Piza ni makan berkali pun tak jemu. Tambah pula anak-anak dapat piza senyaplah. Jadi nak mudah buat banyak-banyak kulit piza dan frozen. Bila-bila teringat nak masak pizza hanya keluarkan dan letak topping yang diingini. Adunan ini jika frozen boleh dapat 12 keping kulit pizza.

Kulit Piza Gebu

Cara Buat Kulit Piza Gebu, Buat Banyak Boleh Frozen

Bahan-bahan:

500gm tepung gandum + 500gm tepung roti-beli online di sini

11gm yis-beli online di sini

60gm minyak masak-beli online di sini

25gm gula pasir

Ads

1 biji telur

590gm air

1/2 sudu teh oregano

1 sudu teh garam

Cara membuat:

Cara Buat Kulit Piza Gebu, Buat Banyak Boleh Frozen

1.Campur semua bahan dalam bekas.Uli sampai doh lembut dan tak lekat di tangan serta bekas.

Cara Buat Kulit Piza Gebu, Buat Banyak Boleh Frozen

2.Timbang doh 170gm.Canai bulat-bulatkan dan biarkan sekejap.

Cara Buat Kulit Piza Gebu, Buat Banyak Boleh Frozen

3.Canai doh menggunakan penggelek doh.

Cara Buat Kulit Piza Gebu, Buat Banyak Boleh Frozen

4.Biar adunan naik sekali ganda

Cara Buat Kulit Piza Gebu, Buat Banyak Boleh Frozen

5.Bakar pada suhu 175°c anggaran 15 minit. (bergantung pada jenis oven)

Ads

Cara Buat Kulit Piza Gebu, Buat Banyak Boleh Frozen

6.Siap untuk difrozenkan.

* cara 1

Kulit piza yang dah sedia untuk dibakar, hiaskan ikut selera masing-masing, terus bakar.

* cara 2

Bakar semua doh pizza,bila nak makan, letak hiasan yang sudah dimasak.Bakar sekejap untuk cairkan cheese saja.

* kalau nak kulit piza nipis, kurangkan berat doh.

Kredit: Fatimah Loman K’moss

Ads

Cara Buat Kulit Piza Gebu, Buat Banyak Boleh Frozen

Klik sini

Cara Masak Nasi Ayam Hainan Homemade Sedap Macam Restoran

Resipi Dari Tiktok Mudah & Menjadi, Dark Choc Cookies Memang Sedap!

Buat Sendiri Air Vitagen, Cukup Rasa Confirm Berulang Kali Minum

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI