 keping daging burger – dihiris dadu
Bebola ikan
Cendawan shiitake – dipotong kecil
BAHAN C:
Lada benggala
Brokoli
Tomato ceri
Lobak Merah
CARA MEMASAK:
1. Rebus pasta spiral pasta dengan sedikit minyak dan garam. Toskan airnya dan gaul dengan sedikit minyak atau mentega.
2. Panaskan kuali dan masukkan mentega. Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau diikuti cili kisar.
3. Masukkan bahan B dan gaul hingga masak. Tambahkan bahan C kecuali tomato ceri.
4. Seterusnya masukkan pasta spiral, sos cili, sos tomato, sos tiram, sos nampla, serbuk lada hitam dan serbuk oregano. Gaul hingga sebati.
5. Akhir sekali masukkan tomato ceri dan gaul rata.
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!