Bagi yang menggemari hidangan berasaskan kelapa parut, kuih beko kelapa pandan ini antara yang boleh dicuba. Kuih tradisi dari Kelantan ini bukan saja enak, cara membuatnya juga mudah. Boleh guna acuan kuih cara saja.

Cara buat kuih beko kelapa pandan

Cara Buat Kuih Beko Kelapa Pandan, Guna Acuan Kuih Cara Pun Boleh

Bahan-bahan

4 cawan kelapa pandan parut
1 cawan tepung pulut
1/2 cawan gula
1 sdt garam
2 biji telur
1/4 cawan air
Sedikit pewarna hijau dan kuning
Perisa pandan kelapa

Cara Buat Kuih Beko Kelapa Pandan, Guna Acuan Kuih Cara Pun Boleh

Cara membuat

1. Campurkan semua bahan dalam mangkuk. Gaulkan hingga sebati.

2. Panaskan acuan atas api dapur. Guna api kecil, sapukan minyak pada acuan.

3. Sendukkan adunan dan letak pada acuan.

Cara Buat Kuih Beko Kelapa Pandan, Guna Acuan Kuih Cara Pun Boleh

4. Tutup acuba guna penutup periuk dan biarkan 7-8 minit. Balikkan kuih ke bawah supaya bahagian atas kuih masak rata.

INFO: Adunan ini boleh menghasilkan 36-40 biji kuih beko pandan.

Cara Buat Kuih Beko Kelapa Pandan, Guna Acuan Kuih Cara Pun Boleh

Kredit resipi dan foto: Stcaldina Ismail

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI