Kuih muih tradisional memang sedap dan jadi kegemaran ramai. Namun ramai yang tak berani nak cuba kerana menyangkakan ianya susah dan renyah untuk dihasilkan. Bagi peminat KuihNagasari, ini ada resipi yang sangat mudah perkongsian saudari Nana Sabrina Sarsan yang anda boleh cuba. Malah ia juga tidak perlu dikukus. Masak je dalam periuk. Mudah kan? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan serta cara pembuatannya.
KUIH NAGASARI JAGUNG TANPA KUKUS
BAHAN-BAHAN:
1 tin jagung (jenis kernel) – ditoskan airnya dan tak perlu basuh
6. Sudukan 2 sudu makan adunan ke atas daun pisang. Bungkus dengan kemas. Jika tiada daun pisang, boleh guna plastik kuih atau letak dalam loyang/acuan/bekas bersesuaian.
Ads
7. Biar hingga sejuk dan kuih jadi kental kemudian bolehlah dinikmati.
INFO: Kuih Nagasari Jagung ini boleh bertahan selama 2 hari jika disimpan di dalam peti sejuk. Jika simpan diluar, tahan sehari sahaja.
Jemu asyik makan karipap berinti kentang dan keledek? Ha… apa kata ubah selera dengan menggunakan inti udang pula. Mudah, nampak ringkas tapi rasanya memang lebih sedap. Malah bentuknya karipapnya lebih comel dan montok. Macam mana ya saudari JJ Pau Mawar buat? Jom cuba!
Umum telah mengetahui khasiat oat dalam diet seseorang. Dikatakan dapat menurunkan kadar kolesterol oat memang bagus diamalkan dalam rutin pemakanan. Sarapan atau minum petang mesti jadi lebih seronok kalau ada kuih kegemaran dihidang atas meja. Kali ini RASA kongsikan resipi kuih keria gula melaka homemade yang senang je nak buat. Tak guna tepung tau. Tapi tepung diganti dengan oat.
KERIA OAT
.
BAHAN-BAHAN
3 biji keledek
5 sudu besar oat
Minyak masak untuk menggoreng
Gula kelapa atau gula kabung
CARA MEMBUAT
1. Rebus 3 biji keledek dan dilecekkan.
2. Kisar kering 5 sudu oat sehingga jadi tepung. (BELI PENGISAR DI SINI)
3. Campur oat dalam keledek dan adun jadi doh.
4. Bentukkan jadi bentuk cincin.
5. Gorenglah sehingga garing.
6. Sambil goreng boleh cairkan gula kelapa dan masak sehingga pekat melekit. (BELI KUALI DI SINI)
6. Selepas keria masak garing, boleh sira dalam gula kelapa tadi.
TIP
1. Manis tanpa gula putih. Guna gula kelapa atau gula kabung. Tepung gandum ganti oat supaya lebih sihat dan kenyang lebih lama.
2. Kalori masih tinggi tapi gula kelapa lebih rendah indek glicemik daripada gula putih. Lambat terurai dalam darah jadi kenyang lebih lama.
Hari Deepavali dah lama berakhir tetapi maruku memang sentiasa ada sepanjang masa. Kudapan kesukaan rakyat Malaysia ni . Buat Dr Pushpa Rao resipi Maruku warisan ibu dan olahannya sendiri sentiasa menjadi piihan.
Meh cuba resipi yang dikongsikan Pushpa ni memang berbaloi dicuba, memang rangup.
1/2 sudu kecil bijian omam ( kalau tak dapat tak apa)
Garam secukupnya
1 sudu besar gula
1 sudu besar planta
Secubit serbuk hing (asafoetida) – beli online DI SINI
Santan dari 1/2 kelapa
CARA MEMASAK : 1.Kacau semua bahan2 diatas sampai jadi macam dough chappati 2. Guna acuan muruku untuk hasilkan muruku yang bulat-bulat begini dan goreng sehingga kuning keemasan
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira