Lepat pisang sememangnya menjadi kegemaran ramai dan ia sememangnya satu kuih yang cukup klasik. Bila dimakan panas-panas selepas dikukus, ah terasa nikmatnya. Tak susah pun nak buat kuih ini, boleh cuba ikut resipi yang dikongsi oleh Dapur Shai Anne ini.

RESIPI LEPAT PISANG

Cara Buat Lepat Pisang Yang Lembut & Manis

 

BAHAN-BAHAN:

  • 3 cawan pisang lemak manis (dipenyek)
  • 1 cawan gula (kalau tak suka manis boleh kurangkan gula ikut selera masing-masing)
  • 1 sudu teh garam
  • 1 kotak santan Kara (apa-apa brand pun boleh)
  • 1 cawan kelapa parut
  • 2 1/4 cawan tepung gandum
  • Daun pisang (dilayur dahulu)

 

Cara Buat Lepat Pisang Yang Lembut & Manis

 

Ads

CARA PENYEDIAAN:

1. Satukan semua bahan di atas kecuali daun pisang sehingga sebati.

Cara Buat Lepat Pisang Yang Lembut & Manis

 

2. Letak bancuhan lepat dalam daun pisang. Bungkus ikut cara seperti di dalam gambar.

Cara Buat Lepat Pisang Yang Lembut & Manis

Cara Buat Lepat Pisang Yang Lembut & Manis

Cara Buat Lepat Pisang Yang Lembut & Manis

 

3. Akhir sekali, panaskan air di dalam pengukus dan kukus lepas pisang selama 40 minit.

Cara Buat Lepat Pisang Yang Lembut & Manis

 

4. Siap.

Ads

Cara Buat Lepat Pisang Yang Lembut & Manis

 

Jika anda sedang mencari FOOD STEAMER, boleh klik DISINI.

KREDIT RESIPI & FOTO: DAPUR SHAI ANNE

 

Artikel menarik yang boleh dibaca:

Ads

Pilihan Kuih Muih Minum Petang Yang Sedap & Mudah Buat.

Buat Rempeyek Dengan Hanya Menggunakan Kulit Popia. Memang Mudah!

https://www.rasa.my/kuih-lapis-guna-santan-asli-padu-rasa-lemaknya/

 

Resipi yang boleh dicuba di rumah:

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI