Cara Buat Kuih Koci Sedap Lemak Meleleh, Makan Kalau Rasa Tak Bersalah

Share

Kuih koci antara kuih tradisional yang popular di Malaysia. Kalau di Malaysia kuih ini popular terutama di kawasan Pantai Timur iaitu di Kelantan dan Terengganu. Diperbuat dari tepung pulut dan mempunyai inti kelapa manis bercampur gula nisan (Gula Melaka) di dalamnya. Ia kemudiannya disalut dengan santan sebelum dibalut dengan daun pisang dan dihidangkan. Sangat sedap dinikmati ketika minum petang!

RESIPI KUIH KOCI LEMAK LELEH

BAHAN-BAHAN:

 

  • 1 1/2 cawan tepung pulut
  • 1/2 cawan tepung pulut hitam
  • 1 sudu makan tepung gandum
  • 1 cawan air (bancuh masukkn air sikit2 dulu)

CARA MEMASAK:
Satukan semua bahan dan bancuhkan dengan air. Masukkan air sikit2 dulu tengok tahap kelembutan tepung tu.

 

P/s : nak senang inti tu bolat bolat kan dulu dan simpan dlm peti ais. Nak buat senang inti da bolat tinggal masuk dalam tepung.

 

BAHAN INTI:

  • 1 biji kelapa
  • 1 cawan gula melaka
  • 1 cawan air
  • 2 sudu makan gula pasir

CARA MEMASAK:
Kacau semua sekali hingga agak kering. Bila da nak kering, boleh masukkan tepung jagung sesudu dan kacau sampai inti tu kering.

BAHAN SANTAN:

  • 2 cawan santan
  • 3 sudu makan tepung beras
  • 1 helai daun pandan
  • 1 sudu teh garam

CARA MEMASAK:
Campurkan semua bahan kacau atas api hingga pekat. Tutup api.

CARA-CARA BUAT KUIH KOCI
– ambil adunan agak agak la macam guli tapi lebihkan sikit. Leperkan dan boleh masukkan inti kemudian bulatkan. Buat sampai habis.
– didihkan air. Bila air da didih, masukkan kuih tadi dan biarkan sampai ia timbul (mcm buat onde2).
– bila da masak angkat dan masukkan dalam santan yang da masak tadi.
– ambil daun pisang, letakkn minyak sedikit dan bungkuskn kuih koci tadi.
– kukuskan 5 minit. Siap!

 

Kongsi resipi: Norhidayu Abdul Majid

 

 

Published by
Mastura Abu Kassim