Suka makan Kuih Peria? Kuih tradisional ni memang punya peminatnya yang tersendiri. Ramai yang beranggapan kuih ni susah nak buat. Tapi sebenarnya mudah je. Jom cuba resipi perkongsian saudari Aida Syuhada ni. Nampak mudah dan tidak renyah. Nanti anda boleh cuba. Sesuai dinikmati pada bila-bila masa.
RESIPI KUIH PERIA
BAHAN-BAHAN:
- 500gm tepung pulut
- 1 cawan tepung gandum
- Santan cair secukupnya – empunya resipi campur sedikit garam dalam santan
- Inti kacang merah secukupnya – empunya resipi beli inti yang sudah siap. (Klik disini untuk cara-cara buat Inti Kacang Merah homemade)
- Pewarna makanan – ikut kesukaan
CARA MEMASAK:
1. Campurkan tepung pulut dan tepung gandum. Gaul sebati.
2. Masukkan santan cair sedikit demi sedikit sambil uli tepung hingga jadi doh.
3. Jika mahu buat kuih berwarna, tambahkan sedikit pewarna makanan.
4. Cubit doh dan leperkan. Letak inti secukupnya dan bentukkan menjadi bentuk kuih peria.
5. Sapu sedikit minyak masak supaya kuih tidak melekat. Kemudian lorekkan corak pada kuih dengan menggunakan garpu.
6. Letak kuih ke dalam periuk kukusan yang telah dialas dengan plastik atau daun pisang. Kukus kuih dengan api sederhana selama 10-15 minit.
7. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Aida Syuhada
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuih Warisan Terengganu…Mak-mak Kena Wariskan Pada Anak-anak.
Kuih tradisional ni memang wajar diwarisi golongan muda. Bahannya ringkas sahaja, dahlah tu murah pulak. Musim cuti sekolah ni masa terbaik nak kenalkan anak-anak kuih muih tradisional ini.
Ni min kongsikan 7 resipi kuih muih dari pantai timur dari Terengganu, adik-adik yang suka masak pun boleh cuba, ya.
1. AKOK BERLAUK
BAHAN-BAHAN :
BAHAN INTI:
- 1 kg isi ayam
- 2 sudu rempah nasi minyak ( boleh juga guna rempah kurma)
- 2 biji bawang besar / dikisar
- 1 labu bawang putih /dikisar
- 2.5 sm halia
- 1 sudu makan serbuk kunyit
- 3 sudu makan kerisek
- 1 kotak kecil santan kotak (220 ml)
- 3 sudu makan gula
- Garam secukup rasa
- 220 ml air
- 4 biji bawang besar /dipotong dadu
BAHAN KULIT AKOK :
- 10 biji telur
- 8 sudu makan tepung gandum
- 2 sudu makan gula
- Sedikit esen vanilla (jika suka)
CARA MEMASAK :
Cara masak inti :
1. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan tumiskan bahan kisar hingga wangi.
2. Kemudian masukkan rempah kurma dan kesemua bahan lain dalam kuali hingga naik minyak.
3. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Agak-agak nak kering masukkan bawang yang dipotong dadu
5. Masak hingga kering.
Cara masak kulit akok/bauhulu :
1. Putarkan telur dan gula hingga kembang dan gebu.
2. Masukkan tepung sedikit sedikit dan kaup balikkan sahaja.
3. Lengserkan acuan kuih dengan sedikit mentega dan taburkan dengan tepung untuk mengelakkan akok melekat pada acuan.
4. Panaskan oven pada suhu 140 darjah celcius.
5. Sendukkan adunan setengah acuan, bakar separuh masak. Keluarkan dan masukkan inti.
6. Kemudian tuangkan lagi setengah adunan menutupi inti.
7. Bakar lagi sehingga kekuningan
INFO CHEF :
Akok berlauk ini juga dikenali sebagai bauhulu berlauk.
Saiz hidangan : 60 biji
Masa memasak :40 minit
Cara memasak : Tumis dan bakar
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Rasa rempah ratus menyebabkan percik ayam berperisa.
2. TEPUNG KAPUR
BAHAN-BAHAN :
- 3 cawan tepung gandum
- 2 cawan air
- 1 cawan gula melaka ( atau gula merah)
- 1 sudu teh kapur makan
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Kelapa parut secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Masakkan gula melaka dengan air sampai cair, sejukkan sekejap.
2. Masukkan air gula melaka ke dalam tepung gandum, masukkan sedikit demi sedikit.
3. Pastikan adunan tidak terlalu cair atau terlalu likat.
4. Masukkan sekali kapur makan yang dibancuh dengan sedikit air. Juga masukkan garam.
5. Tapiskan dalam loyang yang dah diris dengan minyak atau mentega.
6. Kukus dalam masa 30-45 minit.
7. Bila dah masak, sejukkan sekejap dan kemudian potonglah kuih ini. Potong nipis supaya mudah dimakan.
8. Gaulkan kelapa parut dengan garam dan sedikit gula.
9 .Kemudian gaulkan kuih yang dipotong tadi dengan kelapa parut. Siap untuk dinikmati.
INFO CHEF :
Jangan masukkan air manisan/gula melaka ke dalam tepung gandum sekali gus. Sebaliknya sedikit demi sedikit lalu digaul sebagi. Ia penting supaya kita dapat mengagak adunan agak tidak terlalu lembik.
Saiz hidangan : 5 orang
Masa memasak : 45 minit hingga satu jam
Cara memasak : Reneh
Jenis masakan : Kuih-muih
Keistimewaan : Kapur menjadi pelikat dan menambah rasa rangup pada kuih.
3. TEPUNG BUNGA
BAHAN-BAHAN :
- 2 cawan tepung pulut
- Air secukupnya untuk menguli
- 1 sudu teh garam
- 3 sudu makan santan
- 1 biji telur
- Minyak untuk menggoreng
- Gula halus (kastor)
CARA MEMASAK :
1. Masukkan air ke dalam tepung pulut bersama garam dan santan.
2. Uli sampai doh tidak melekat di tangan
3. Bulatkan dan leperkan.
4. Celupkan ke dalam telur yang dipukul sedikit.
5. Goreng dalam kuali panas, angkat dan toskan minyak.
6. Salutkan bersama gula, dan siap.
INFO CHEF : Tepung bunga termasuk dalam senarai kuih tradisi zaman berzaman, kuih lama Terengganu
Saiz hidangan : 5 orang
Masa memasak : 20
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih-muih
Keistimewaan : Gabungan rasa manis dan tepung pulut menghasilkan rasa yang lazat
4. ASAM GUMPAL
BAHAN-BAHAN :
- 200 gm sagu biji
- 100 gm kacang hijau
- Garam dan gula nisan secukupnya
*Gula nisan dibuat dari mayang kelapa dan dijual dalam pembalut berwarna warni
Bahan kuah :
- 2 cawan santan
- 2.5 sm halia /dimayang halus
- Satu sudu teh halba
- Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Kacang hijau seeloknya direndam dahulu, baru direbus sampai empuk.
2. Masukkan garam dan gula nisan secukup rasa.
3. Masak sampai kering dan kemudian bulatkan kecil-kecil
4. Sagu biji yang ditoskan tadi, siramkan air panas. Jangan banyak sangat nanti lembik sagunya.
5. Gunakan plastik, ambil sagu itu kemudian kepalkan.
6. Selepas itu leperkan sedikan dan isi dengan inti kacang tadi.
7. Kepalkan dan bulatkan balik, jika tidak menggunakan plastik sagu akan melekat di tangan.
8. Susun dalam loyang dan kukus dalam 15 hingga 20 minit atau sehingga sagu masak.
Cara buah kuah :
1. Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk,nyalakan api dan kacau jangan biar santan berketul.
2. Kemudian bila sudah mendidih masukkan sagu yang dikukus tadi
3. Boleh dimakan panas-panas atau sejuk
INFO CHEF : Inti asam gumpal biar dibuat manis sedikit baru lebih sedap.
Saiz hidangan : 20 biji
Masa memasak : 30 minit
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Kuih-muih
Keistimewaan : Pencuci mulut lazat dimakan semasa kuih ini sejuk atau panas.
5. TOK AJI SERBAN
BAHAN-BAHAN :
BAHAN LAPISAN BAWAH :
- 2 cawan pulut
- 1/2 sudu makan garam
- 1 1/2 sudu teh gula
- 1/2 cawan santan
BAHAN LAPISAN ATAS:
- 5 biji telur
- 1/2 tin susu pekat
- 1/2 tin susu cair
- 2 ketul gula melaka @ gula merah /dicairkan
CARA MEMASAK :
Cara masak lapisan atas:
1. Kukus pulut dan masukkan semua bahan di atas dan tambahkan sedikiti air dalam 1 1/2 cawan air hingga masak.
2. Setelah pulut masak masukkan ke dalam loyang dan tekan-tekan sehingga mampat dan padat.
3. Setelah semasa pulut panas tuangkan adunan lapisan atas.
Cara masak lapisan bawah :
1. Masukkan semua bahan dalam bekas dan kacau hingga sebati.
2. Kemudian tuangkan di atas lapisan pulut tadi.
3. Kemudian kukus balik selama 45 minit hingga sejam
4. Setelah sejuk Tok Aji Serban siap dipotong untuk dihidang.
INFO CHEF : Ada persamaan dengan seri muka, yang berbeza lapisan atasnya. Bahan telur, santan dan gula perlu seimbang untuk mendapatkan lapisan atas yang cantik (tidak keras dan tidak lembik)
Saiz hidangan : 10 ketul
Masa memasak :Satu jam
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Rasa lemak dan manis, pencuci mulut popular di Terengganu. Lapisan atas tidak menggunakan tepung.
6. KAYU KERAMAT
BAHAN-BAHAN :
- 1/2 kg tepung gandum
- 1 camca teh soda birkabonat
- 1/2 sudu makan yis segera
- 6 camca makan gula
- 2 cawan air suam
- 2 biji telur
- 1 sudu makan majerin/dicairkan
CARA MEMASAK :
1. Masukkan yis dan gula ke dalam air suam dan kacau sedikit. Biarkan yis naik berbuih.
2. Tepung digaulkan dgn majerin sehingga sebati kemudian masukkan soda bikabonat dan gaul rata.
4. Kemudian masukkan air gula dan yis yang dibancuh tadi.
5. Uli sehingga doh sebati dan biarkan doh mengembang satu kali ganda (anggaran dlm sejam))
6.Gorenglah hingga kuih bertukar warna perang dan ia boleh hidangkan bersama teh panas atau dicicah dengan kuah gulai atau kari.
INFO CHEF: Kuih kayu keramat ini seakan kuih cakoi . Walau kelihatan serupa tetapi ia sedikit berbeza. Cakoi lebih lembut dan ringan, manakala Kayu Keramat agak padat dan berat dan amat mengenyangkan.
Saiz hidangan : 50 ketul
Masa memasak : 20 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kudapan kuih muih
Keistimewaan : Sajian ringan yang mengenyangkan
7. PULUT NYOR/NYIOR
BAHAN-BAHAN :
- 2 cawan pulut
- 2 cawan air
- Garam secukupnya
- Kelapa parut digaul garam dan gula / secukupnya
- Garam dan gula
*Ikan kering (dihidang bersama)
CARA MEMASAK :
1 .Masak pulut bersama dua cawan air sehingga masak. Boleh tanak menggunakan ‘rice cooker’.
2. Setelah masak dan sejuk., Pulut yang sudah dimasak, dibentukkan menjadi bulat-bulat.
3. Apabila hendak dimakan gaulkan atau taburkanbersama kelapa parut yang sudah dicampur garam dan gula secukup rasa.
4. Enak dimakan bersama ikan kering
INFO CHEF: Anda juga boleh menabur bertih di atasnya. Ambil sedikit beras pulut dan goreng tanpa minyak (sangai) jadi lah bertih.
Saiz hidangan : 10- 12 ketul
Masa memasak : 20 minit
Cara memasak : Kukus atau tanak dalam periuk elektrik
Jenis masakan : Beras pulut
Keistimewaan : Pulut nyor asli ditanak dengan air sahaja tanpa menggunakan santan
Terima kasih :
RESTORAN GAMELAN, Blok B-G-05, Blok No 2, Jalan PJU 1A-7A, Oasis Square, Ara Damansara, Petaling Jaya, Selangor
RESTORAN SINGGANG WARISAN, No 23-G, Blok A, Jln Atmosphere 3, Seri Kembangan, Selangor
KAFE MASAKAN TERENGGANU ASLI, Dalam perkarangan Masjid Bandar Kinrara 5, Puchong, Selangor
Tip Buat Lempeng Lembut Gebu & Sambal Bilis Sedap Untuk Dicicah
Hidangan lempeng yang dicicah dengan sambal bilis memang mengundang selera di pagi hari. Apatah lagi jika dapat lempeng yang lembut dan gebu. Memang takkan cukup sekeping.
Meski buat lempeng ini nampak mudah tapi kalau tak kena cara lempeng boleh jadi keras dan liat. Supaya dapat hasil lempeng yang lembut dan gebu, boleh gunakan perkongsian Nur Masri ini.
Resipi lempeng lembut gebu
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
2 cawan air /500ml
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula
Telur 1 biji
1 sudu teh baking powder
Cara membuat
1. Masukkan telur, gula dan garam. Kisar sehingga telur kembang kemudian masukkan tepung berselang seli dengan air. Kisar adunan tapi jangan terlalu cair atau pekat. Adunan hendaklah seperti membuat kulit kuih ketayap.
2. Perapkan adunan 30 minit hingga satu jam.
3. Panaskan kuali non stick, tuang adunan. Biarkan seketika sehinggan nampak gelembung, kemudian terbalikkan lempeng. Biarkan seketika kemudian angkat.
4. Ulangi langkah 2 sehingga adunan habis.
TIP
* Jika adunan pekat sukar untuk mengalir memenuhi kuali tambahkan sedikit air.
* Kepekatan adunan bergantung pada jenis tepung yg digunakan.
* Tidak perlu melenggang kuali adunan bergerak sendiri memenuhi pan semasa dituang.
Resipi sambal ikan bilis
Bahan-bahan
Ikan bilis – separuh digoreng, separuh lagi dikisar
Cili kering kisar
Air asam jawa
Bawang merah besar*
Bawang putih*
Sedikit belacan* jika suka
Cara membuat
1. Tumis bahan bertanda* sehingga naik bau, masukkan cili kering kisar.
2. Masak sehingga naik minyak, kemudian masukkan ikan bilis kisar dan air asam jawa, gula, garam secukup rasa.
3. Akhir sekali masukkan ikan bilis goreng. Kacau sebati kemudian angkat. Hidangkan bersama lempeng.
Kredit Resipi: Nur Masri
Resipi Donut Berinti Leleh. Sangat Lembut Dan Gebu.
Donut sering menjadi kegemaran kerana rasanya yang lembut dan bergula. Rasa manis, tekstur lembut serta bentuknya yang unik mempunyai banyak penggemar.Donut dengan tekstur lembut memang menggoda selera. Nah ini caranya membuat donut yang lembut dan gebu.
BAHAN-BAHAN:
2 sudu makan yis kering-BELI ONLINE DI SINI
1/2 gelas air panas
1 sudu teh gula pasir
2 1/2 gelas tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
2 butir telur-ukuran besar
1/4 gelas gula pasir
2 sudu makan mentega tawar, suhu bilik
2 sudu teh garam
Minyak canola, untuk menggoreng
Jem strawberi
Dadih lemon
Gula halus
CARA MEMBUAT:
1. Gabungkan yis, air dan 1 sudu teh gula ke dalam mangkuk dan biarkan selama 10 minit.
2. Masukkan gandum ke dalam mangkuk ukuran besar dan tambahkan telur, campuran yis, 1/4 gelas gula,mentega dan garam. Gaul hingga tercampur rata.
3. Pindahkan ke permukaan yang telah ditaburi tepung dan adun selama 8 minit,
hingga adunan halus dan kenyal.Pindahkan ke dalam mangkuk yang telah diletak minyak dan tutup dengan plastik pembungkus.
Tempatkan di tempat yang panas dan biarkan mengembang 2 kali lebih besar, selama 1 jam.
4. Uli adunan ke permukaan yg telah ditepung dan uli hingga setebal ¼-inci. Menggunakan pemotong kuih bulat ukuran 2 inci, potong 20-30 lingkaran.
Pindahkan ke kertas roti yang telah diletak tepung dan tutup dengan plastik pembungkus. Biarkan mengembang selama 20 minit.
5. Tuangkan minyak ke dalam periuk berukuran besar dan panaskan menggunakan termometer hingga mencapai 370F. Goreng beberapa donut, masak sehingga nampak kekuningan. Pindahkan ke rak besi untuk menyejukkan dan mengeringkan sisa minyak.
6. Buat lubang di tepi donut dengan menggunakan chopstick. Masukan jem strawberi dan dadih lemon ke dalam piping bag dan isi donat dengan kedua isian.
7. Letakkan gula halus ke dalam mangkuk dan masukan donut satu persatu, gerakkan mangkuk hingga semua sisi donut dilapisi dengan gulas halus.
by @tastemadeindonesia
Nak beli BLENDER baru tak? Jom klik sini untuk tengok BLENDER BARU.
Resipi Kuih Kalakatar @ Bingka Kelapa Muda. Kuih Orang Banjar Paling Sedap!