Kuih Koci Pulut Hitam antara kuih melayu yang digemari ramai. Kena yang sedap, makan dua tiga biji pun tak cukup. Bagi anda yang suka kuih ni dan nak belajar cara-cara buatnya. Jom lihat resipi perkongsian saudari Izza Howzin di bawah ini. Nampak sedap dan berbaloi untuk dicuba.

 

KUIH KOCI PULUT HITAM

BAHAN INTI:

Ads
  • 2 biji kelapa
  • 1 cawan gula merah
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1 sudu teh garam
  • 2 cawan air
  • 2 helai daun pandan
  • 2 sudu makan tepung gandum

CARA MASAK INTI:
1. Satukan kesemua bahan ( kecuali tepung gandum) dan masak sampai hampir kering.
2. Kemudian masukkan tepung. Kacau rata.
3. Setelah inti kering, padamkan api. Setelah sejuk, cubit inti dan bulat-bulatkan.
NOTA: Jika suka inti manis, lebihkan gula.

 

BAHAN DOH KOCI:

  • 100gm pulut hitam (rendam semalaman & kisar dengan air)
  • 500gm tepung pulut
  • 3 sudu makan tepung gandum
  • Air secukupnya

CARA ADUN DOH:
1.Tapis pulut hitam yang dikisar tadi untuk dapatkan patinya. Kalau nak muda,h guna je tepung pulut hitam tapi rasanya akan jadi lain. Maka ikut citarasa masing-masing.
2.Kemudian campurkan dengan bahan-bahan lain. Uli hingga menjadi doh. Tekstur doh seakan nak buat onde-onde ( buah melaka).

BAHAN SANTAN:

  • 1/2kg santan
  • 2 cawan air
  • 1 sudu teh garam (kalau suka masin lebihkan jumlahnya)
  • 3 sudu makan tepung jagung
  • 3 sudu makan tepung beras

CARA MEMASAK:
1. Satukan kesemua bahan dalam periuk. Kacau sebati.
2. Kemudian masak guna api sederhana hingga pekat.

BAHAN LAIN:

Ads
  • Daun pisang secukupnya – bersihkan dan potong empat segi

CARA PENYEDIAAN KUIH KOCI:
1. Didihkan air dalam periuk dan siapkan daun pisang.
2. Ambil doh dan letak inti yang telah dibulat-bulatkan. Masukkan doh ke dalam air mendidih.

Cara Buat Kuih Koci Pulut Hitam Paling Mudah & Rasa Sedap.
3. Setelah doh timbul, toskan dan letak ke dalam adunan santan yang dah dimasak tadi.

Cara Buat Kuih Koci Pulut Hitam Paling Mudah & Rasa Sedap.
4. Golek-golekkan doh dalam santan hingga rata dan bersalut.
5. Letak doh koci atas daun pisang.

Cara Buat Kuih Koci Pulut Hitam Paling Mudah & Rasa Sedap.
6. Bungkus dengan elok dan buat hingga habis adunan.

Ads

Cara Buat Kuih Koci Pulut Hitam Paling Mudah & Rasa Sedap.
7. Siap dan sedia untuk dinikmati.

Cara Buat Kuih Koci Pulut Hitam Paling Mudah & Rasa Sedap.

Kredit resipi & foto: Izza Howzin

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI