Cara Buat Kuetiau Homemade. Memang Mudah & Lebih Jimat.

Share

Suka makan kuetiau? Jom belajar buat kuetiau homemade ni. Lepas ni kalau dah pandai buat sendiri, tiba-tiba terasa nak makan kuetiau goreng tapi kurang rajin nak pi beli dekat kedai, bolehlah buat sendiri. Malah bila buat sendiri ni tentunya lebih bersih, lebih jimat dan dijamin halal. Jom lihat resipi perkongsian saudari Kak Yong Ima Shida ni. Memang mudah, lebih bersih serta jimat!

 

CARA BUAT KUETIAU HOMEMADE

BAHAN-BAHAN:

  • 2 3/4 cawan tepung gandum (340gm)
  • 1 cawan tepung pulut (125gm)
  • 1/2 cawan tepung beras (60gm)
  • 1 biji putih telur
  • 1 cawan air (250ml) Tambah 1-2 sudu besar jika perlu
  • 1 sudu teh garam
  • 1/2 cawan tepung ubi – untuk ditabur semasa proses mencanai agar tidak melekat

CARA MEMBUAT:

1. Satukan ketiga-tiga jenis tepung di dalam bekas.

2. Masukkan garam, putih telur dan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Jika doh terlalu keras, tambah 1-2 sudu makan air. Uli sehingga doh tidak melekat di tangan.

3. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian. Canai dan nipiskan doh menggunakan mesin mi atau pasta. Semasa menggelek, pastikan tepung sentiasa ditabur bagi mengelakkan doh melekat antara satu sama lain.

4. Canai doh hingga nipis sebanyak 2 kali. ( empunya resipi canai guna mata no 5 sebanyak 2 kali, mata no 4 sekali.)

5. Setelah doh nipis, potong doh menggunakan pemotong pasta ( fetuccine) atau kueyteow.

6. Didihkan air dan masukkan 1 sudu makan minyak. Kemudian rebus kueyteow seketika. Jangan terlalu lama.

7. Setelah kueyteow timbul, itu menandakan ia telah masak. Segera angkat dan lalukan di bawah air mengalir bagi membuang lebihan kanji.

8. Toskan kueyteow hingga kering dan gaul bersama minyak masak sebelum disimpan atau dimasak.

Selamat mencuba!

 

Kredit resipi & foto: Kak Yong Ima Shida

 

Published by
Nur