Kuih Tako Sengkungni memang jadi kegemaran ramai. Teksturnya yang lembut, manis dan ada rasa rangup sengkuang menjadikan ia antara kuih yang mendapat permintaan tinggi terutamanya jika di bulan puasa. Nak cuba buat sendiri Kuih Tako Sengkuang ni? Jom cuba resipi perkongsian saudari Maria Bentalib ni. Pasti menjadi dan puas hati.
RESIPI KUIH TAKO SENGKUANG
BAHAN BAHAGIAN BAWAH:
100gm tepung jagung
850ml air pandan – (beberapa helai daun pandan dikisar)
400gm gula pasir
5 biji sengkuang cina – dikupas dan dipotong dadu kecil
Sedikit pewarna hijau
CARA MEMASAK:
Ads
1. Satukan semua bahan dalam periuk. Kacau atas api hingga pekat dan jernih.
2. Kemudian, tuangkan ke dalam acuan bersesuaian hingga separuh acuan. Sejukkan.
BAHAN BAHAGIAN ATAS:
100gm tepung jagung
2 biji kelapa putih – jadikan 1520ml santan pekat
Daun pandan
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dan kacau hingga sebati dan tidak berketul.
Ads
2. Kemudian masak atas api hingga pekat.
3. Tuang panas-panas ke atas bahagian hijau yang sudah disejukkan tadi. Buat hingga habis dan sejukkan kuih.
Ads
4. Bila kuih telah sejuk, barulah disimpan di dalam peti sejuk.
Di musim PKP ni kalau anda ingin cuba buat kuih Akok sendiri, ini resipi yang sangat mudah, begitu juga dengan cara membuatnya. Adun guna blender, bakar dengan acuan Trio Cupcake je. Hasilnya lebih cantik dan rasa tetap sama. Kepada yang suka kuih ini, kalau takda Trio Cupcake boleh je guna acuan cupcake biasa atau serabai atau bakar dalam ketuhar menggunakan resipi yang sama. Selamat mencubalah ye.
KUEH AKOK BAHAN-BAHAN: 6 biji telur 2 keping gula nise/ gula melaka besar (kalau kecil 3keping) 1 cawan santan 1/2 sudu teh garam 3 sudu makan tepung gandum 1/2 cawan air 1 helai daun pandan
CARA MEMBUAT:
Masak gula nise atau gula melaka dan letakkan sehelai daun pandan hingga gula hancur.
Tapis dalam bekas dan sejukkan.
Masukkan dalam blendar bersama telur, air, santan garam dan tepung.
Blender hingga sebati dan halus (boleh saja kalau nak kacau dengan tangan).
Kemudian tuangkan dalam Trio Cupcake dan bakar hingga masak.
Jika tidak ada boleh je bakar guna ketuhar dengan suhu 180C selama 20.
Kudapan apa yang enak untuk dinikmati ketika ini? Buat bebola keledek manis pasti jadi rebutan. Makan panas-panas pasti tak cukup satu. Jika suka bebola yang lebih kenyal, lebihkan tepung pulut. Goreng sepinggan gerenti licin nanti.
BEBOLA KELEDEK MANIS
Bahan-bahan:
1 ½ cawan keledek oren
(siap direbus dan dilenyek)
1/4 cawan gula pasir
1/2 cawan tepung pulut
3/4 cawan tepung beras
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
Cara memasak:
1.Satukan kesemua bahan.
2.Uli sehingga jadi doh yang lembut.
3.Bulat-bulatkan.
4.Dengan menggunakan api sederhana,goreng terendam sehingga masak kuning keemasan
Siapa peminat popia sira sambal? Ramai yang menyukai kuih ni. Inti yang sering digunakan sengkuang,lobak dan udang geragau.Inti kalau nak letak bahan lain seperti ayam,daging,udang basah pun boleh,ikut selera masing-masing.Nak ganti sayur dengan kubis atau taugeh pun boleh, yang penting inti toskan bagi kering sedikit.Nampak mudah cara dan bahannya tapi hakikatnya kalau salah cara buatnya tak akan lama jadi rangup dan lembik selepas disira. Boleh ikut langkah berikut untuk menghasilkan popia sira yang rangup.
Popia sira:
Bahan utama:(inti sayur)
1 pek kulit popia/50keping
1 biji sengkuang (saiz sederhana)
3 biji lobak (saiz sederhana)
2 sudu besar udang geragau
Sedikit serbuk perasa
Cara membuat:
1.Sagat panjang-panjang sengkuang dan lobak.
2.Tumis bahan-bahan semua dalam kuali dengan sedikit minyak. Masak bahan-bahan layu sahaja
3.Kemudian toskan dan sejukkan bahan tadi dalam raga yang berlubang supaya air dari lobak,sengkuang tadi kering.Kalau tak kering nanti time menggulung kulit koyak dan hasilnya tak cantik dan tak rangup.
4.Bahan inti dah kering dan sejuk boleh mula menggulung.
5.Gulung jangan terlalu ketat atau padat. Inti pun jangan terlalu banyak. Sederhana saja supaya popia tak lemau atau lembik bila sejuk.Lekatkan dengan air saja pada hujung gulungan supaya tak terbuka.
6.Habis menggulung semua popia boleh goreng garing-garing dengan api yang sederhana.
7.Toskan popia goreng bagi suam-suam atau sejuk sebelum disira.
Bahan-bahan sambal sira:(untuk 50biji)
8 sudu besar cili kisar(10 tangkai cili kering+ 1/2labu bawang putih+air sikit paras-paras bahan sahaja/blend halus)ambil 8 sudu besar saja dari bahan yang di kisar.
15 sudu besar/ 1 ½ cawan kopi gula pasir
2 sudu besar sos cili
1 sudu kecil Cukup rasa
2 sudu besar bijan
1/2 cawan minyak masak
Cara memasak:
1.Tumis cili yang dikisar hingga pecah minyak.
2.Masukkan perasa cukup rasa, gula pasir,sos cili dan bijan. Kacau hingga pekat dan berbuih,api sederhana sahaja. Jangan tambah air sebab cili kisar dah ada air.
3.Gula memang guna lebih dari cili. Itulah tip untuk bagi popia kekal rangup.Sos cili pula untuk bagi nampak berkilat cantik hasilnya.
4.Dah pekat serta berbuih ganas,tutup api bagi suam-suam.
5.Sambal dah suam terus masukkan popia gaul sampai rata.
6.Susun popia dalam dulang atau talam tapi jangan susun bertindan-tindan atau bertindih-tindih kalau tak nanti popia tak kekal rangup. Dah sejuk baru boleh susun dalam bekas.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira