Kuih Lepat Labu memang sedap. Rasa lemak-lemak manis, memang sesuai sangat dijadikan sajian untuk minum petang. Bagi anda yang suka makan kuih tradisional ni, resipi perkongsian saudari Asma Mohamed antara yang mudah boleh dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI KUIH LEPAT LABU SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
BAHAN INTI:
CARA MEMASAK:
1. Sediakan inti terlebih dahulu. Satukan semua bahan inti dan masak sehingga manisan @ gula melaka larut. Tekstur inti paling sedap ialah bila ia agak lembab dan tidak kering.
2. Untuk adunan lepat, satukan semua bahan dan adun hingga sebati.
3. Untuk membungkus lepat, ambil daun pisang yang telah dipotong dan dilayur.
4. Ambil 2 sudu makan adunan lepat, letak atas daun pisang.
5. Seterusnya, ambil 1 sudu teh inti. Balut daun pisang dengan kemas. Lakukan hingga habis adunan.
6. Panaskan periuk kukusan dan susun kuih lepat tadi. Kukus selama 25 minit atau hingga masak.
7. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Asma Mohamed
ANDA JUGA MUNGKIN SUKA: