Cara Buat Kuih Kasturi Sedap & Tepung Salut Yang Rangup

Share

Sedapnya Kuih Kasturi. Rupanya nak buat kuih ini mudah sahaja. Bahan-bahannya sangat ringkas. Ada yang suka makan? Kalau tepung salut tu garing dan rangup, lagi nikmati. Jom cuba resipi perkongsian saudari Sri Sarimah Helsy ni. Pasti puas hati.

 

RESIPI KUIH KASTURI SEDAP

BAHAN-BAHAN:
1/2kg kacang hijau beli online disini
1-2 helai daun pandan
Gula secukupnya beli online disini
Sedikit garam beli online disini


Kelapa parut secukupnya – jika suka

BAHAN TEPUNG SALUT:
1 sudu makan marjerin beli online disini
110gm tepung gandum beli online disini
50gm tepung beras beli online disini
Sedikit serbuk kunyit beli online disini
Sedikit garam
Air secukupnya

CARA MEMASAK:

1.Rendam kacang hijau selama 3-4 jam. Kemudian rebus hingga empuk.


2. Bila kacang sudah empuk, masukkan daun pandan, gula secukupnya dan juga sedikit garam. Gaul dan kacau hingga kering. Angkat dan sejukkan.


3. Jika suka, boleh juga tambahkan kelapa parut. Ada juga yang menambah tepung gandum (empunya resipi guna gula sahaja).
4. Bila adunan kacang telah sejuk, bentukkan menjadi kepingan. Boleh bentuk guna tangan atau cetak guna acuan.


5. Untuk membuat bancuhan tepung, cairkan marjerin dengan memasukkan bekas ke dalam air panas.
6. Kemudian masukkan tepung gandum, tepung beras, serbuk kunyit, garam dan air. Jumlah air agak-agak sahaja. Adun sebati.


7. Ambil kepingan kacang tadi dan celup ke dalam bancuhan tepung. Masukkan terus ke dalam kuali berisi minyak panas dan goreng hingga kekuningan.


8. Angkat dan toskan minyak. Kuih Kasturi sedia untuk dinikmati.

Kredit resipi & foto: Sri Sarimah Helsy

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

Published by
Nur